Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:45 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rampă de lansare a miniştrilor Constanţa - pepiniera din care USL selectează oameni pentru funcţii centrale

ro

27 Aug, 2013 00:00 3803 Marime text
De la debutul actualei guvernări, judeţul Constanţa a reuşit să-şi impună la Centru de la subsecretari de stat la miniştri. Directori din Consiliul Judeţean Constanţa sau foşti directori de companii naţionale şi instituţii publice au ajuns, în timpul Guvernului Ponta, să ocupe funcţii cheie în administraţia centrală. E drept, nu toate numirile s-au dovedit inspirate, şi amintim aici numirea lui Valentin Preda în funcţia de secretar de stat în Ministerul Transporturilor, funcţie din care a fost demis la momentul la care procurorii DNA au început cercetarea sa.
 
„Domnul Valerică, unul dintre secretarii propuşi de noi, de constănţeni”
 
USL Constanţa nu a stat degeaba de la instalarea Guvernului Ponta, în primăvara anului trecut. A reuşit astfel, în urma unor negocieri, să-şi impună oamenii fideli în funcţii strategice.
Un post ţintit de social-democraţii constănţeni a fost cel de secretar de stat în Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, post care a fost „rezervat” pentru Valentin Preda, cel alintat de primarul Radu Mazăre „Valerică”. „Domnul Valerică a făcut parte din Guvernul Ponta I şi a răspuns de Dunăre, de tot ce înseamnă transport fluvial, transport maritim şi aerian, este unul dintre secretarii de stat propuşi de noi, de constănţeni, care a performat, un specialist din Portul Constanţa, şi este dorit de toate ministerele”, declara Nicuşor Constantinescu, preşedintele CJC.

Valentin Preda a fost demis din această funcţie atunci când procurorii DNA au început cercetarea penală împotriva sa. Amintim că în sarcina lui Preda s-a reţinut infracţiunea de complicitate la folosirea, în mod direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la asemenea informaţii în legătură cu fapte de corupţie şi infracţiunea de deţinere, în afara îndatoririlor de serviciu, a unui document ce constituie secret de stat. Valentin Preda a fost unul dintre „pionii” pe care PSD Constanţa i-a susţinut constant pentru ocuparea unor poziţii la cheie. Faptul că împotriva lui Preda a început cercetarea penală nu l-a împiedicat pe Mazăre să declare, atunci când s-a vehiculat numirea lui „Valerică” în funcţia de consilier al ministrului Fondurilor Europene, că îl susţine.
 
Ministerul Dezvoltării Regionale via CJC
 
Un alt om „paraşutat” la Bucureşti de PSD Constanţa este Sevil Shhaideh. Aceasta este secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, minister condus de Liviu Dragnea. Sevil Shhaideh a fost director al Direcţiei Generale de Proiecte Europene din cadrul CJC.
 
Un om la Agenţia Naţională de Turism, un altul în Ministerul Turismului
 
Nu mai puţin important este postul de vicepreşedinte cu rang de subsecretar de stat al Agenţiei Naţionale de Turism, post ocupat de constănţeanca Mirela Matichescu. În vârstă de 43 de ani, Matichescu a absolvit Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale din cadrul Universităţii „Ovidius” Constanţa şi este cunoscută ca om de afaceri prosper. Întrebată, înainte de numirea sa, dacă nu se teme de faptul că va fi etichetată drept „omul lui Mazăre”, Mirela Matichescu a precizat: „Nu m-am aşteptat nicio secundă la această numire şi tocmai de aceea o privesc cu maximă seriozitate. Dar eu nu am făcut politică niciodată, nu asta mi-am dorit. E clar că nu va fi uşor. Cei care nu mă cunosc vor fi subiectivi”.
Un alt constănţean care a ocupat o funcţie importantă în Guvernul Ponta I este Cristian Bărhălescu. Pe 27 iunie 2012, el fusese numit secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, condus la acel moment de Eduard Hellvig. După alegerile generale din 9 decembrie, liderul PSD Constanţa, Radu Mazăre, declara că Bărhălescu nu va rămâne în funcţie pe motiv că nu s-ar fi mişcat atât de iute precum s-ar fi aşteptat primarul.
 
Oamenii PNL-ului
 
În vara anului trecut, liberalii constănţeni au ajuns acolo unde nici n-au visat vreodată. Au obţinut conducerea Ministerului Culturii, unde, în funcţia de ministru, l-au instalat pe senatorul Puiu Haşotti. Senatorul PNL a ocupat însă această funcţie timp de doar câteva luni, căci în Cabinetul Ponta II locul său a fost luat de Daniel Barbu.
Un alt liberal constănţean cu funcţie centrală este Constantin Matei, actualmente subsecretar de stat în Ministerul Transporturilor. Iniţial, fostul director general al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa trebuia să ocupe un fotoliu de secretar de stat, dar i-a venit doar unul de subsecretar.

Nu trebuie omis nici Bogdan Huţucă, fostul director executiv al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Constanţa şi, de asemenea, fost prefect al judeţului Constanţa, susţinut de PNL. În prezent, Huţucă este directorul Direcţiei „Legislaţie Cod Fiscal” din cadrul Ministerului Finanţelor Publice.
Nu în ultimul rând, constănţeanca Ramona Mănescu a depus, ieri, jurământul de ministru al Transporturilor. Liberala a fost propusă de PNL pentru a prelua acest portofoliu după ce premierul Victor Ponta a spus clar că nu agreează propunerea anterioară a lui Crin Antonescu, deputatul Nini Săpunaru.

Postul de ministru al Transporturilor rămăsese vacant după ce, pe 12 iulie, fostul ministru Relu Fenechiu a fost condamnat de instanţa supremă la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul „Transformatorul”.
Ramona Mănescu a fost, până la acest moment, europarlamentar, şi este soţia lui Rareş Mănescu, finanţator al PNL şi unul dintre apropiaţii lui Crin Antonescu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • cetatean 27 Aug, 2013 13:07 DE aceea sunt toti infractori