Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:37 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiecte blocate de Tucan la Navodari

ro

12 Oct, 2007 00:00 2188 Marime text
1192125390.jpg

Sotia sefului Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Constanta, Alina Carmen Tucan, a "ratat" obtinerea unui contract de la Primaria Navodari si un capital electoral pentru sotul ei

Printr-o contestatie depusa chipurile de firma sotiei sale, JT Oil Slobozia, marea operatiune de reabilitare a strazilor din Navodari va fi demarata cu cel putin patru luni intarziere Preocuparea permanenta a Primariei Navodari e a actiona in sensul dezvoltarii si reabilitarii infrastructurii localitatii pare sa fi deranjat unele persoane interesate atat de bani, cat si de functii in administratia publica locala. Conform programului electoral prezentat de actualul edil al urbei, Tudorel Calapod, una dintre prioritatile acestuia - in cazul castigarii mandatului de primar - a fost asfaltarea retelei stradale. Odata ales de navodareni la sefia administratiei publice locale, primarul a inceput s-si puna in aplicare programul si implicit respectarea promisiunilor facute acestora in campania electorala din vara anului 2004. In pofida obstacolelor intampinate din partea unor consilieri locali, reprezentanti ai opozitiei, Tudorel Calapod a reusit sa-si duca la indeplinire mare parte dintre obiective. Lucrurile ar fi mers si mai bine daca, niste binevoitori, n-ar fi incercat sai puna bete in roate. In luna august a anului curent, reprezentantii societatii comerciale JT OIL SRL din Slobozia au inaintat Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor o contestatie. Motivul, neoficial, a fost pierderea unui contract estimat la 14.537.815,13 lei fara TVA. Prin "epistola", ce continea patru capete de cerere, firma sus mentionata solicita 'anularea documentatiei privind procedura de achizitie de executie de lucrari Intretinere carosabil prin asfaltare cu covoare bituminoase pe strazi existente-cod CPV 4523141-9 Lucrari de intretinere a drumurilor'. SC JT OIL SRL mai cerea refacerea acesteia in conformitate cu prevederile pe motiv ca acestea ar fi fost incalcate. "Reclamantul" sustinea ca Primaria Navodari nu are personalitate juridica si poate derula proceduri de achizitii publice in nume propriu. La punctul doi al contestatiei administratorul SC JT OIL SRL, Bogdan Aldea, invoca incalcarea unor prevederi legale in stabilirea criteriilor economico-financiare a potentialilor contractori ai lucrarii. Nemultumirea firmei care a ratat posibilitatea de a obtine lucrarea a ar fi fost generata si de unele neconcordante, in opinia sa, intre continutul invitatiei de participare si continutul fisei de date a achizitiei. Nu in ultimul rand, contestatara este nemultumita si de criteriile de atribuire, respectiv factorii de evaluare a ofertei castigatoare, care nu ar fi suficienti de clari si detaliati.

Opinia autoritatii contractante

Inca de la inceput, demersul celor de la SC JT OIL SRL era necunoscut Primariei Navodari cu toate ca art.271 alin (2) din OUG nr.34/2006 prevedea informarea in prealabil a autoritatii contractante. Procedura de licitatie deschisa pentru atribuirea contractului de lucrari aflat in disputa s-a realizat cu respectarea prevederilor legale in vigoare. Conditiile de eligibilitate stabilite de contractant au urmarit atribuirea contractului unui operator economic care sa dispuna de personal calificat, dotari si resurse financiare necesare si suficiente pentru realizarea lucrarii la parametri cei mai buni si conform recomandarilor Ordinului presedintelui ANRMAP nr.155/2006. mai mult, pentru a se asigura ca lucrarea este de buna calitate, Primaria Navodari a inclus in ca factor de evaluare a ofertantilor durata de garantie de buna executie de minimum patru ani de la data incheierii procesului verbal de receptie la terminarea lucrarilor. Altfel spus, administratia locala din Navodari a stabilit ca factori de evaluare a potentialilor contractori pretul ofertei, durata de garantie si perioada de rambursare a biletelor la ordin, cu un algoritm si o modalitate de punctare precis elaborata.

Raspuns defavorabil

Documentul la care facem referire a ajuns pe masa presedintelui Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC), Mihai Prisacariu. In baza documentelor depuse de parti, respectiv SC JT OIL SRL si Primaria Navodari, completul a decis respingerea contestatiei ca tardiva si a dispus continuarea procedurii de atribuire a lucrarii vizate. Pe parcursul a opt pagini si pe baza dosarului achizitiei publice aflata in discutie, decizia celor de la CNSC a fost clara, rand pe rand, fiecare cap de cerere din contestatie fiind demontat.

Cine-i "tartorul"?

SC JT OIL SRL din Slobozia a fost infiintata in data 6 septembrie 2001 si avea ca obiect de activitate declarat: transporturi rutiere de marfuri. Societatea are doi asociati in persoana Alinei Carmen Tucan din Constanta detinator a 90% din actiuni si Bogdan Florin Aldea din Cernavoda cu 10% din firma, care este si administratorul ei. In 2005, societatea avea 15 salariati, trei sedii secundare in Medgidia, Mamaia sat si o localitate din judetul Buzau si inregistra o cifra de afaceri de aproximativ sase milioane lei. Aceeasi Alina Carmen Tucan apare si ca unic asociat al SC JTA -Trans Group SRL din Navodari, firma care asigura transportul de calatori pe relatia Constanta-Navodari. Alina Carmen Tucan nu este nimeni alta decat sotia directorului Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Constanta, Jean Paul Tucan, membru PNL si omul care viseaza sa obtina la alegerile locale din 2008 mandatul de primar al orasului Navodari. Acum, pentru localnici situatia este cat se poate de limpede, iar contestatia depusa de SC JT OIL SRL este explicabila. Pe langa faptul ca Jean Paul Tucan a incercat sa obtina niste bani frumusei pentru firma familie, probabil, el a urmarit si atragerea unui capital electoral in alegerile pentru desemnarea viitorului edil al navodarenilor. Astfel, in campania premergatoare scrutinului, Tucan s-ar fi putut lauda cu ce a facut el pentru oras si, in acelasi timp, ar fi avut posibilitatea sa arate cu degetul spre cel al carui post il vizeaza - Tudorel Calapod, si care nu si-ar fi respectat promisiunile facute la alegerea sa in vara lui 2004. Numai ca socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ, iar planurile lui Jean Paul Tucan au fost date peste cap.

Scris de: {autor}Mihaela CIORBARU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii