Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:36 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Termen legal împins la limită PNL blochează constituirea consiliilor locale şi a Consiliului Judeţean până pe 22 iunie!

ro

15 Jun, 2016 00:00 3941 Marime text


Consiliul Judeţean Constanţa şi consiliile locale din judeţ trebuie validate în maximum 20 de zile de la validarea alegerilor din 5 iunie. În primă fază, consilierii votaţi pe liste trebuie să primească certificatele doveditoare de atribuire a mandatului de consilier.
 
Conducerea PNL a anunţat că va depune raportul centralizator la nivel naţional privind alegerile locale abia în ultima zi din termenul legal, respectiv pe 21 iunie. Astfel, până la acel moment, este blocată constituirea consiliilor locale unde PNL are reprezentanţi, a Consiliului Judeţean, dar şi validarea mandatelor primarilor liberali din judeţ.
 
Preşedintele filialei sud-est a Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Andi Mihalache, spune că, în termen de 15 zile de la data desfăşurării alegerilor, mandatarul financiar este obligat să depună la AEP un raport detaliat al veniturilor şi cheltuielilor electorale pentru fiecare partid politic, alianţă politică, alianţă electorală, organizaţie a cetăţenilor români aparţinând minorităţilor naţionale sau candidat independent, conform art. 38, alin. (1) din Legea nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, republicată, cu completările ulterioare.
 
După expirarea termenului prevăzut la alin. (1), Autoritatea Electorală Permanentă asigură aducerea la cunoştinţa publică a listei partidelor politice, alianţelor politice, alianţelor electorale, organizaţiilor cetăţenilor români aparţinând minorităţilor naţionale şi a candidaţilor independenţi care au depus rapoartele detaliate ale veniturilor şi cheltuielilor electorale, pe măsură ce acestea sunt depuse, prin publicări succesive în Monitorul Oficial al României, Partea I, conform art. 38, alin. (2) din Legea nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, republicată, cu completările ulterioare.
 
În condiţiile anunţate de PNL, Mihalache apreciază că, până la data de 21 iunie, nu-şi vor putea valida mandatele decât câştigătorii alegerilor locale, alţii decât reprezentanţii Partidului Naţional Liberal, în cazul primarilor, şi se vor putea constitui doar consiliile locale diferite de cele care au în componenţa lor aleşi locali liberali. În judeţul Constanţa trebuie constituite 70 de consilii locale, unul judeţean şi trebuie validate alte 70 de mandate de primar.
 
Consiliul Judeţean Constanţa şi consiliile locale din judeţ trebuie validate în maximum 20 de zile de la validarea alegerilor din 5 iunie. În primă fază, consilierii votaţi pe liste trebuie să primească certificatele doveditoare de atribuire a mandatului de consilier. Din punct de vedere legal, după ce vor primi respectivele certificate, consilierii vor fi convocaţi în şedinţa de constituire a noului consiliu, fie local, fie  judeţean. În cazul în care unii dintre ei doresc să renunţe la mandat, fie pentru că sunt deputaţi ori senatori, fie pentru că au fost aleşi primari în localităţile din judeţ, pot anunţa acest lucru înainte de convocarea în şedinţa de constituire a noului consiliu sau se pot prezenta la respectiva întrunire. În acest caz, fie nu depun jurământul şi sunt consideraţi demisionari de drept, fie depun jurământul şi abia după aceea se decid dacă renunţă la postul de consilier sau la cealaltă funcţie publică pe care o deţin, pentru a nu se afla în stare de incompatibilitate.
 
Dacă persoanele care au câştigat un mandat de consilier anunţă înaintea şedinţei de constituire a noului consiliu că vor să renunţe, iar partidul pe lista căruia au fost alese transmite lista de supleanţi până la data întrunirii consilierilor în şedinţă, la adunare vor participa, pentru validare, supleanţii, care vor putea depune jurământul, devenind astfel consilieri.

Validarea Consiliului Judeţean sau a unui consiliu local



Andi Mihalache, preşedintele filialei sud-est a Autorităţii Electorale Permanente, a explicat, pentru cotidianul nostru: „Potrivit ordonanţei de urgenţă care modifică legea alegerilor locale, consiliile locale se constituie în termen de 20 de zile de la data desfăşurării alegerilor, iar convocarea o face prefectul judeţului.
Validarea alegerii primarului se face tot în termen de 20 de zile de la alegeri, în camera de consiliu a judecătoriei în a cărei rază teritorială se află comuna sau oraşul, de către un judecător desemnat de preşedintele judecătoriei. Validarea mandatelor de consilieri, fie la consiliile locale, fie la cele judeţene, se face de o comisie pe care o alege prin vot deschis consiliul local/judeţean“.
 
În cadrul şedinţei de constituire a noului consiliu, preşedinte de şedinţă va fi desemnat cel mai în vârstă consilier, care va avea şi doi asistenţi mai tineri, numiţi tot din rândul consilierilor aleşi. Pentru validarea noului consiliu, va fi aleasă o comisie, formată din trei până la cinci consilieri, care va verifica legalitatea alegerii fiecărui consilier în parte şi va propune sau nu validarea mandatului, iar cei validaţi vor depune jurământul în plen. Pentru a fi un consiliu legal constituit, este nevoie de majoritatea simplă a consilierilor care să fi depus jurământul. Hotărârea pentru constituirea noului consiliu se adoptă cu votul majorităţii celor validaţi, adică jumătate din jumătatea numărului total de consilieri. Şi, conform legii, după parcurgerea acestor paşi, sunt aleşi preşedinţii şi vicepreşedinţii, fiind necesar votul a cel puţin jumătate din numărul total de consilieri locali sau judeţeni.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii