Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:12 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pe plaje vor fi instalate corturi pentru primul-ajutor

ro

23 Jul, 2002 00:00 1001 Marime text

Luminita Gheorghiu a fost lovita de o umbrela * In statiunea Mamaia se vor dispune sase asemenea puncte de prim-ajutor, iar in restul statiunilor un numar de noua * Directorul DSP a declarat ca masura de auto-sanctionare pe care o are in vedere este o discutie cu prefectul de Constanta, "in vederea gasirii unui management mai performant"

Secretarul de stat din Ministerul Sanatatii si Familiei, Luminita Gheorghiu, a fost lovita de o umbrela luata de vant, pe plaja din fata hotelului "Iaki" din Mamaia, in timp ce se afla in concediu. In urma acestui incident, ministrul secretar de stat a anuntat ieri, la Prefectura Constanta, ca s-au luat masuri pentru asigurarea primului-ajutor pentru turistii de pe plaja. Ea a precizat ca Directia de Sanatate Publica din Constanta nu si-a facut datoria. Luminita Gheorghiu a afirmat ca este important ca turistul sa fie protejat si ca nu sunt costuri mari pentru amenajarea punctelor de prim-ajutor. Prefectul judetului Constanta, Gheorghe Martin, a precizat ca punctele de prim-ajutor vor consta in corturi marcate cu simbolul Crucii Rosii, ce vor fi amplasate pe plaja. In statiunea Mamaia se vor dispune sase asemenea puncte de prim-ajutor, iar in restul statiunilor un numar de noua. Demn de remarcat este faptul ca asigurarea asistentei medicale pe plaja este o problema ridicata in fiecare sezon de oficialii Directiei de Sanatate Publica. Insa, ministerul nu a dat curs nici unei interventii facute. Problema se pune si din punct de vedere financiar, astfel ca o institutie reprezentativa a statului a ajuns sa apeleze la diferite subterfugii pentru decontarea sumelor insemnate, cheltuite pentru tratamentul turistilor, din bugetul judetului Constanta. Angajarea personalului pentru punctele sanitare se va face cu conventie civila, pe niste posturi de la Statia de Ambulanta. Prefectul Martin afirma ca plata salariatilor se va face in functie de numarul de prestatii. Secretarul de stat a declarat ca sefii DSP Constanta se fac vinovati de neacordarea asistentei medicale de prim-ajutor pe plaja si ca asteapta propuneri de autosanctionare din partea subordonatilor sai. Luminita Gheorghiu a declarat ca le da un vot de blam si colegilor ei din minister, care nu au facut niciodata verificari, in urma carora sa fie reglementata aceasta asistenta. La randul lor, sefii DSP au confirmat faptul ca au sesizat Ministerul Sanatatii si Familiei, dar nimeni nu a dat curs solicitarilor lor de a se imbunatati asistenta medicala. Precizam ca secretarul de stat nu a cerut sprijinul ambulantei, ci direct pe cel al sefului DSP Constanta, dr. Vasile Sarbu. Acesta din urma a declarat ca masura de auto-sanctionare pe care o are in vedere este o discutie cu prefectul de Constanta, "in vederea gasirii unui management mai performant".

Cineva urmareste caderea capului profesorului Sarbu

Cu toate ca nu si-au manifestat sentimentele de indignare, majoritatea reprezentantilor mediei locale au opinat ca cineva doreste "sa cada capul" profesorului Sarbu. Mai franc, un ziarist i-a impartasit "facatura" ministrului secretar de stat Luminita Gheorghiu. La auzul vorbelor, doamna ministru s-a jurat ca nu minte, dar nu stim pe cine a convins, mai ales ca de mai multa vreme se incearca gasirea unui motiv strasnic pentru sanctionarea directorului Directiei de Sanatate Publica. Numai ca, de aceasta data, incercarea de "pedepsire" a lui Sarbu a avut si alte conotatii, catre un alt minister, cu tot cu ministru. Senzatia a fost ca s-a incercat, printre altele, si lovirea lui Agathon. Mijloacele oneroase prin care ministrul secretar de stat Gheorghiu a incercat sa-si "declasifice" colegul au dat de gandit mediei. "Astazi am fost sunata de liderul confederatiei Meridian, care m-a anuntat ca la hotel Dunarea din Eforie Nord (hotel la care se afla cazat personal din domeniul sanatatii) misuna gandacii si plosnitele, a precizat Gheorghiu, facand indirect trimitere la Ministerul Turismului. Apoi, doamna secretar de stat si-a continuat atacul: "exista un ordin al MT in care este stipulat faptul ca, in momentul clasificarii unui hotel, se solicita si amenajarea in incinta a unui punct de prim-ajutor, lucru pe care nu l-am sesizat la Constanta".

Sarbu a facut diferenta

Cu toate ca Gheorghiu este ditamai ministrul secretar de stat, iar Sarbu un simplu director de directie, cel din urma a marcat de departe diferenta. Fara sa ridice glasul si sa se impuna printr-un limbaj de lemn si agramat, directorul DSP si-a asumat responsabilitatea pentru toate cele intamplate, insa a precizat ca "apelurile pe care ministra declara ca i le-ar fi dat nu sunt inregistrate pe telefonul sau mobil". Nu ne erijam in aparatori ai profesorului Sarbu, insa informatia aparuta ieri pe o agentie de stiri care preciza ca, "desi a solicitat Serviciul de Ambulanta si l-a sunat si pe seful Directiei de Sanatate Publica, Luminita Gheorghiu nu a reusit sa primeasca primul-ajutor decat dupa ce si-a apelat, telefonic, un prieten, adica pe seful Spitalului Municipal, medicul Vladimir Bodnarciuc", tine loc de orice comentarii, stiute fiind animozitatile profesionale si de ideologie existente intre profesorul Sarbu si medicul Bodnarciuc. Daca incidentul cu umbrela a impus masuri de amplasare pe plaja a unor corturi, in care vor se va acorda primul-ajutor, atitudinea ministrului secretar de stat impune, de asemenea, niste masuri de estompare a carentelor.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii