Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:19 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Zboară dacă nu e viscol Consiliul Judeţean nu mai are elicopter pentru situaţii de urgenţă

ro

11 Feb, 2012 00:00 3971 Marime text
10_elicopterul_elicopter_Tuzla.jpgConsiliul Judeţean Constanţa încheiase, în urmă cu aproximativ trei ani, un protocol cu o companie privată în vederea folosirii unei aeronave pentru intervenţii în situaţii de urgenţă. Parte a acestui protocol era şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, iar tipul de intervenţii în care urma să fie folosită aeronava erau cele medicale, dar şi de alimentare cu apă şi hrană a persoanelor rămase izolate.

Protocolul mai sus menţionat nu a funcţionat însă decât un an. Motivul? Ei bine, pe de o parte se pare că ar fi fost lipsa de fonduri a Consiliului Judeţean Constanţa, iar de cealaltă parte uzura morală a aeronavei.

Astfel, Adrian Ştefan Vasilache, şeful companiei care a fost parte a protocolului, şi anume Regional Air Services, a declarat că „protocolul a încetat în urmă cu aproximativ doi ani, din cauza lipsei de fonduri a CJC". „Consiliul Judeţean nu a mai putut suporta protocolul", a explicat Vasilache. Tot el susţine că elicopterul, căci despre acest tip de aeronavă a fost vorba, a fost solicitat pentru o serie de intervenţii în timpul unei ierni, atât pentru cazuri medicale, cât şi pentru alimentarea cu apă şi hrană. Despre câte astfel de intervenţii a fost vorba, Vasilache a mărturisit că nu-şi aduce aminte.

„Zboară, dar doar dacă nu e viscol"

Cristian Moldovanu, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Constanţa, susţine însă că „acel contract cu Regional Air Services a încetat pentru că la vremea respectivă au fost modificate nişte normative, iar aeronava nu mai corespundea, nu mai îndeplinea condiţiile necesare pentru zboruri de urgenţă". Moldovanu a menţionat că „echipamentele erau depăşite moral cu şase, şapte ani".

Mai mult, conform spuselor purtătorului de cuvânt al CJC, elicopterul nu putea zbura în condiţii meteo dificile: „Aeronavele nu pot zbura pe timp de viscol". De asemenea, Moldovanu a afirmat şi că preluarea unor cazuri medicale dificile a depins de acordul medicilor de la Urgenţă, în sensul în care dacă riscul deplasării bolnavului era prea mare, acesta nu era preluat cu elicopterul.

Cu toate că protocolul nu mai este în vigoare, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Constanţa a declarat că „între CJC şi Regional Air Services există încă o relaţie de comunicare". „Dacă facem un referat de necesitate pentru situaţii de urgenţă, în măsura disponibilităţii, ni se poate pune la dispoziţie un elicopter. Însă, aşa cum am spus, el zboară, dar doar dacă nu sunt condiţii de viscol". Deşi iarna aceasta au existat cazuri deosebit de grave în judeţul Constanţa din cauza condiţiilor meteo, niciun elicopter al Regional Air Services nu a intervenit. De vină a fost, se pare, viscolul.

Compania Regional Air Services a fost înfiinţată în 1998 şi are ca obiect de activitate servicii de lucru aerian şi aviaţie generală, în această din urmă categorie fiind incluse zborurile aviochimice, lansările de paraşutişti, tractarea de bannere, aerotaxiurile şi zborurile de agrement.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii