Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:06 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vechea conducere a UDTTMR nu renunta la putere

ro

27 May, 2004 00:00 1117 Marime text

Garda moare, dar nu se preda

Dorinta de intinerire a conducerii filialei constantene a fost interpretata drept lovitura sub centura aplicata tuturor celor care ani de zile au condus destinele tatarilor din municipiul Constanta * "Dinozaurii" din UDTTMR invoca fel de fel de motive pentru a pune sub semnul intrebarii alegerile democratice * In cazul in care vor fi programate noi alegeri, tatarii se vor face de rasul targului, fapt ce ar pata imaginea uniunii, ce se vrea curata ca lacrima

A trecut ceva timp de la alegerile organizate pentru desemnarea conducerii organizatiei municipiului Constanta. Nici dupa mai mult de doua luni de zile nu au fost lamurite toate problemele legate de alegerea noii conduceri a uniunii care trebuie sa reprezinte interesele uneia dintre cele mai importante minoritati din judetul Constanta. Experienta intr-ale democratiei pe care am castigat-o dupa `89 a demonstrat ca lupta pentru putere nu se poarta numai intre formatiunile politice, dar si in interiorul lor, cadru in care cei puternici iau locul celor care s-au aratat vulnerabili. Nici Uniunea Democrata a Tatarilor Turco-Musulmani nu face exceptie de la aceasta regula. Dorinta de intinerire a conducerii filialei constantene a fost interpretata drept lovitura sub centura aplicata tuturor celor care ani de zile au condus destinele tatarilor din municipiul Constanta. Incepand din 7 martie, cand s-a desfasurat adunarea generala, si pana in prezent, spiritele nu s-au calmat. "Batranii" se despart cu greu de putere si nu vor sa accepte ca si altii sunt in stare sa conduca, poate chiar mai bine decat ei. Dupa desfasurarea alegerilor, un asa-zis "grup de sprijin" a formulat o contestatie in care erau invocate, printre altele, motive privind delegatii cu drept de vot sau vechimea in uniune a unor membri. Cum sa lasi din mana vrabia pentru cioara de pe gard?! Voci din interiorul organizatiei spun despre Remzi Curtmola, unul dintre membrii vechii conduceri, care s-a ocupat de "protocol", ca a "rulat" banii veniti prin sponsorizari de la statul turc si din alte surse, prin conturile firmei personale. Ceea ce nemultumeste cel mai tare este faptul ca prin grupuri de presiune, aduse de prin localitatile judetului (de exemplu, Valea Seaca, fieful deputatului Sali Negeat) s-a incercat deturnarea rezultatului alegerilor catre membrii cu state stravechi in organizatie.

Dezbina si condu...

Alegerile organizate in localitatile judetului au demonstrat ca tinerii nu vor sa mai fie tinuti in rezerva si sa fie "agitati" numai in preajma alegerilor si sa participe la ampla actiune de lipire a afiselor. Tinerii au preluat conducerea la Mihail Kogalniceanu, Medgidia si chiar Satu Nou, in ciuda sustinerii acordate de Sali Negeat fostei conduceri. "Dinozaurii" din UDTTMR invoca fel de fel de motive pentru a pune sub semnul intrebarii alegerile democratice. Se invoca dreptul Consiliului Reprezentantilor de a valida alegerile, in conditiile in care ar fi avut un cuvant de spus inainte ca aceasta actiune sa se desfasoare. Poate ca s-a mizat pe faptul ca tot vechea garda va fi cea care, in urmatorii doi ani, va taia si va spanzura in interiorul uniunii si, implicit, in ceea ce priveste comunitatea tatarilor turco-musulmani. Pana in prezent, s-au consumat trei intalniri al caror subiect a fost, cum altfel, contestarea conducerii nou alese. Pare o poveste fara de sfarsit, ai carei eroi se tot lupta cu morile de vant pentru a-si dovedi vitejia. Lucrurile nu se termina, insa, aici... Se pare ca o noua convocare a fost lansata pentru sfarsitul acestei saptamani, dar nimeni nu are certitudinea ca, in sfarsit, se va pune punct unor lupte de culise care macina incet, dar sigur, comunitatea. Toti vor sa castige, nimeni nu vrea sa cedeze, in conditiile in care "batranii" nu vor mai avea posibilitatea sa-si deconteze chiar si biletele de autobuz sau sa participe la fel de fel de sindrofii cu titlu de protocol unde puteau gusta cate ceva si bea cate un pahar de suc. Nici chiar posibilitatea organizarii de noi alegeri nu este exclusa, in conditiile in care fosta conducere tine cu dintii de putere. Poate ca nu insasi puterea este motivul pentru care "dinozaurii" nu vor sa renunte. A detine o functie de conducere, mai ales daca este vorba despre comunitatea tatara, este motiv de "salam" (marea fala) in ochii semenilor de aceeasi nationalitate. In ciuda faptului ca presedintele la nivel national al UDTTMR, Iusuf Timucin, a desfiintat, punct cu punct, faptele contestate de "grupul de sprijin", unii dintre membri se incapataneaza sa creada ca sunt de neinlocuit. Printre cei ce se tem se afla chiar deputatul Sali Negeat, care simte ca i se clatina fotoliul de deputat daca nu va mai beneficia de sustinerea fostei conduceri. Exista insa inconvenientul ca, in cazul in care vor fi programate noi alegeri, tatarii sa se faca de rasul targului, fapt ce ar pata imaginea uniunii, ce se vrea curata ca lacrima.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii