Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:40 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UDTTMR a comemorat doi poeţi reprezentativi pentru cultura tătară (galerie foto)

ro

07 Feb, 2013 22:34 4296 Marime text

08_poeti_crimeeni_1.jpgUniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România (UDTTMR), Filiala Constanţa, a organizat, ieri, o acţiune de comemorare a doi poeţi tătari crimeeni, Bekir Sitki Cobanzade şi Hamdi Giraybay, figuri reprezentative ale culturii tătare. Evenimentul a fost coordonat de Organizaţia de Femei şi de Comisia de Cultură a UDTTMR. „Acţiunea de azi a Filialei Constanţa a UDTTMR - Organizaţia de Femei şi Comisia de Cultură - presupune evocarea a două personalităţi importante.

poeti_crimeeni_2.jpgEste un dialog al artelor: arta poeticii, arta muzicală şi arta oratoriei, îmbinate într-o reprezentaţie", a declarat profesorul universitar Nuredin Ibram, preşedintele Comisiei de Cultură a UDTTMR. El a vorbit despre viaţa şi opera celor doi poeţi şi despre felul în care aceştia au influenţat cultura tătară. Din acest punct de vedere, Nuredin Ibram a amintit faptul că Bekir Sitki Cobanzade a fost cel dintâi organizator al Congresului de Turcologie, în 1926.

poeti_crimeeni_3.jpgBekir Sitki Cobanzade s-a născut pe 15 mai 1893, în Crimeea. Poetul provine dintr-o familie săracă. A absolvit liceul la Istanbul şi, ulterior, facultatea la Budapesta. În anul 1920, Bekir Sitki Cobanzade devine doctor şi revine, în acelaşi an, în ţara de origine. Filologul devine acolo profesor şi mai apoi decan şi rector la diferite universităţi. „A fost un activist social pentru unitatea crimeenilor, un om al cetăţii", a declarat profesorul Nuredin Ibram despre Bekir Sitki Cobanzade.

Hamdi Giraybay s-a născut pe 14 februarie 1901. Poeziile sale vorbesc despre dragostea pentru patrie şi sunt adresate, în general, tinerilor şi femeilor. A urmat Facultatea de Litere din Istanbul, iar tema lucrării sale de licenţă a fost „Istoria Crimeei". Poetul moare ucis, în 1930, de bolşevici.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii