Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:03 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sinistratii din Tuzla, bataia de joc a autoritatilor

ro

02 Oct, 2008 00:00 1261 Marime text
1222891101.jpg

Intr-o comuna cu pretentii europene, cele 13 familii carora le-au fost distruse casele in 2005 nu au telefonie fixa, cablu de televiziune ori serviciu postal asigurat

Dupa ce soarta a fost vitrega cu ei, locuitorii comunei Tuzla, afectati, in urma cu trei ani, de inundatiile care le-au luat aproape toata agoniseala de-o viata, sunt inca urmariti de ghinion. Igrasia le-a invadat locuintele, acoperisurile caselor sunt in orice moment la un pas de a fi luate de orice vant mai puternic, iar tocurile geamurilor au ruginit deja, in cazul in care nu au fost schimbate. Situatia sinistratilor din Tuzla este similara cu cea prezentata, in urma cu aproape un an, in paginile cotidianului nostru. Nimic nu s-a schimbat, dimpotriva, cele 13 familii investesc incontinuu in niste case pentru care nu au niciun act de proprietate. Totul pentru a-si crea cat de cat un confort pentru a putea duce un trai decent. Chiar daca autoritatile locale le-au oferit, la momentul in care au ramas fara un adapost deasupra capului, locuinte "la cheie", dupa cum se laudau atunci, starea deplorabila a constructiilor realizate in graba ii pun pe ganduri: "Maine voi mai avea unde sa stau?". Inca de la predarea locuintelor, cele 13 familii lucreaza, zilnic, la refacerea caselor "daruite din bunavointa autoritatilor statului". Multi i-ar condamna pe "proprietarii" celor 13 locuinte ca au prea multe pretentii. Dar confortul de care trebuiau sa beneficieze este in fond un chin.

Lucrari de ochii soacrei

De doua ierni incoace, sinistratii se confrunta cu o problema a carei rezolvare pare imposibila, in conditiile in care cei mai multi dintre cei care au fost mutati sunt oameni modesti, fara un venit fabulos, din contra, unul la limita subzistentei. Din cauza modului in care au fost realizate lucrarile, intr-un ritm alert si fara prea multi bani, familiile stramutate in partea de sud a localitatii se confrunta, de trei ani incoace, cu probleme care le afecteaza sanatatea. "Autoritatile locale au luat mana de pe noi de la momentul in care ne-au fost date casele", declara Chirila Buta, unul dintre sinistrati. Chiar daca in fiecare an, cei cu putere de munca au reusit sa-si zugraveasca locuintele, o data cu venirea frigului, varul de pe pereti a inceput sa cada si igrasia a impanzit peretii tuturor camerelor. Cu exceptia perioadei de vara, aproape tot timpul, pe peretii camerelor curge apa de la condens. "Fara izolatie cu polistiren, asa ne vom chinui, pana nu vom mai avea puteri", s-a plans un cetatean. Asta pentru ca usile si tocurile geamurilor nu sunt nicidecum cele prevazute in intelegerea initiala. "Termopanele" promise sunt doar usi de placaj, iar geamurile sunt din fier. Cu mari sacrificii, locatarii au schimbat, pe parcursul celor trei ani, si geamurile si usile. Nici acoperisurile nu au fost puse corect. "Marginile caselor sunt strambe, iar cand bate vantul, ne e frica sa nu ne ia tabla de pe casa. Lucrarile au fost facute de niste tigani adusi de fostul viceprimar, care au lucrat la negru", ne-a declarat unul dintre locuitorii unei case sinistrate, Parvu Parvu. Cat despre sistemul de incalzire cu care se laudau autoritatile, ceea ce s-a gasit la fata locului nu era nici pe departe conform cu promisiunile. Au fost construite in graba niste sobe, culmea, fara horn. "A trebuit sa le demolam, ca nu aveam cum sa facem focul la ele. Cateva case si-au pus, intre timp, incalzire centrala, pe lemne, insa cine si-a permis", a precizat Victoria Lovin.

"Investim in case, dar nu suntem proprietari"

Chiar si dupa atata timp de la necazul peste care au reusit sa treaca, o alta problema, poate cea mai grava, este aceea ca, pentru locuintele actuale, familiilor nu li s-au intocmit acte de proprietate. Chiar daca o parte dintre sinistrati inca mai locuiesc alaturi de copii sau parinti, in casele care au rezistat dezastrului din 2005, autoritatile vor sa-i mute definitiv pe locurile care le-au fost date in partea de sud a localitatii: "Ei spun sa locul pe care se afla casele noastre este intr-o zona inundabila de gradul 0. Supararea noastra cea mare vine de la faptul ca nu ni s-a dat aceeasi suprafata de teren pe care o aveam acolo, la casele care ne-au fost partial sau total distruse. Acum, ei vor le dam locurile respective, fara sa ni se mai dea teren in compensare", s-a manifestat suparat unul dintre sinistrati, Chirila Buta. Insa problema cea mai mare este spatiul insuficient al noilor locuinte. "Nu s-a tinut cont de faptul ca in casele care ne-au fost distruse nu stateau doar doua-trei persoane, ci doua familii cu copii. Cele doua camere sunt insuficiente. Trebuie sa ne preocupam noi sa facem anexe, pentru ca, atunci cand ne vor evacua din zona inundabila, sa fie spatiu suficient pentru toti membrii familiei", a mai adaugat cetateanul. Chiar daca si-ar dori sa mai ridice o camera - doua, cei mai multi nu isi pot permite. Prea putini muncesc, cativa sunt pensionari, deci venituri consistente pentru ridicarea unor anexe nu exista. "Facem si noi ce putem, insa nu avem certitudinea ca investitia noastra ne va apartine in cele din urma. Momentan, nimeni nu mai spune nimic in acest sens". Autoritatile locale au declarat, la momentul in care cetatenii si-au manifestat indignarea fata de nedreptatea savarsita, ca, din fondurile alocate de autoritatile centrale, atat s-a putut construi, asa a venit proiectul.

Rupti de realitate

Titulatura de persoana sinistrata le aduce in continuare numai dezavantaje, nicidecum vreun beneficiu. Chiar daca utilitatile, apa si canalizarea, au fost aduse pana in zona unde sunt ridicate casele, la marginea comunei, cetatenii sunt rupti de realitate. Intr-o localitate cu pretentii europene, cele 13 familii nu beneficiaza de televiziune prin cablu si nici de telefonie fixa, chiar daca cele doua retele au instalatia adusa la 200 - 300 de metri de casele acestora. "Am solicitat sa ne acorde aceasta facilitate, insa am fost respinsi, protocolar, de cele doua companii. Mi-au invocat ca sunt singurul din zona care vrea asta, chiar daca le-am precizat ca si alti vecini s-ar alatura initiativei mele", a declarat alt locatar al zonei, Parvu Parvu. Mai mult, nici factorul postal nu ajunge in zona. Argumentul acestuia a fost simplu: zona in care sunt construite locuintele nu este arondata localitatii Tuzla. "Pe cele doua ulite, unde avem casele, circula doar turme de capre", a spus sarcastic un cetatean.

Scris de: {autor}Claudia CANDET{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii