Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:09 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tinereţe fără bătrâneţe şi mandat fără de sfârşit Care sunt cei mai longevivi primari postdecembrişti din judeţul Constanţa (Galerie foto)

ro

09 Apr, 2012 20:00 3136 Marime text

primari.jpgAlegerile locale din 10 iunie menţin în prim-planul politicii constănţene cei mai longevivi primari postdecembrişti din judeţ.

Unii dintre aceştia, matusalemici în administraţia publică locală, nu vor să se dea duşi de la conducerea primăriilor pe care le „cârmuiesc" de aproape doisprezece ani. Altfel spus, de trei mandate. Sunt însă şi foşti primari care s-au aflat la conducerea administraţiilor locale vreme de 16 ani. Şi asta fără a schimba partidul din partea căruia au candidat.

primarilongevivi-RaduMazare.jpgMazăre & Primăria Constanţa = Love

Primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, este unul dintre edilii care, după Revoluţia din Decembrie '89, pare să nu se mai dea dus de la conducerea administraţiei locale. Fost deputat PD (a demisionat din PD în 1997), Mazăre a fost ales primar independent al municipiului Constanţa în 2000.

Nu a îmbrăţişat prea mult postura de independent, astfel că, în 2003, Mazăre devine preşedintele PSD Constanţa. De altfel, la următoarele alegeri locale, în 2004, Radu Mazăre candidează din partea PSD.

Povestea se repetă la alegerile din iunie 2008, atunci când actualul primar al municipiului Constanţa câştigă al treilea mandat, cu 69% din voturi, dar în condiţiile în care, nota bene!, prezenţa la vot în Constanţa a fost sub 40%. Mazăre candidează la alegerile de anul acesta pentru al patrulea mandat de edil-şef.

primarilongevivi-VulturuprimarNicolaeBerbec.jpgŢărănist forever

Unul dintre cei mai longevivi primari din judeţul Constanţa a fost Niculae Berbec, primarul comunei Vulturu. Niculae Berbec a fost gospodarul-şef al localităţii din 1992 până în 2008, atunci când i-a predat ştafeta fiului său, Eugen Berbec, ţărănist şi el. În cei 16 ani cât a fost primar, Niculae Berbec a rămas fidel partidului din partea căruia a candidat, PNŢCD.

primarilongevivi-CostinestiprimarTraianCristea03.jpgUn singur primar pentru Costineşti

De la înfiinţarea sa ca unitate administrativ-teritorială în 1999, comuna constănţeană Costineşti n-a cunoscut decât un primar. Şeful administraţiei publice locale din Costineşti este „veteranul" Traian Cristea. În prezent, acesta este încă democrat-liberal. Înainte de a fi membru PDL, primarul din Costineşti a activat în PSD.

primarilongevivi-IndependentaprimarCristeaGascan.jpgUn primar cu mai multe carnete de partid

Tot veteran în administraţia publică locală din judeţul Constanţa poate fi considerat şi primarul comunei Independenţa, Cristea Gâscan. Iniţial, a fost primar din 23 decembrie 1989 până în 1992. Apoi, din 1992 până în 1996. A pierdut alegerile din 1996 şi, la momentul respectiv, a devenit viceprimar. Nu şi-a dus însă la capăt mandatul de viceprimar, căci a demisionat din funcţie. Deci, cu excepţia „parantezei" 1996 - 2000, Gâscan a ocupat mereu fotoliul de primar. Mai mult, se pare că el rezistă la conducerea administraţiei locale Independenţa. Potrivit declaraţiilor sale, candidează pentru un nou mandat. Gâscan a fost, susţine el, pe rând, membru FSN, membru PDAR (Partidul Democrat Agrar din România), a activat în PD pe vremea „domniei" lui Stelian Duţu, a trecut puţin şi pe la PNL (partid din partea căruia a candidat la alegerile din 2000), iar în prezent este membru PSD. De altfel, la alegerile din 2004 a candidat din partea PSD.

primarilongevivi-ZanfirIorgus13.jpgDe trei ori primar

Actual deputat al Colegiului 5, democrat-liberalul Zanfir Iorguş şi-a lansat recent candidatura pentru Primăria Municipiului Mangalia. Iorguş vrea astfel să dea Parlamentul pentru administraţia publică locală din sudul litoralului. Zanfir Iorguş a fost şeful administraţiei publice locale din Mangalia vreme de 12 ani. Mai exact, din 1996 până în 2008. Pentru primul mandat de edil-şef a candidat din partea PNŢCD. Pentru cel de-al doilea, Iorguş a trecut în barca social-democrată. În timpul celui de-al treilea mandat de primar Iorguş a fost democrat-liberal. Tot democrat-liberal era şi în noiembrie 2008, atunci când a câştigat alegerile generale pentru Colegiul 5. În prezent, Iorguş este candidatul PDL pentru Primăria Mangalia.

Veterani, vă ordon: candidaţi!

Tot din categoria primarilor cu experienţă fac parte şi primarul comunei Cumpăna, social-democrata Mariana Gâju, primarul comunei Ciobanu, Ioan Suciu, dar şi gospodarul-şef din comuna Crucea, Gheorghe Frigioi. Mariana Gâju încheie, în această vară, al treilea mandat de primar şi va candida, tot din partea PSD, pentru al patrulea. Primar, ca şi Mariana Gâju, din anul 2000, social-democratul Gheorghe Frigioi mai vrea şi el încă patru ani la conducerea administraţiei locale Crucea.

Nu în ultimul rând, gospodarul-şef al comunei Ciobanu, Ioan Suciu, pare unul dintre cei mai încăpăţânaţi primari. Asta pentru că, deşi este la conducerea administraţiei locale de 22 de ani, Suciu va candida la alegerile din 10 iunie pentru un nou mandat.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii