Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:54 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Patrimoniul localităţilor, în pericol. Prin noul proiect de Cod Administrativ, deciziile consiliului local se vor lua cu majoritate absolută

ro

12 Aug, 2017 00:00 2499 Marime text
Prin noul proiect de Cod Administrativ, publicat pe pagina Secretariatului General al Guvernului, toate deciziile consiliului local se vor lua cu majoritate absolută (50%+1), inclusiv cele ce privesc concesionarea, înstrăinarea sau darea în folosinţă a patrimoniului comunităţilor.

PSD a introdus în proiectul de Cod Administrativ toate prevederile din cunoscutul proiectul legislativ L 122/2015, care modifică Legea administraţiei publice locale astfel încât deciziile cu privire la patrimoniu să nu mai aibă nevoie, pentru aprobare, de o majoritate de 2/3 din numărul consilierilor locali şi judeţeni în funcţie.
 
Primarii care nu au majorităţi de 2/3 vor putea înfiinţa societăţi comerciale cu capital din bugetul public, vor putea concesiona, închiria, face schimburi de terenuri cu 50%+1 din numărul total al consilierilor în funcţie, nu ca în prezent, când au nevoie de 2/3 din numărul consilierilor.

Prin reprezentanţii săi, USR avertizează că această modificare „deschide calea abuzurilor şi a arbitrarului în gestionarea bunurilor publice ce vor ajunge să fie vândute ori concesionate unor clienţi politici“ şi anunţă că va propune amendamente la proiectul de Cod Administrativ şi va cere raport de respingere în comisiile de specialitate din Senat pe marginea proiectului de lege L122/2015, astfel încât toate deciziile privind patrimoniul comunităţilor locale să se adopte cu o majoritate calificată. 

Extras din proiectul de Cod Administrativ

La art. 190 din proiectul de Cod Administrativ se precizează:
(1) În exercitarea atribuţiilor ce îi revin, consiliul local adoptă hotărâri, cu majoritate absolută definită la art. 5, lit. nn).
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), hotărârile consiliului local privind vânzarea-cumpărarea bunurilor imobile proprietate privată a unităţilor administrativ-teritoriale se adoptă cu majoritatea calificată definită la art. 5 lit. oo).

În proiectul de Cod, majoritatea absolută este primul număr natural strict mai mare decât jumătate din totalul membrilor în funcţie ai organului colegial.

Majoritatea de la art. 5 lit. oo ) este definită ca primul număr natural care este strict mai mare decât valoarea numerică rezultată în urma aplicării fracţiei/procentului stabilit prin lege, la totalul membrilor în funcţie ai organului colegial sau la totalul membrilor organului colegial stabilit în condiţiile legii, după caz.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii