Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:51 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primaria Constanta, singura fara un PUZ aprobat

ro

20 Feb, 2008 00:00 1421 Marime text
1203449663.jpg

Comandamentul Litoral intra in actiune din aprilie, iar deschiderea oficiala a sezonului estival 2008 va fi in perioada 1-5 mai

Pe parcursul a doua ore, reprezentanti ai Prefecturii Constanta, Corpului de control al Guvernului, Ministerului pentru IMM, Comert, Turism si Profesii liberale, Primariilor de pe litoral si ai institutiilor deconcentrate, s-a decis luarea unor masuri menite sa asigure calitatea serviciilor turistice pe perioada sezonului estival 2008. Prefectul judetului, Danut Culetu, a facut apel la solidaritate de la nivel local la cel central in abordarea problemelor semnalate sau care vor surveni pentru desfasurarea cu succes a sezonului. Referitor la cele zece sectoare de plaja ramase fara "stapan", s-a solicitat organizarea in doua-trei saptamani a licitatiilor pentru concesionarea acestora, iar eventualele contestatii sa fie solutionate in timp util, inaintea deschiderii sezonului. De asemenea, pana la finele lunii, DADL va finaliza si preda un program de preluare si depozitare a algelor, astfel incat sa se evite situatiile delicate cu care ne-am confruntat anul trecut. O problema importanta ce trebuie rezolvata este cea a planurilor urbanistice zonale (PUZ-uri). Ca si in anul precedent singurul PUZ nedefinitivat este cel al Primariei Constanta. Hotararea Consiliului Local Constanta de anul trecut a modificat PUZ-ul predat de catre conducerea Directiei Apelor Dobrogea Litoral (DADL) si, nici pana la ora actuala, nu s-a ajuns la un consens. "Exista pozitii opuse din partea celor doua institutii ce poate genera o anumita discordie, dar sper sa se rezolve", a afirmat Culetu. El a cerut ca in termen de o saptamana, toti cei implicati in finalizarea si adoptarea PUZ-ului sa se intalneasca si sa gaseasca o solutie deoarece de la acest document deriva foarte multe probleme, in principal legate de imposibilitatea eliberarii autorizatiilor de functionare si constructie. "Consiliul Local, Primaria, DADL si toti cei implicati sa dea dovada de intelepciune, solidaritate, calm si sa gaseasca o solutie. Situarea pe pozitiile transante nu va duce la un consens", a cerut prefectul.

Masuri obligatorii pentru reducerea zgomotului

Un subiect aparte al intalnirii, de ieri, de la Prefectura l-a reprezentat poluarea fonica. Chiar daca prevederile legale in acest sens au fost modificate, situatia nu a fost pe deplin rezolvata. Pe parcursul discutiilor a aparut posibilitatea existentei unei autorizari a anumitor baruri sau discoteci in are liber prin aplicarea unor metode sau mijloace de insonorizare care sa atenueze zgomotul. Astfel, se va pregati de catre Autoritatea de Sanatate Publica si Garda de Mediu o norma in acest sens, care va fi ghidul prin care primariile, cand vor autoriza agentii respectivi, vor impune masurile necesare pentru reducerea poluarii fonice. Pana atunci prevederile legare existente vor fi aplicate ad-literam, adica muzica tare va fi permisa pana la ora 1.00. Pentru zona Vama Veche-2 Mai se preconizeaza continuarea protocolului ce a functionat anul trecut intre Primaria Limanu-DADL si Asociatia "Salvati Vama Veche". Pana la finele lunii in curs a fost programata o intalnire intre toti factorii implicati pentru a finaliza protocolul aferent anului 2008 pentru plaja din Vama Veche. Totodata, Primariile de pe litoral ar trebui sa organizeze licitatiile pentru asigurarea serviciilor de salvamar, astfel incat contractele sa fie incheiate si chiar in derulare la data de 1 Mai. In timp ce unele Primarii au prevazut sumele necesare acoperirii cheltuielilor pentru serviciile de salvamar si organizarea punctelor de prim ajutor, altele au omis, desi legea stipuleaza clar acest aspect. Prefectul a anuntat ca va cere aprobarea de la centru pentru utilizarea casutelor modulare primite in perioada inundatiilor ca locatii in care sa functioneze puncte de prim ajutor pe litoral, dotarea lor fiind in sarcina Primariilor. Referitor la activitatea de control din perioada sezonului estival, Iulian Bustiuc, reprezentantul Corpului de Control al Guvernului, a precizat ca, initial, se va merge pe consilierea agentilor economici, iar apoi se va trece la sanctiuni. Totodata, in sezonul estival 2008, pentru rezolvarea problemelor se va solicita si sprijinul corpurilor de control din cadrul Primariilor de pe litoral.

Scris de: {autor}Mihaela CIORBARU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii