Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:46 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sabia lui Damocles Primarii ameninţaţi cu repetarea alegerilor nu se tem de un nou scrutin

ro

13 Jun, 2012 01:21 2782 Marime text
repetare_alegeri_Florin_Mitroi.jpgBiroul Electoral Central (BEC) a înregistrat, la începutul acestei săptămâni, o serie de cereri de anulare a alegerilor locale din 10 iunie. Dintre acestea, o parte sunt legate de scrutinul care a avut loc în judeţul Constanţa. Astfel, Organizaţia Judeţeană a PSD Constanţa a cerut anularea alegerilor în comunele Cogealac, Costineşti şi Valu lui Traian. Anularea alegerilor a fost solicitată şi de conservatori: PC Constanţa contestă scrutinul din Costineşti, iar PC Castelu pe cel din comuna Castelu.

Potrivit declaraţiilor purtătorului de cuvânt al BEC, Marian Muhuleţ, BEC va lua astăzi o decizie pe marginea solicitărilor de anulare a alegerilor pentru fraudă electorală.

Legea 67/2004 prevede că, în cazul fraudei electorale, anularea alegerilor într-o circumscripţie electorală poate fi solicitată doar de către partide politice, de alianţe şi candidaţi independenţi care au participat la alegeri şi doar în termen de 48 de ore de la încheierea procesului de votare.

„Nici nu iau în calcul"

În ceea ce-i priveşte pe primarii contestaţi de contracandidaţii lor, aceştia se declară liniştiţi şi susţin că nu se tem deloc de o posibilă reluare a alegerilor. Astfel, primarul comunei Costineşti, reconfirmat duminică în funcţie, a afirmat: „Nu mi-e frică de reluare, nici nu iau în calcul aşa ceva. Cei care au depus contestaţia solicitând reluarea alegerilor sunt subiectivi din cauza faptului că au pierdut. Majoritatea a decis!". Traian Cristea a candidat la scrutinul din 10 iunie din partea PNL. În opinia sa, PSD nu s-ar consola după înfrângerea suferită şi asta pentru că ar fi vrut să aibă primar şi în Costineşti: „Cei de la PSD fac contestaţie fiindcă suferă Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu pentru că au pierdut alegerile la Costineşti", a conchis Traian Cristea.

„M-aş distra cu ei"

Nici primarul din Valu lui Traian, Florin Mitroi, nu se agită în privinţa eventualei reluări a alegerilor locale. Mitroi a explicat că el nici nu a trecut prin secţii, iar acuzaţia adusă, cum că urna mobilă ar fi fost folosită prea mult, n-ar sta în picioare: „Au existat vreo 30 de voturi la urna mobilă. Dar atunci când aceasta a fost utilizată, s-au deplasat atât Poliţia, cât şi reprezentanţii a două partide politice, se poate verifica". Şeful administraţiei publice locale a candidat din partea PNL la scrutinul de duminică. Despre solicitarea PSD de reluare a alegerilor, Mitroi spune că a aflat „cu surprindere", dar şi că gestul i se pare „o prostie". „Chiar m-aş distra cu ei!", a afirmat, amuzat, Mitroi.

„N-am nicio frică"

Primarul comunei Cogealac, Gheorghe Alexa, nu se teme de reluarea alegerilor, în cazul în care aceasta va fi decizia Biroului Electoral Central. „La Cogealac, alegerile s-au derulat în regulă, fără evenimente. PSD cere anularea pentru că nu a avut un candidat bun. Eu sunt fiul satului, născut, crescut în Cogealac. N-are cum să mă bată pe mine Petrică Miu (n.r. fost candidat PSD la Primăria Cogealac)", a declarat Alexa. Liberalul mărturiseşte că nu are nicio problemă cu o posibilă reluare a scrutinului, pentru că nu îi este frică de nimic.

În situaţia în care va decide anularea scrutinului în vreo localitate, dacă în urma analizării probelor se constată că la rezultatul alegerilor s-a ajuns în urma unei fraude, Biroul Electoral Central va dispune repetarea alegerilor în termen de cel mult două săptămâni de la constatarea fraudei.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii