Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:20 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Reforma lui Ponta, „marea suferinţă“ a echipei Mazăre-Constantinescu

ro

21 Feb, 2015 00:00 2400 Marime text

Victor Ponta, liderul PSD, a declarat, ieri, că este hotărât ca în 2016 PSD-ul să fie primul partid reformat din România. „Eu voi propune nişte schimbări radicale la modul de organizare al PSD, nişte prevederi statutare foarte clare: ce se întâmplă cu toţi membrii PSD în cazul în care au cercetări penale, inclusiv partea de reorganizare, încât anul viitor să fim primul partid care s-a reformat“, a declarat social-democratul.

Dacă Victor Ponta va reuşi să-şi pună în aplicare aşa-numita reformă, Radu Mazăre, primarul municipiului Constanţa, şi Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean, sunt direct vizaţi de o (auto)suspendare din partid. Ponta a declarat în mai multe rânduri, ulterior alegerilor prezidenţiale pe care le-a pierdut, că PSD-ul trebuie să scape de membrii care au probleme cu Justiţia.

De altfel, la Sinaia, în contextul şedinţei Comitetului Executiv derulat la finalul lunii ianuarie, Ponta s-a adresat tandemului Mazăre-Constantinescu destul de tranşant: „Nu am venit să discutăm doar despre problemele penale. Dacă facem doar asta, înseamnă că avem o problemă în partid. Partidul nu are probleme penale, sunt problemele dumneavoastră“, a declarat Ponta.

Amintim însă că, la începutul acestei luni, liderul PSD Constanţa a declarat că nu are o „mare suferinţă“ în cazul în care va fi suspendat din partid: „Dacă ar fi fost chestiunea asta, eu, din februarie 2005, de când a venit Băsescu la putere, nu ar mai fi trebuit să fac parte din niciun PSD, pentru că eu de atunci tot am dosare, se deschid, se închid, ştiţi foarte bine că sunt nenumărate dosare care s-au închis, unele în instanţă, altele le-au închis procurorii (...). Ce, crezi că sufăr eu de vreun partid, dacă o să hotărască majoritatea că eu, cu un dosar penal deschis de vreun domn procuror, nu pot să mai fac parte din niciun partid?! Să ştii că nu am o mare suferinţă“, mărturisea edilul-şef acum trei săptămâni.

 Probleme cu Justiţia

 Radu Mazăre este cercetat sub control judiciar în dosarul Campusului Social „Henri Coandă“, pentru luare de mită şi fals în declaraţii. În această cauză, afaceristul israelian Avraham Morgenstern este bănuit de dare de mită, în vreme ce senatorul Alexandru Mazăre, fratele primarului, e bănuit de complicitate la luare de mită şi fals în declaraţii.

În ceea ce îl priveşte pe Nicuşor Constantinescu, doar în cursul anului 2014, el a fost trimis în judecată în trei dosare. Este vorba despre dosarul în care este judecat pentru că ar fi subfinanţat Centrul Militar Zonal Constanţa, despre cel în care a fost denunţat de omul de afaceri Marian Turbatu, în care este bănuit de săvârşirea a 24 de infracţiuni (complicitate la trei infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice cu obţinerea de foloase necuvenite şi 21 de infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor cu obţinerea de foloase necuvenite) şi, cel mai recent, despre dosarul în care, alături de alte 18 persoane fizice şi juridice, ar fi cauzat un prejudiciu de peste 30 de milioane de lei în dauna CJC şi de peste un milion de lei în dauna statului român.

Ieri, Nicuşor Constantinescu a fost arestat preventiv, pentru 30 de zile. Decizia a fost luată de judecătorul Lică Lucian, din Tribunalul Constanţa. Decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată la Curtea de Apel Constanţa. Preşedintele CJC este acuzat de  abuz în serviciu (trei infracţiuni, dintre care două în formă continuată), constituire a unui grup infracţional organizat, coruperea alegătorilor (două infracţiuni), conflict de interese (zece infracţiuni, dintre care cinci în formă continuată), tentativă la abuz în serviciu, în formă continuată.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii