Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:32 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Senatorul Moga susţine stimularea personalului universitar de cercetare

ro

16 Jun, 2016 00:00 2393 Marime text
 

Un grup de senatori PSD, printre care se regăseşte şi senatorul constănţean Nicolae Moga, susţine o propunere legislativă privind stimularea personalului de cercetare, inovare, dezvoltare din universităţi, în vederea impulsionării procesului de dezvoltare economico-socială şi culturală a României.
 
În atenţia parlamentarilor au revenit cercetarea ştiinţifică şi activitatea de cercetare şi inovare din mediul universitar. Dovadă stă un proiect legislativ ce ar urma să răspundă unei realităţi triste: „Universităţile româneşti au un potenţial uriaş de cercetare, care este slab valorificat de economia şi societatea românească“. În expunerea de motive a propunerii legislative se menţionează faptul că „trebuie încurajată interacţiunea universitate-societate pe baze contractuale, care să susţină atingerea performanţei şi excelenţei de ambele părţi“.
 
Deoarece legislaţia actuală privind salarizarea universitarilor nu este stimulativă, în ultimii ani, se constată „o descreştere alarmantă a cercetării ştiinţifice în interes naţional“, iar inserţia rapidă a absolvenţilor pe piaţa muncii impune un parteneriat direct între universităţi şi mediul economic, parlamentarii au ajuns la concluzia că cercetarea ştiinţifică universitară trebuie încurajată.
 
„Obiectivul prezentei legi este de a crea cadrul care să asigure inserţia cercetării ştiinţifice în realităţile româneşti, de a stimula personalul de cercetare (cadre didactice şi cercetători), cel auxiliar şi administrativ (…) Un astfel de cadru va permite universităţilor să atragă resurse financiare din mediul economic privat“, se precizează în expunerea de motive. 

Beneficii încurajatoare

Având cadrul legislativ ce va permite dezvoltarea parteneriatului public-privat, personalul implicat în contracte/proiecte de cercetare ştiinţifică, creaţie, servicii, dezvoltare, inovare şi transfer tehnologic îşi va derula activitatea în baza unui contract individual de muncă pe perioadă determinată şi va fi plătit în funcţie de cât va lucra, în limita fondurilor atrase.
 
„Cuantumul orar/lunar se stabileşte de universitate, la propunerea directorului de contract/proiect sau, după caz, a centrului/institutului, respectând rezultatul negocierilor, stipulat în contractul de cercetare/finanţare/servicii“, au prevăzut senatorii la art. 3 al normativului propus spre dezbatere şi aprobare.
 
De asemenea, „pentru dezvoltarea şi consolidarea centrelor/institutelor de cercetare, inclusiv pentru susţinerea unor reviste sau mobilităţi, universitatea poate aloca o sumă reprezentând maximum 10% din volumul cheltuielilor indirecte“, se stipulează la art. 4 al legii.    
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii