Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:44 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

PNL Constanţa are abordare bipolară Opoziţie firavă în problema creşterii impozitelor în CLM Constanţa

ro

25 Nov, 2015 00:00 2891 Marime text


Primăria Constanţa a publicat proiectul HCLM privind impozitele şi taxele pentru anul 2016. Până pe 20 noiembrie, municipalitatea a aşteptat propuneri, sugestii şi opinii la proiectul postat pe site-ul Primăriei. Ulterior, documentul va fi supus dezbaterii şi votului aleşilor locali cel mai probabil în următoarea şedinţă ordinară a Consiliului Local Municipal Constanţa.
 
Perioada în care proiectul HCLM Constanţa privind impozitele şi taxele aferente anului viitor a fost supus dezbaterii publice s-a încheiat. Din păcate, de-a lungul timpului, s-a confirmat faptul că, deşi cuantumul impozitelor şi taxelor stabilite de municipalitate îi nemulţumea, constănţenii nu se înghesuie să participe la şedinţe de consiliu şi nici să-şi exprime, în scris, punctele de vedere. Atitudinea lor ar putea fi motivată şi de indiferenţa cu care au fost trataţi de reprezentanţii administraţiei publice locale, dar şi de mentalitatea potrivit căreia dacă nu suntem mulţi nu putem influenţa sau schimba lucrurile. Ceea ce este mai interesant este că, adesea, şi politicienii „omit“ să ia poziţie chiar dacă, teoretic, reprezintă Opoziţia, sub acelaşi pretext: „Suntem în minoritate.“
 
Întrucât proiectul de hotărâre privind taxele şi impozitele care vor fi practicate de municipalitate în anul 2016 va ajunge la comisiile de specialitate, ni s-a părut firesc să aflăm care va fi poziţia PNL. Asta în contextul în care, aşa cum cotidianul ZIUA de Constanţa va informat în premieră, cuantumul impozitelor pe clădiri şi terenuri va fi majorat.
 
Consilierul municipal Iustin Fabian Roman, fost membru PDL, actual liberal, a părut a fi destul de pacifist şi asta pentru că, din informaţiile culese din Primărie, s-ar părea că nimic nu se modifică. „Am înţeles că proiectul nu aduce modificări importante. Se măreşte baza de impozitare, dar se micşorează procentul. Deci, nu sunt modificări esenţiale. Am discutat la Primărie şi am înţeles că nu sunt modificări ca sumă absolută de plătit“, ne-a declarat reprezentantul PNL din CLM Constanţa.

Păreri diferite

Nu de aceeaşi părere este colegul său de partid Radu Bogdan Matei, consilier municipal. Acesta ne-a explicat că, fiind ales local, nu va face demersurile care se impun în acest caz ca cetăţean. „Eu îmi voi prezenta opinia în plenul şedinţei de Consiliu Local când proiectul respectiv va fi introdus pe ordinea de zi pentru a fi supus la vot. Nefiind parte din comisiile de specialitate care-şi vor da girul pe acest proiect (n.r. referire la Comisia de studii, prognoze economico-sociale, buget, finanţe şi administrarea domeniului public şi privat al municipiului Constanţa şi la Comisia pentru administraţie publică locală, juridică, apărarea ordinii publice, respectarea drepturilor şi a libertăţilor cetăţeanului), mă voi clarifica, voi pune pe o hârtie concluziile şi voi lua atitudine punctual, în plen“, ne-a declarat Matei.
 
Deşi Roman nu a amintit nimic de vreo părere care s-ar fi desprins în rândul liberalilor, Matei a afirmat că, „din punctul de vedere al PNL, eventualele majorări de taxe şi impozite nu se justifică“. „Nu vom fi de acord cu creşterea de taxe şi impozite mai ales nejustificate. Ne vom opune“, a subliniat consilierul PNL. 

Posibil un alt proiect pentru plen!?

Surse politice au avansat ideea potrivit căreia nu este exclus ca reprezentanţii PSD să retragă actuala formă a proiectului privind taxele şi impozitele pentru anul 2016. Dacă am da crezare acestei informaţii, am putea găsi o circumstanţă atenuantă pentru reprezentanţii Opoziţiei din CLM Constanţa. Poate tocmai din acest motiv liberalii nu au ieşit public să-şi prezinte punctul de vedere pe marginea proiectului ce tocmai a fost în dezbatere publică. În acest context, două aspecte rămân de urmărit: dacă aleşii PNL vor acţiona unitar în şedinţa CLM Constanţa când se va supune la vot acest proiect (n.r. ştiut fiind faptul că au fost destule situaţii în care consilierii proveniţi din PDL au votat într-un fel, iar liberalii pur-sânge, altfel), dar şi care va fi atitudinea publică a consilierilor liberali când documentul va fi dezbătut.
 
Deocamdată, se pare că mâine liberalii ar urma să se întâlnească pentru a analiza în profunzime proiectul de hotărâre şi a formula puncte de vedere pertinente.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii