Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:20 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Provocare pentru premierul Dacian Cioloş Deputatul PSD Cristina Dumitrache „atentează“ la veniturile bisericilor (document)

ro

27 Feb, 2016 00:00 5380 Marime text
Provocare interesantă din partea deputatului PSD de Constanţa Cristina Dumitrache, lansată premierului Dacian Cioloş. Parlamentarul constănţean a „îndrăznit“ să abordeze un subiect sensibil pentru politicieni - veniturile realizate de lăcaşurile de cult, iar răspunsul primit scoate la iveală stilul „de lucru“ al acestora.
 

La finele anului trecut, deputatul Colegiului uninominal nr. 3 din Circumscripţia electorală nr. 14 Constanţa, social-democrata Cristina Dumitrache, a înaintat către premierul Dacian Cioloş o întrebare „îndrăzneaţă“. În urma mai multor dezbateri publice privind oportunitatea unor reglementări mai stricte faţă de activitatea „nonprofit“ pe care o desfăşoară lăcaşurile de cult, deputatul PSD a adresat următoarea propunere şi întrebare: „Este posibil ca veniturile realizate de către aceste lăcaşuri să fie reinvestite în folosul comunităţii, respectiv în construirea de şcoli, spitale, aşezăminte pentru îngrijirea bătrânilor şi creşterea copiilor orfani?“ Şi dacă tot a ajuns pe tărâmul religiei, Dumitrache i-a reamintit premierului Cioloş că, nici până în prezent, nu a primit răspuns din partea Ministerului Educaţiei la întrebarea: „Este posibil ca, începând din anul şcolar 2016-2017, să se introducă în programa de învăţământ ca materie opţională istoria religiilor, la alegere cu istoria artelor, ţinând cont mai mult de interesul copiilor şi de cerinţele actuale ale unei societăţi evoluate şi moderne?“

„Problemă extrem de sensibilă“

Răspunsul, venit din partea secretarului de stat din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte, Victor Opaschi, n-a făcut altceva decât să demonstreze faptul că tuturor le este frică să „se pună rău“ cu Biserica. În document se menţionează, printre altele, că „statul român apreciază aportul considerabil al cultelor religioase la binele comun al societăţii, oferind cultelor religioase sprijin la salarizarea personalului clerical şi neclerical, precum şi sprijin pentru construcţia şi reparaţia de lăcaşuri de cult“. În acest context şi respectând legislaţia în vigoare, „veniturile realizate de către cultele religioase nu sunt impozabile dacă sunt utilizate în sprijinirea activităţilor educaţionale, culturale şi sociale în sensul susţinerii activităţilor de cult“, menţionează reprezentantul Secretariatului de stat pentru culte.
 
Mai mult, secretarul de stat Victor Opaschi nu se sfieşte să recunoască faptul că a te atinge de veniturile clericilor ar fi un act de curaj: „Considerăm că problema impozitării veniturilor realizate de lăcaşurile de cult este una extrem de sensibilă şi că trebuie abordată ţinându-se cont de faptul că veniturile unităţilor de cult sunt utilizate în beneficiul cetăţenilor.“
 
Şi ca tabloul să fie complet, răspunsului formulat de reprezentantul Secretariatului de Stat pentru Culte i-a fost ataşat şi un amplu document în care este stipulat, pentru fiecare judeţ, sprijinul financiar alocat unităţilor de cult aparţinând cultelor religioase din România de la Secretariatul de Stat pentru Culte în anul 2015. Curiozitatea ne-a îndemnat să vedem ce sume au ajuns în judeţul nostru. Astfel, pe parcursul anului trecut, către lăcaşurile de cult aparţinând Arhiepiscopiei Tomisului a fost direcţionată suma de 1.745.000 de lei, iar la cele ale cultului musulman au ajuns 751.000 de lei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Christian 28 Feb, 2016 09:28 Tocmai prin asta Occidentul subliniaza imbecilitatea romanilor. Si-au construit 18.300 de sandramale de cult, unde doneaza sume gigantice pentru a le asigura popilor luxul orbitor si sfidator fata de atata saracime existenta in tara. Ia du-te pe la usile romanilor si cere-le bani pentru constructia unei gradinite, a unei scoli, a unui orfelinat, a unui azil de batrani, sa vezi, iti da cineva vreun banut...? Dar cand se duce popa pe la usi si cere bani, i se dau cu mii de ,,saru-mana, parinte!,,... Si imnul de stat vorbeste de la sine ; prin el recunoastem singuri ca dormim somnul cel de moarte al prostiei si imbecilitatii multimilenare...
  • Victor 28 Feb, 2016 02:39 Dar de ce nu zice si nu bate cu pumnul in masa, precum Ana Pauker, deputatul Cristina Dumitrache, sa se confiste averile coruptilor condamnati ? Nu ca preotii ar fii niste sfinti. De cand este deputat, duduia asta si-a raschetat calcaiele crapate (la propriu, de vedeai greierii zburdand in cuiburi), cu care batea ulitele satelor in campania electorala si a inceput sa aiba idei ? Curios !
  • ionica 27 Feb, 2016 09:18 Felicitari acestei tinere ! Cata dreptate are .
  • ionica 27 Feb, 2016 09:03 Felicitari acestei tinere ! Cea mai buna dovada ca cei tineri vor fi cei care sa aduca schimbari pozitive societatii noastre .