Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:05 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Unirea Principatelor, celebrata la Cumpana (galerie foto)

ro

26 Jan, 2009 01:57 1508 Marime text

Cumpana_unire.jpgAutorităţile locale au sărbătorit, sâmbătă, cu mare fast, Ziua Unirii Principatelor, în prezenţa deputatului PSD Eduard Martin, a veteranilor de război şi a unei numeroase audienţe

Primăria din Cumpăna a organizat în acest an, cu ocazia sărbătoririi a 150 de ani de la Unirea Moldovei cu Ţara Românească, un program special, de o încărcătură simbolică deosebită.

Încă de la primele ore ale dimineţii, forfotă mare în zona din faţa Primăriei Cumpăna. În acest an, primarul Mariana Gâju a pregătit o serie de manifestări în cadrul cărora au fost prezenţi invitaţi de marcă, precum veteranii de război ai comunei, garda de onoare şi o parte a subunităţii UM 01783 Murfatlar.
Manifestările au debutat cu intonarea imnului de stat, urmat de o slujbă oficiată de soborul de preoţi ai celor două parohii din comună. Mariana Gâju a vorbit apoi tuturor celor prezenţi despre semnificaţia zilei de 24 ianuarie, făcând însă o paralelă cu ceea ce mai reprezintă pentru români această zi de o încărcătură simbolică deosebită. „Este cel de-al IX-a an în care ne întâlnim în faţa celor două monumente ridicate în cinstea comunei Cumpăna şi ne prindem în Hora Unirii. Noi, cumpănenii, ştim să sărbătorim această mare zi. Astăzi, aici, spunem că unirea este cheia succesului. Pentru asta avem datoria să-i cinstim pe veteranii de război ai comunei noastre", a declarat Gâju.
Reprezentanţii autorităţilor din comună au depus, alături de Mariana Gâju, dar şi de deputatul PSD, în colegiul în care este arondată comuna Cumpăna, Eduard Martin, coroane de flori la Monumentul Eroilor, situat în faţa primăriei, în semn de omagiu pentru oamenii comunei care au căzut în lupta din campania 1941 - 1945.

Veteranii premiaţi

Primarul a decis ca în acest an, în semn de profund respect, veteranii de război ai comunei să fie premiaţi. Aceştia au primit din partea Marianei Gâju diplome de excelenţă, „pentru efortul depus pe câmpul de luptă pentru integritatea României". Printre cei premiaţi a fost şi fostul preot paroh al comunei, Alexandru Ionescu (85 de ani), care a slujit în Cumpăna 52 de ani, de la 1 martie 1976. Pe lângă diploma de sacrificiu pe care au primit-o, celor patru veterani prezenţi li s-a acordat şi o sumă simbolică. Primarul Mariana Gâju a mai acordat o diplomă de excelenţă şi comandantului U.M. 01783 Murfatlar, iar un elev al şcolii generale din localitate a fost premiat pentru locul I obţinut la olimpiada de fizică, faza judeţeană.
Garda de onoare a UM 01783 Murfatlar a defilat în faţa celor prezenţi, în ropote de aplauze, urmată de o Horă a Unirii, asemănătoare celei de acum 150 de ani. Elevii Şcolii Generale şi preşcolarii Grădiniţei cu Orar Normal Cumpăna au susţinut, la finalul manifestărilor dedicate acestei zile, un spectacol de dansuri în sala Casei de Cultură.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii