Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:16 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

PSD cheamă românii să semneze pentru ieftinirea medicamentelor cu 35%

ro

28 Sep, 2016 00:00 2676 Marime text
Social-democraţii au lansat o petiţie online prin care invită românii să semneze pentru ieftinirea medicamentelor cu 35%.
Petiţia PSD a fost iniţiată după ce ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat că este decis să nu promulge hotărârea care ar determina companiile farmaceutice să vândă la cel mai scăzut preţ din Europa. Social-democraţii îi îndeamnă pe români să semneze petiţia, dacă vor ca, de la 1 noiembrie, preţul la medicamentele originale pentru care expiră patentul și trec în categoria medicamentelor generice să scadă cu 35%.

De ce să semnezi în varianta PSD? 

Conform unui ordin al Ministrului Sănătăţii emis în perioada fostei guvernări PSD, începând cu 1 iulie 2016 ar fi trebuit să intre în vigoare o reglementare privind alinierea preţurilor medicamentelor originale la preţul medicamentelor generice echivalente. Prin această măsură, preţul medicamentelor originale care își pierd patentul ar trebui să scadă cu 35%. Pentru a ne da seama ce înseamnă acest lucru, este suficient să spunem că românii cheltuiesc anual 4,2 miliarde de lei pe generice și 9,8 miliarde de lei pe originale. Pe data de 28 iunie 2016, actualul ministru al Sănătăţii a emis un ordin prin care a amânat, până la data de 1 noiembrie, aplicarea prevederii de mai sus. 

„Ce înseamnă această amânare pentru bolnavi?

  • Preţuri mai mari la medicamentele de calitate de care au nevoie;
  • Pentru românii care plătesc taxe şi impozite, înseamnă 400 de milioane de euro în plus din bugetul CNAS. Adică peste 20 de euro din buzunarul fiecărui român;
  • Cel care pierde este pacientul român care a scos din buzunar diferenţa de 35% dintre medicamentele originale fără patent ce i-au fost prescrise de către medic - el neavând competenţa medicală de a «opta» pentru un alt produs. Un alt pierzător este statul român, care «compensează» preţuri mai mari la medicamentele originale. 

Ce înseamnă această amânare pentru marii producători străini de medicamente?

  • Profituri grase pe spatele bolnavilor;
  • România ar continua să rămână o piaţă nereglementată, în care marii producători fac jocurile;
  • Ţara cu cele mai mici salarii din Uniunea Europeană ar continua să plătească preţuri uriașe pentru medicamente importante pentru pacienţi”, se arată în petiţia celor de la PSD.
 
Până la închiderea ediţiei, petiţia lansată ieri de PSD fusese semnată de peste 500 de români.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii