Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:28 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sanatoriul Mangalia organizeaza licitatii cu ofertanti nepregatiti

ro

30 Jan, 2009 02:11 1139 Marime text
La licitaţia organizată, ieri, la Sanatoriul Balnear Mangalia, în vederea atribuirii unui contract de achiziţii pentru „Furnizare carne de porc şi carne de vită", s-au prezentat doi ofertanţi: SC Carnob SRL Lumina - firma care a câştigat contractul trei ani la rând, şi SC Matra SRL Scorniceşti - care a prins şi câteva licitaţii cu Primăria Constanţa.

SC Carnob SRL a fost condusă până nu demult de primarul din Lumina, Dumitru Chiru, iar cealaltă, SC Matra SRL, este recunoscută ca fiind una dintre firmele căreia i-au fost atribuite mai multe contracte pentru mai multe autorităţi publice din ţară. Aceasta a câştigat şi câteva licitaţii cu Primăria Constanţa, printre care, în 2008, pentru pui griller, necesari pachetelor pentru persoanele în vârstă. Şi în 2007, „marele premiu" al licitaţiei pentru „furnizarea de produse alimentare" a fost câştigat de aceeaşi firmă, condusă de pesedistul Lucian Petrache Ionescu. Societatea a pus mâna pe 68% din valoarea contractului, pentru orez şi pui congelaţi, în valoare de aproximativ 31 de miliarde de lei.
Valoarea estimativă a contractului, pentru Sanatoriul Balnear care are ca obiect aprovizionarea cu carne de vită şi porc, a fost de 213.000 lei, la care se adaugă TVA-ul. Ofertanţii au trebuit să ataşeze, pe lângă documentele de eligibilitate, şi mostre pentru toate produsele care urmau a fi achiziţionate de la furnizor.

Oferte calculate după ureche


Reprezentantul SC Carnob SRL a adus mostrele de prezentare la deschiderea ofertelor, deşi în caietul de sarcini era prevăzut că acestea, „pentru toate produsele, vor însoţi oferta şi se vor depune până la data limită - 28.01.2009, ora 16.00".
În încercarea de a-şi evidenţia experienţa pe piaţa autohtonă, SC Matra SRL a ataşat ofertei 15 recomandări, chiar dacă în caietul de sarcini era prevăzut că sunt necesare doar trei, de la firme cu care a încheiat contracte pe 2008. Matra SRL în schimb a avut doar trei recomandări valabile - care să prevadă valori şi cantităţi furnizate pe contracte din 2008. Oferta financiară cu care a venit a ridicat câteva semne de întrebare. Conform ofertei se precizează că se va furniza carne de vită şi porc pentru suma de 212.911 lei, fără TVA. Însă cei care au întocmit documentaţia au calculat oferta pentru o cantitate mai mare cu aproape 2.000 de kilograme decât cea prevăzută, valoarea reală a contractului fiind de 195.231 lei, fără TVA.
Cât despre SC Carnob SRL, firma care a furnizat în ultimii trei ani carne sanatoriului, pe lângă faptul că a greşit câteva calcule, nu a adus nici toate tipurile de mostre cerute de autoritatea contractantă. Una dintre recomandările ataşate venea de la firma SC Prim Intermod SRL, din Eforie Sud, care îl are acţionar pe fratele primarului de la Lumina, Gigi Chiru. Suma pentru care firma din Lumina este dispusă să furnizeze carne, timp de un an, este de 231.360 lei, fără TVA.
După cum au apreciat membrii comisiei de licitaţie, în termen de trei zile lucrătoare vor fi evaluate cele două oferte. Vom reveni.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii