Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:21 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

PSD ameninta cu blocaj constitutional

ro

02 Oct, 2007 00:00 934 Marime text
1191262164.jpg

Vicepresedintele PSD Cristian Diaconescu sustine ca politicienii trebuie sa se decida: creeaza stabilitate sau lasa jocul politic liber

Liderul social-democrat spera ca motiunea de cenzura sa treaca, iar Guvernul Tariceanu II sa fie inlaturat. O varianta plauzibila de guvernare ar fi un Executiv de uniune nationala sau alegeri anticipate. Senatorul de Constanta, Cristian Diaconescu, a confirmat ca exista consultari intre partidele parlamentare, insa nimeni nu vrea sa cedeze. "PSD are o serie de conditii (n.r.- toate de ordin social si cu o puternica tenta electorala ) pe care le prezinta in orice dialog referitor la o noua structura guvernamentala si programul acesteia", a afirmat liderul social-democrat. Majorarea pensiilor de la 1 noiembrie 2007, cresterea alocatiilor pentru tinerele mame, reintroducerea subventiilor in agricultura din aceasta toamna sau adoptarea Legii privind cresterea salariilor profesorilor sunt doar cateva dintre proiectele pe care PSD-istii vor sa le impuna viitorului Executiv. Numai ca situatia devine tot mai incerta. Vicepresedintele PSD a confirmat ca social-democratii nu vor sustine "niciun mecanism creat in jurul partidelor de dreapta", iar formulele de guvernare de tip PSD-PD sau PSD-PNL sunt excluse. Totodata, el a mentionat ca PSD nu are o oferta pentru a renunta la motiunea de cenzura si a lasa PNL si UDMR la guvernare. In premiera, Cristian Diaconescu a anuntat ca, in cazul in care motiunea de cenzura nu va trece, "PSD nu va mai vota niciun act normativ in Parlament si nici bugetul de stat pe 2008". O situatie de acest gen ar putea duce la un blocaj constitutional, criza politica s-ar perpetua, iar unicii perdanti vor fi, ca de fiecare data, romanii.

Guvern de uniune nationala

In contextul prezentat, unica varianta viabila, si in opinia vicepresedintelui PSD, ar fi cea a unui Guvern de uniune nationala, cu un mandat de un an si un program convenit intre partide. Diaconescu considera ca pe agenda unui Executiv de acest gen ar trebui sa fie: introducerea votului uninominal, accelerarea procesului de descentralizare si finantare a administratiei, asigurarea unei absorbtii minimale a fondurilor europene, lansarea de proiecte pe infrastructura, sanatate si educatie, precum si reabilitarea imaginii Romaniei in Uniunea Europeana si NATO. "Profesionalismul si programul de guvernare trebuie sa fie prioritare in formarea unui guvern de uniune nationala. Profilul politic al structurii mai putin conteaza", a subliniat purtatorul de cuvant al PSD.

Scris de: {autor}Mihaela CIORBARU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii