Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:10 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sefii Ortodoxiei, gata sa se prabuseasca pe scarile bisericutelor de la Basarabi

ro

22 Oct, 2004 00:00 1139 Marime text

Potentatii zilei s-au inghesuit sa fie prin preajma Patriarhului Ecumenic Bartolomeu I

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I si Prea Fericitul Parinte Teoctist au fost oaspetii administratiei locale si judetene, cei doi prelati fiind primiti de primar, prefect si presedintele Consiliului Judetean * In imprejurimile Casei Albe au fost luate masuri de securitate similare cu cele pentru un presedinte de stat * Vizita inaltelor fete bisericesti a culminat cu o peregrinare la Complexul rupestru de la Basarabi * Bartolomeu si Teoctist au fost expusi pericolului prabusirii in gol, schelele de lemn putred care duceau in sanctuare fiind la un pas de dezintegrare sub greutatea pelerinilor * Un preot din suita lui Teoctist a agresat verbal doi reporteri

Sute de credinciosi, preoti diaconi si arhierei i-au intampinat in fata Catedralei Sfintii Apostoli Petru si Pavel din Constanta, in seara de miercuri, 20 octombrie, pe Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului si pe Prea Fericitul Parinte Teoctist, la inceputul vizitei de doua zile pe care Sanctitatea Sa o efectueaza in Eparhia Tomisului.Oaspetii au fost primiti pe platoul din fata catedralei, potrivit protocolului, de o garda militara si cu paine si sare. Primirea a fost urmata de savarsirea unei slujbe religioase.Ieri, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I si Prea Fericitul Parinte Teoctist au fost oaspetii administratiei locale si judetene, cei doi prelati au fost primiti de primar, prefect si presedintele Consiliului Judetean. In imprejurimile Casei Albe au fost luate masuri de securitate similare cu cele pentru un presedinte de stat.Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I a oferit cadouri simbolice oficialilor judetului si, la randul sau, a primit cateva suveniruri specifice judetului. In cadrul discutiilor la care au participat si sefii de institutii descentralizate, Bartolomeu a reiterat mesajul sau privind unirea tuturor credinciosilor, indiferent de religie. Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I a vorbit si despre importanta integrarii in Uniunea Europeana si s-a declarat multumit de realizarile administratiei din Constanta.Autoritatile sustin ca vizita Patriarhului Ecumenic Bartolomeu I este un eveniment care va avea urmari extraordinare in viata tuturor. Dupa incheierea vizitei la Prefectura, Sanctitatea Sa, a avut o intalnire privata cu consulul Greciei la Constanta, Christopoulos Taxiarchis-Aghis.In jurul pranzului, cei doi inalti prelati au fost oaspetii Universitatii "Ovidius" unde, in cadrul unei ceremonii festive organizate in Aula Magna, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a primit titlul de Doctor Honoris Causa. Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Arhiepiscop de Constantinopol, Noua Roma si Patriarh Ecumenic este al 270-lea succesor in scaunul Patriarhal Apostolic al Bisericii Crestine Orientale, fiind socotit urmas al Sfantului Ioan. Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic, s-a nascut in Insula Imvros din Turcia, la 29 februarie 1940. Pana la intrarea in monahism a purtat numele de Dimitrios. Dupa absolvirea liceului (in Constantinopol) si a Facultatii de Teologie din insula Halki (promotia 1961) s-a calugarit, luand numele de Bartolomeu.

Penitenta la Bisericutele de Creta

Imediat dupa terminarea festivitatilor de la Universitatea "Ovidius", suita oficiala s-a deplasat catre localitatea Basarabi in vederea efectuarii unei vizite la Ansamblul Rupestru cunoscut sub denumirea de Bisericutele de Creta. Primirea inaltilor oaspeti in zona respectiva a fost pregatita la repezeala de autoritatile locale, suita inaltelor fete bisericesti fiind in permanenta expusa pericolului. Structura improvizata de lemn putred care acopera de ani de zile situl arheologic, a reprezentat cel mai mare pericol la care au fost expusi pelerinii. Accesul in baraca putreda de lemn s-a facut pe o scara subreda care dadea intr-o usa stramta. Puntile de lemn, la fel de subrede, care faceau legatura cu incaperile sapate in peretele de creta, vibrau si dadeau semne de cedare. Ofiterii SPP din garda inaltilor prelati, aveau ordine precise in vederea asigurarii unui flux minim de persoane pe puntile subrede, astfel accesul in interiorul sitului efectuandu-se cu mare greutate. Patriarhul Bartolomeu, Arhiepiscopul Teodosie precum si o mare parte din suita au riscat si s-au strecurat in structura de lemn si au intrat in altarele bisericutelor de creta unde au si sustinut o mica slujba. Marele absent al zilei a fost chiar primarul orasului Basarabi, Nicolae Crivineanu, lipsa acestuia fiind pentru multa lume o enigma. Probabil ca starea de fapt, de abandon total a acestui ansamblu rupestru, una din cele mai importante vestigii istorice reprezentative ale crestinismului din Dobrogea, l-o fi determinat pe Crivineanu sa lipseasca de la eveniment. Si asta in conditiile in care Ministerul Culturii a distribuit, in cursul anilor trecuti, miliarde de lei in vederea efectuarii constructiilor de protectie si conservare ale acestui sit arheologic. Banii au disparu, si putregaiurile au ramas. Imaginea dezolanta a ceea ce se numeste acoperamant de protectie al sitului rupestru de la Basarabi, a carui menire actuala mai este doar cea de a pune in pericol viata celor care au curajul sa viziteze acest loc, poate contribui din plin la confirmarea zvonurilor conform carora, vizita acestui obiectiv, care a fost inclusa in programul inaltilor prelati ortodocsi, a fost prost inspirata. In acest mod imaginea autoritatilor locale a fost rau sifonata.

Popi agresivi si SPP-isti moralisti

Evenimentul de ieri nu a fost lipsit nici de momente picante, ziaristii fiind din nou cei care au fost prinsi la mijloc. In timpul vizitei efectuate de suita la sediul Universitatii "Ovidius", unul din SPP-istii din garda, si-a indeplinit misiunea "prescrisa de acasa", sa intre in polemica cu ziaristii prezenti la eveniment. Acesta, umflandu-se in muschi a tinut cu tot dinadinsul sa aduca aminte de "scandalul Pretor", de faptul ca ziaristii se baga unde nu trebuie. Un popa, ca altfel mai delicat nu poate fi numit, din suita lui Teoctist a avut tupeul sa agreseze verbal un fotoreporter si un ziarist al cotidianului ZIUA de Constanta, folosind un limbaj suburban si nedemn de calitatea pe care o avea si asta fara un motiv concret. Acesta s-a aratat in permanenta iritat de prezenta jurnalistilor in preajma suitei, fiind singurul care a reactionat nepotrivit cu misiunea pe care o indeplinea, si anume cea de "tinator de carje si bastoane".
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii