Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:27 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Reprezentantii Actiunii Populare acuza PSD de "blat" in meciul prezidentiabililor de anul viitor

ro

04 Dec, 2003 00:00 530 Marime text

Schimbarea datei alegerilor, manevra pentru favorizarea candidatului Adrian Nastase

# Popularii considera ca, la alegerile prezidentiale, liderul PNL, Theodor Stolojan, va fi pe post de sparing-partner pentru Adrian Nastase # Teama PSD ca va pierde alegerile a atins cote inimaginabile

Dupa Congresul de unificare Actiunea Populara - Partidul Popular Crestin, popularii in noua formula largita propun societatii civile un nou pact politic bazat pe dialog. In cadrul saptamanalei conferinte de presa, presedintele interimar al AP, Max Badin, a reiterat lansarea acestui proiect al Actiunii, in contextul piedicilor pe care partidul de guvernamant vrea sa le puna in calea desfasurarii alegerilor din 2004. Reprezentantii AP sunt de parere ca teama PSD a atins cote inimaginabile, dat fiind faptul ca partidul de guvernamant nu-l poate arunca in alegerile prezidentiale decat pe actualul premier. Daca pentru alegerile locale PSD nu-si face griji prea mari, batalia pentru generale si prezidentiale le intuneca mintile. Ambele variante - 12 decembrie, primul tur prezidentiale, 19 decembrie, turul al doilea prezidentiale si alegerile generale, sau 28 noiembrie, turul I pentru desemnarea presedintelui, si 12 decembrie, cel de-al doilea tur si alegerile parlamentare - reprezinta, in opinia AP, o manevra muribunda a actualului Executiv. "Intr-o singura saptamana care ramane, practic, intre cele doua tururi ale prezidentialelor nu se pot numara nici macar voturile, daramite sa se poata duce o campanie electorala. Prin stabilirea acestui program electoral, PSD nu face altceva decat sa interzica desfasurarea democratica a campaniei electorale, astfel incat Nastase sa nu fie nevoit sa se confrunte in cel de-al doilea tur cu candidati de talia lui Basescu, Vadim, Constantinescu. Probabil, vor ajunge in turul al doilea Nastase si Stolojan, ultimul dintre ei urmand sa faca mai mult figuratie", considera presedintele AP Constanta, Max Badin. In contrapartida, AP militeaza pentru o campanie electorala normala si pentru alegeri democratice, pentru concurenta. In acest sens, popularii cheama alaturi de ei cetatenii care cred inca in valorile democratiei.

Politica sovaielnica a guvernantilor

In opinia reprezentantilor Actiunii Populare, declaratia primului-ministru Adrian Nastase, referitoare la reimpartirea administrativa a Romaniei in 20 de regiuni, demonstreaza inca o data politica sovaielnica si neserioasa a actualilor guvernanti. "Aceasta este cea de-a treia propunere de regionalizare pe care Adrian Nastase o face in ultimii trei ani, dupa propunerile de desfiintare a judetelor si de introducere a guvernatorilor - si, ca de obicei, ea nu este sustinuta de nici un argument. Modul improvizat in care PSD a tratat si trateaza subiectul regionalizarii nu poate ascunde nici incompetenta in domeniul administratiei locale si nici dorinta partidului de guvernamant de a mentine cu orice pret privilegiile baronilor sai locali", a precizat vicepresedintele organizatiei locale, Nicolae Dragoi. Popularii considera ca PSD are o atitudine duplicitara in privinta regionalizarii: pe de o parte, blocheaza orice initiativa rationala, iar pe de alta parte, inchide ochii la dezvoltari de tip etnic lipsite de orice baza legala. Actiunea Populara sustine in continuare reorganizarea teritorial-administrativa pe baza provinciilor istorice romanesti. Popularii constanteni considera ca regionalizarea nu va fi eficienta decat daca va duce la transferul deciziei administrative mai aproape de cetateni, la delegarea competentelor institutiilor centrale catre structurile regionale, la disparitia barierelor economice aparute intre judete si la atragerea fondurilor europene pentru regiuni. In acest scop, incepand din luna ianuarie 2004, Actiunea Populara va organiza in toate judetele o serie de dezbateri publice pe tema regionalizarii, la care vor participa reprezentanti ai partidelor politice, ai societatii civile si ai institutiilor administratiei publice. Tot ieri, reprezentantii AP au avut o intalnire cu proaspetii colegi din cadrul PPC, intrunire care a dezbatut modul in care se va realiza si in plan judetean unificarea dintre cele doua formatiuni.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii