Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:28 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

PDL face un cod etic Ce cred activiştii de la Constanţa că ar trebui să cuprindă

ro

23 May, 2011 01:24 1320 Marime text

În urmă cu câteva zile, imediat după Convenţia Naţională a PDL în urma căreia a fost reales în funcţia de şef al partidului premierul Emil Boc, s-a luat în discuţie subiectul legat de elaborarea unui cod de etică. Acesta va viza în primul rând cum ar trebui să fie oamenii care ajung în funcţii publice pe criterii politice. Primii vizaţi de aceste măsuri privind conduita şi activitatea desfăşurată ar fi miniştrii. Nu sunt excluse nici evaluările ori trecerea printr-un set de „analize" a celor care vor în funcţii publice de conducere.

I-am întrebat pe câţiva dintre democrat-liberalii constănţeni despre conţinutul pe care ei ar vrea să-l aibă această carte de căpătâi a fiecărui democrat-liberal care pofteşte la conducerea vreunei instituţii publice, oricare ar fi aceasta.

Înainte de toate, l-am întrebat pe şeful organizaţiei judeţene a PDL Constanţa, Gigi Chiru, cel care spunea la momentul în care a fost ales şef al filialei, că prioritatea sa este evaluarea directorilor actuali de deconcentrate. În opinia sa, un cod etic al membrilor PDL care vor să aspire la funcţii publice ar trebui să conţină o prevedere referitoare la traseul politic pe care l-a avut aspirantul până la momentul când solicită sau este propus pe o anume funcţie. „În desemnarea într-o funcţie publică trebuie ţinut cont şi de pregătirea profesională obţinută. Se pot accepta oameni care au obţinut de-a lungul timpului sprijin de la diferite partide, atâta timp cât sunt oameni pricepuţi în domeniile lor şi activitatea pe care o desfăşoară nu intervine în politic".

Deputatul PDL Maria Stavrositu este de părere că un cod de etică al celor care vor funcţii politice ar trebui să cuprindă prevederi care fac referire la profesionalism, integritate morală, dar şi performanţă în administraţie. „PDL este acum în suferinţă. În PDL, la acest moment, este nevoie de reguli şi de sinceritate. La momentul în care se vorbeşte despre traseism politic, trebuie văzută modalitatea în care s-au făcut aceste plecări".

Mihai Petre, liderul tinerilor pedelişti de la malul mării, dar şi membru în conducerea Biroului Permanent Judeţean este de părere că în codul de etică ar trebui să existe o prevedere potrivit căreia orice aspirant nu ar trebui să aibă condamnare penală, să nu fi făcut nici el, dar nici familia lui afaceri cu statul. „Atunci când vorbim despre un personaj care a trecut de la un partid la altul şi unul care a fost statornic în partid, ar trebui să se ţină cont de vechimea unui membru în partid. Mai mult, acesta nu trebuie să fi colaborat cu securitatea, iar declaraţia lui ar trebui verificată de documente. Nu ar fi exclus să fie introdus în acest cod şi efectuarea unui test psihologic şi a unui test scris de mână după dictare. Am putea avea mari surprize", a mai adăugat Mihai Petre.

Mai în glumă, mai în serios, întrebat ce ar trebui să cuprindă acest cod de etică, deputatul Zanfir Iorguş a spus că un om politic ar trebui să fie „pe gustul şi pe placul jurnaliştilor". „Am foarte multă experienţă şi de aceea pot spune asta", a mai adăugat Iorguş.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii