Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:31 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

S-au săturat de „faza judeţeană". Vor în liga mare PSD şi PNL Constanţa şi oamenii lor cu funcţii la centru

ro

21 Jun, 2012 01:40 3564 Marime text
cap_2.jpgUSL Constanţa nu şi-a numit oamenii în funcţii doar la nivelul instituţiilor publice deconcentrate din judeţ. Nu s-a oprit nici la companiile şi autorităţile naţionale cu sediul în Constanţa sau care sunt legate mai ales de Port şi de canalele navigabile, aşa cum sunt Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, Administraţia Canalelor Navigabile şi Autoritatea Navală Română. Partenerii care formează USL au reuşit să-şi impună oamenii şi la centru, fie pe posturi de directori, fie în funcţii de secretari de stat.

Preda, înapoi la Transporturi

 

Prima numire cheie făcută de USL Constanţa la Centru a venit din partea social-democraţilor, care l-au propulsat pe Valentin Preda în funcţia de secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor. Preda nu ocupă pentru prima dată acest fotoliu, căci în perioada în care liberalul Ludovic Orban a fost ministrul Transporturilor Preda a activat pe acelaşi post. Ulterior, el a devenit consilierul personal al primarului municipiului Constanţa, social-democratul Radu Mazăre.

Valentin Răducu Preda se ocupă, în cadrul Ministerului, de sectorul aviatic şi naval. Pe lângă îndatoririle ce ţin de acest sector, Preda, sau Valerică, aşa cum l-a alintat Mazăre în contextul unei şedinţe de Consiliu Local, va trebui să aibă grijă şi de Podul IPMC din Constanţa. În şedinţa cu pricina, edilul-şef al Constanţei a declarat că una dintre sarcinile principale ale secretarului de stat constă în terminarea lucrărilor de reabilitare a acestui obiectiv.

Secretar de stat la Turism

 

functii_usl_la_centru_-_Cristian_Barhalescu.jpg

Unul dintre subiectele pe care Mazăre a bătut monedă odată cu revenirea PSD la guvernare a fost numirea unui secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT). Postul din MDRT fusese desfiinţat, însă USL a insistat foarte mult asupra reînfiinţării acestuia. Astfel că, în urmă cu aproximativ o săptămână, Constanţa îşi trimite la Bucureşti un secretar de stat, în persoana lui Cristian Bărhălescu. Acesta din urmă este preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT) Regiunea de Sud - Est, proprietar al Icar Tours din 1997. Din octombrie 2010, numele său este legat de Lake View Constanţa.

„Elefantul" de la Imprimeria Naţională

 

Nici liberalii constănţeni nu s-au lăsat mai prejos atunci când a venit vorba de funcţii. În sensul acesta, Victor Manea, fost candidat la Primăria municipiului Constanţa, lider al Organizaţiei Municipale a PNL Constanţa, este, mai nou, directorul Imprimeriei Naţionale. O numire care, pentru unii, a fost surprinzătoare. Amintim că, în anumite cercuri, Victor Manea este supranumit „elefantul". Deloc întâmplător, lansarea sa pentru alegerile locale din iunie 2008 a avut ca „protagonist"... un elefant.

Manea este de profesie jurist.

Ministerul Culturii, un „papion" al guvernării

 

De departe însă, cel mai important portofoliu pe care USL Constanţa îl „curtează" este Ministerul Culturii. După ce liberalul Mircea Diaconu a pierdut la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie procesul cu ANI, care îl acuzase de incompatibilitate, retrăgându-se de la conducerea Ministerului Culturii, PNL l-a propus pe liderul senatorilor liberali, constănţeanul Puiu Haşotti.

Acesta se află la finalul celui de-al patrulea mandat de parlamentar (două mandate în Camera Deputaţilor, două în Senat) şi este doctor în ştiinţe istorice.

Portofoliul Ministerului Culturii este poate cel mai onorabil în contextul actualei guvernări. Dar este, de asemenea, unul delicat, dacă ţinem cont de recentul scandal referitor la Institutul Cultural Român.

Conservatorii păcăliţi de vulpe

 

Deşi sunt parte a actualei guvernări, conservatorii constănţeni sunt singurii care nu au reuşit să-şi numească oamenii în funcţii centrale. Ce-i drept, PC Constanţa nu a fost niciodată cunoscută drept o organizaţie cu forţă. În prezent, la conducerea sa interimară se află senatorul Mircea Banias, fost preşedinte al PDL Constanţa.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • ucseer 21 Jun, 2012 13:48 Toate contrele din urma intre PSD si PNL, au fost doar de fatada. Ei au conlucrat perfect in afaceri in Constanta. Acum, se pupa in vazul lumii si isi impart ciolane. CE PSD!!?? Ce PNL!!?? Toti au aceeasi ideologie: ciolanul.