Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:41 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primariile, amenintate cu procese de SLSIP Constanta

ro

04 Nov, 2009 02:14 1531 Marime text
slsip_primari_online.jpgÎn sala mare a Prefecturii a avut loc o şedinţă cu primarii, convocată de prefectul judeţului, Claudiu Palaz. Pe ordinea de zi a întrunirii au fost mai multe puncte, unul din ele vizând întârzierea decontării abonamentelor cadrelor didactice navetiste de către primării.

Liderul Sindicatului Liber al Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar (SLSIP) - filiala Constanţa, Ioana Purcărea, a reamintit edililor că Legea nr. 128/ 1997 privind statutul personalului didactic este în vigoare şi trebuie respectată. „Colegi suplinitori calificaţi şi titulari nu şi-au primit contravaloarea abonamentelor de transport interjudeţean. Dacă vreţi să aveţi un învăţământ de calitate păstraţi-i", le-a spus Purcărea primarilor. Ea a prezentat o listă a primăriilor care înregistrează restanţe foarte mari la decontarea abonamentelor dascălilor navetişti. Cap de listă a fost Primăria Medgidia, cu datorii din decembrie 2008, urmată de Primăria Ion Corvin - cu debite din ianuarie 2009, Deleni, Ghindăreşti, Limanu, Amzacea, Târguşor - unde Purcărea susţine că sunt mari probleme, Albeşti, Bărăganu şi Dobromir. Liderul SLSIP Constanţa a menţionat că, la Dobromir, soluţia dată de primar, în cazul în care sindicatul va acţiona în judecată Primăria, a fost: „Voi vinde şcoala".

În această situaţie, în care cadrelor didactice nu li se decontează transportul, SLSIP Constanţa este decis să apeleze la instanţă. „Dacă situaţia nu se va rezolva, sindicatul va acţiona în instanţă aceste primării pentru a ne obţine drepturile pe cale judecătorească", a avertizat Ioana Purcărea.

N-au bani

Situaţia pare să nu aibă rezolvare în condiţiile în care, majoritatea primarilor s-au plâns că nu mai au bani pentru a acoperi datoriile. „Voi închide primăria sau am să vând maşina de gunoi", a declarat primarul comunei Mihai Viteazu, Gheorghe Grameni. Edilul din Târguşor a reuşit să deconteze abonamentele profesorilor în 2007 şi 2008, dar acum „nu mai sunt bani". Întrucât legea le permite să le asigure locuinţe cadrelor didactice navetiste, edilul a spus că le asigură un acoperiş deasupra capului. „Eu le asigur locuinţă în fostele clădiri ale IAS-ului. Sunt bune de locuit. Au apă şi electricitate (n.r. dar n-au grupuri sanitare şi căldură)", a fost soluţia avansată de primarul comunei Târguşor, Iulian Bârsan.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii