Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:51 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiect legislativ - magazinul-bancomat Vii cu bani pe card, pleci cu cash de la supermarket

ro

20 Oct, 2015 00:00 1766 Marime text


32 de parlamentari, majoritatea de la UDMR şi PSD, printre care se regăseşte şi deputatul constănţean Mircea Titus Dobre (PSD), au depus la Senat un proiect legislativ inedit. Odată aprobat, acesta ar permite cumpărătorilor, posesori de card, să primească bani cash de la casele de marcat din magazinele unde se plăteşte prin sistem POS.
 
Susţinătorii proiectului legislativ au pornit de la starea de fapt existentă în special în mediul rural, dar şi în oraşele mici unde nu există bancomate. Astfel, parlamentarii sunt de părere că „avansul de numerar prin POS aflat la comercianţii din localitate poate reprezenta o soluţie pentru persoanele cărora li se virează drepturile băneşti pe carduri bancare“.
 
De altfel, acest sistem cash back funcţionează de ani buni în multe state europene, reuşind să scutească clienţii de goana după ATM-uri. Iniţiativa legislativă ar avea menirea de a încuraja „implementarea mai rapidă şi la o scară mai largă a posibilităţii de retragere de numerar în momentul plăţii de bunuri şi/sau servicii cu cardul de credit/debit, asigurând utilizatorilor de carduri o gamă mai largă de facilităţi“.
 
Modificarea OUG nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată la iniţiativa celor 32 de parlamentari presupune ca magazinele care acceptă plata cu cardul să acorde, la solicitarea clientului, avansuri de numerar, ce nu pot depăşi suma de 300 de lei, în combinaţie cu plata aferentă. Dacă în casă nu există numerar care să acopere suma cerută de client, casiera îi va oferi suma maximă disponibilă. Desigur, ca şi în cazul retragerilor bancare, comisionul va fi suportat de cumpărătorul care solicită suma cash. Totodată, băncile vor trebui să facă modificări de soft pentru a putea diferenţia plăţile din magazine făcute de clienţi cu cardul de operaţiunile de retragere de cash, la cererea cumpărătorului, de către un comerciant.
 
Normativul a primit aviz favorabil de la membrii Comisiei economice din Senat, iar în această săptămână ajunge în dezbaterea celor din Comisia de buget. Indiferent de hotărârea finală a plenului Senatului, Camera Deputaţilor va fi for decizional în cazul acestui proiect legislativ.      
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii