Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:49 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rusaliile le-au dat planurile peste cap Ziua limbii turce sărbătorită în premieră la Constanţa în perioada 9-10 iunie 2017

ro

06 Jun, 2017 00:00 2044 Marime text
Uniunea Democrată Turcă din România (UDTR) sărbătoreşte în premieră, Ziua limbii turce, ca urmare a adoptării de către Parlamentul României a Legii nr.223 din 17 noiembrie 2016, prin care se instituie ca Zi a Limbii Turce, ziua de 5 iunie.

Conform legii iniţiate de deputatul Iusein Ibram, anual, cu prilejul Sărbătorii Zilei limbii turce, în localităţile în care trăiesc menbri ai comunităţii turce se organizează manifestări culturale dedicate acestui eveniment, se arată într-un comunicat de presă.
Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi organizaţiile neguvernamentale interesate pot sprijni logistic şi/sau financiar, după caz, organizarea manifestărilor dedicate acestei zile. De asemenea, atât Societatea Română de Radiodifuziune cât şi Societatea Română de Televiziune pot include în programele lor emisiuni ori aspecte de la manifestările dedicate acestei sărbători. Pentru că abia aseară a luat sfârşit minivacanţa de Rusalii, Uniunea Democrată Turcă din România va organiza la Constanţa, o serie de manifestări culturale dedicate Zilei limbii turce, în perioada 9-10 iunie 2017.
Manifestările culturale vor debuta vineri, 9 iunie la ora 11.00, în Sala „Remus Opreanu” din incinta Instituţiei Prefectului-Judeţul Constanţa, cu Concursul Naţional „Frumoasa mea limbă maternă” organizat de MEN în parteneriat cu UDTR.

Evenimentele culturale vor continua sâmbătă, 10 iunie, ora 11.00 cu o paradă a costumelor tradiţionale turceşti pe traseul:Instituţia Prefectului-Bd-ul Ferdinand-Consulatul General al Republicii Turcia la Constanţa-Casa de Cultură.
De la ora 16.00, în Sala Mică a Casei de Cultură din Constanţa va începe un spectacol de dansuri şi cântece tradiţionale turceşti. În debutul spectacolului Preşedintele UDTR, domnul Osman Fedbi, va înmâna plachete omagiale unor personalităţi din spaţiul public, care prin activitatea lor au contribuit la promovarea limbii, culturii turce şi a imaginii etnicilor turci din România.

Cu prilejul Zilei Limbii Turce, Preşedintele UDTR, Osman Fedbi a declarat: „Fie ca această zi pe care o sărbătorim cu mândrie, să vă aducă tuturor bucurie în suflete, unitate şi satisfacţia că suntem o comunitate care şi-a păstrat identitatea etnică şi religioasă de-a lungul timpului, o etnie loială şi respectată de statul român. La mulţi ani!”
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii