Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:07 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Scandal la Eforie Chiru s-a dat cu Brăiloiu (?!) (document)

ro

12 Jul, 2011 00:00 5475 Marime text
Chiru_-_Gigi_Chiru_002.jpg„Ce ne poate face? Să ne retragă sprijinul politic şi să ne dea afară din partid?!"

Şedinţa de Consiliu Local care a avut loc săptămâna trecută la Eforie s-a finalizat cu scântei.

Aleşii locali democrat-liberali s-au revoltat din cauza unui proiect de hotărâre care a fost inclus în ultimul moment pe ordinea suplimentară, pentru care nu le-a fost pusă la dispoziţie o documentaţie şi care, din spusele lor, le-a dat de gândit în legătură cu seriozitatea politică a conducerii judeţene a PDL. În speţă, vorbim despre Christian Gigi Chiru, şeful organizaţiei judeţene a Partidului Democrat Liberal. Poveste relaţiei lui Chiru cu Primăria Eforie a început în 2003, pe vremea primarului Mihail Cozma, atunci când a iniţiat, la nivel de proiect, în numele societăţii sale, Rom-Tour Impex SRL, un Aquapark. Din 2003 până în prezent, proiectul nu a luat naştere. De atunci, pesedistul Ovidiu Brăiloiu, actualul edil, a ajuns la primărie (prima dată în 2004), apoi a fost contracandidatul lui Chiru pentru postul de primar (şi l-a învins), iar acum îi promovează proiectele în Consiliul Local. Revenind pe firul istoriei, pe vremea când era consilier local, Christian Gigi Chiru a iniţiat un proiect de hotărâre prin care cerea trecerea parcului în care urma să amenajeze Aquapark-ul din domeniul privat al oraşului Eforie, în cel public.

Public sau privat?!

Însă hotărârea nu a trecut, la acea dată. În anul de graţie 2011, Aquapark-ul a revenit în actualitate, iar consilierii locali PDL au fost puşi în faţa faptului de a se abţine la votul unui proiect care nu li s-a părut corect însă, din păcate pentru ei, aparţine, din punct de vedere afaceristic, familiei şefului lor pe linie de partid. După cum spuneam, buclucaşul proiect a fost introdus, pe ultima sută de metri, pe ordinea suplimentară. Prevedea modificarea suprafeţei concesionate de Rom-Tour Impex SRL Eforie pentru locul de distracţii, de la 18.000 mp, la 16.000 mp. „S-a reajustat suprafaţa din cauza unor retrocedări soluţionate până la urmă. Este o asociere pe care Consiliul Local a votat-o în 2003 şi nu doresc să o comentez", a declarat Ovidiu Brăiloiu, primarul oraşului Eforie. Ce-i drept, curioşii nu pot vedea nici măcar proiectul de hotărâre pe site-ul Primăriei Eforie, pentru că acesta nu mai este updatat din 2007. „Da, era salariul prea mic şi nu a stat băiatul care se ocupa cu asta", explică edilul. Mai departe, consilierii locali democrat-liberali au ţinut morţiş să-şi spună opinia şi să explice de ce nu au dat votul proiectului familiei Chiru. „Din şapte consilieri PDL, trei ne-am abţinut. Eu, Ion Preoteasa şi Amet Calip. În rest, proiectul firmei soţiei preşedintelui organizaţiei judeţene a Partidului Democrat Liberal a fost votat de consilierii PSD şi PDL, nu de noi", spune Constantin Avătavului, consilier democrat-liberal şi, probabil, viitor candidat la Primăria Eforie din partea partidului condus la centru de Emil Boc. Pe de altă parte, şi alţi aleşi locali au fost nemulţumiţi de proiectul de hotărâre care a iscat scandal. „La iniţiativa domnului Chiru, acum doi ani, acel teren şi parcul despre care este vorba au trecut în domeniul public. Acum au diminuat suprafaţa concesiunii din cauza unor retrocedări. Dar nouă nu ni s-a demonstrat că terenul face parte din domeniul privat şi nu din cel public. Se aude că, între timp, contractul cu firma în care a fost implicat Gigi Chiru a fost reziliat, dar nici asta nu ştim cu exactitate. Sunt nişte ani de când s-a făcut acel contract şi aş fi văzut normal să ne arate şi nouă documentele. Chiar şi secretarul Consiliului Local (n.r. - Gheorghe Beca) a spus că nu dă acestei hotărâri aviz de legalitate. Noi ne-am abţinut, chiar dacă domnul Chiru este şeful nostru la partid. Oamenii ne-au trimis aici să facem ce este corect, nu ce trebuie pentru unul şi altul", spune consilierul local PDL Ion Preoteasa. Acesta a mai precizat că, în urma abţinerii, s-au primit ameninţări pe linie de partid, dar că nu va vota niciodată ceva ilegal, indiferent de ameninţări: „Ce ne poate face? Să ne retragă sprijinul politic şi să ne dea afară din partid?! Nu ne-am fi opus unei colaborări cu PSD-ul dacă ar fi fost benefică pentru oraş, pentru populaţie. D-aia m-a trimis lumea acolo, să îi ajut. Noi nu suntem de acord să colaborăm cu PSD-ul la lucruri murdare. PDL-ul nu mai este solid, aşa cum era acum câţiva ani".

Chiru_-_Ovidiu_Brailoiu_10.jpg

Probleme de familie

SC Rom-Tour Impex SRL are sediul în Eforie Sud, str. Republicii nr. 32, a fost înfiinţată în 1997 şi se ocupă cu comerţ cu ridicata al materialului lemnos şi al materialelor de construcţii şi echipamentelor sanitare. Unic asociat şi administrator este Violeta-Luminiţa Munteanu, născută în Medgidia. Firma deţine un punct de lucru în Eforie Sud, str. Serei nr. 4, în baza contractului de vânzare-cumpărare 1152, din 26 mai 2004. În 2004, unic asociat şi administrator al Rom-Tour Impex era Gigi Chiru, pe vremea aceea lipsit de Christian. În acel an, actualul şef al PDL Constanţa s-a retras din afacere, lăsându-i locul Violetei-Luminiţa Munteanu. „A fost vorba despre o succesiune de procese legate de acel teren, de retrocedări. Este în domeniul privat al oraşului. Acum câţiva ani, când am iniţiat acea hotărâre de consiliu, era vorba despre 60.000 mp. Este un singur consilier local care şi-a amintit de acea hotărâre", spune Christian Gigi Chiru. Cât despre colegii săi de partid care nu au votat proiectul, preşedintele PDL Constanţa crede că este bine că aceştia dau idei conducerii partidului (referitor la retragerea sprijinului politic şi excludere) şi că nu au făcut altceva decât să se opună unui proiect al oraşului. „În acea firmă, am fost când nici măcar nu eram consilier local. Acum şase, şapte ani, aveam proiect, autorizaţie, tot. Valoarea investiţiei se ridică la aproximativ 2 milioane de euro şi, probabil, vom începe în toamnă", a mai subliniat Chiru. Preşedintele PDL a fost realmente deranjat de o singură întrebare: cine este Violeta-Luminiţa Munteanu. „Este treaba mea, sunt probleme de familie pe care nu vreau să le discut cu nimeni", s-a răstit Chiru. Din câte se pare, Violeta-Luminiţa Munteanu, care figura în 2004 ca având domiciliul în Italia, este soţia lui Christian Gigi Chiru.

 

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii