Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:49 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Propunere legislativă Protejarea patrimoniului naţional, în atenţia senatorului PNL Puiu Haşotti

ro

29 Jul, 2016 00:00 3279 Marime text
 

Trei propuneri legislative, printre ai căror susţinători se regăseşte şi senatorul PNL de Constanţa Puiu Haşotti, sunt înregistrate la Senat pentru a fi dezbătute în perioada următoare. Iniţiatorul uneia dintre ele - care propunea completarea Legii nr. 51/1991 privind securitatea naţională a României, republicată, - a fost chiar senatorul PNL de Constanţa. Demersul său urmăreşte, de fapt, protejarea patrimoniului naţional.
 
„Observând involuţia internă, în ultimele două decenii, a mediului socio-administrativ şi legal, ce a favorizat şi a condus la alterarea, degradarea sau distrugerea, accidentală sau intenţionată, a bunurilor culturale aparţinând patrimoniului cultural naţional sau a celor susceptibile a face parte din acesta, precum şi amploarea sau, de ce nu, diversitatea acţiunilor şi fenomenelor care constituie abateri de la regimul protecţiei bunurilor culturale, precum şi proliferarea contrabandei, a traficului ilicit intern şi transfrontalier cu bunuri culturale, am considerat că bunurile aparţinând patrimoniului naţional constituie o resursă strategică. Mai ales că ele sunt şi un fond neregenerabil, a cărui degradare sau distrugere este ireversibilă şi nerecuperabilă. În acest sens, am considerat că neluarea unor măsuri imediate va avea consecinţe negative viitoare greu de intuit şi de cuantificat în prezent“, menţionează acesta în expunerea de motive ce însoţeşte proiectul legislativ.
 
Concret, completarea normativului ar urma să cuprindă la art. 3 şi prevederile următoare: „n) orice acţiuni sau inacţiuni care au ca rezultat afectarea gravă a obiectivelor naţionale de securitate din domeniul promovării identităţii naţionale, a prezervării şi valorificării patrimoniului cultural, prin distrugerea sau degradarea bunurilor culturale mobile clasate în categoria TEZAUR sau a monumentelor istorice înscrise în lista monumentelor istorice, grupa A; traficul ilicit cu bunuri culturale aparţinând Patrimoniului Cultural Naţional, inclusiv tentativa; săpăturile arheologice ilegale şi toate activităţile asociate braconajului arheologic efectuate în zonele de interes naţional aşa cum sunt definite prin OG nr. 43/2000 privind protecţia patrimoniului arheologic şi declararea unor situri arheologice ca zone de interes naţional“.
 
Deocamdată, Consiliul legislativ a dat aviz favorabil acestei propuneri legislative, iar Guvernul încă nu şi-a exprimat un punct de vedere, deşi termenul-limită era 31 martie anul curent. Dacă propunerea legislativă va fi adoptată de Parlament, în 60 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, Guvernul va trebui să elaboreze, la propunerea Ministerului Culturii, normele metodologice de aplicare a normativului în noua formă.

Citeşte şi Atenţie, constănţeni! S-a ales praful de încă un vas antic din parcul arheologic. Avea 2.000 de ani!

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • IURI BLIOJU 01 Aug, 2016 14:49 Foarte bine, cu patrimonial national , nu este joaca, si nici lasat la voia intimplarii. Va rog sa va uitati la postarile mele de pe facebook, in grupurile PNL, si in pagina m,ea, am scris de nenumarate ori , exemple bune de urmat, si am postat si poze , cu fapte si lucruri , care le traiesc eu in Franta si le vad, sunt bune de vazut , si poate cineva , va crede ca trebuiesc si in tara noastra sa fie puse in aplicare....as vrea sa revin acasa, sa gasescx de munca,,dar UNDE ? Salutari poporului roman, de aici de departe din Regiunea Noerd Pas de Calais !