Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:34 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Obrazul fin de deputat cu cheltuiala se tine

ro

17 Jul, 2009 02:08 1205 Marime text

cap_4.jpgPe luna mai, pentru cei 12 deputaţi de Constanţa s-au scos din buget 158.235 de lei # La această sumă se adaugă alţi 126.293 de lei, cheltuieli cu birourile parlamentare

Pe site-ul Camerei Deputaţilor au fost postate informaţiile privind cuantumul cheltuielilor făcute de deputaţi în ultima lună de primăvară. 

Lunar, din bugetul de stat, mai precis din banii contribuabililor, sume importante de bani sunt achitate pentru acoperirea cheltuielilor pentru birourile parlamentare şi ale deputaţilor trimişi în Parlament să slujească interesele celor ce le-au facilitat obţinerea mandatului. Indiferent de activitatea derulată sau de „performanţe", parlamentarii au parte de beneficii care se ridică la zeci de mii de lei, lunar.

Personalul deputatului Stavrositu, cel mai bine plătit

La alegerile parlamentare organizate în noiembrie 2008, în Circumscripţia Electorală nr. 14 Constanţa, electoratul a trimis în Parlamentul României 12 deputaţi. Cheltuielile acestora, făcute în luna mai, numai cu birourile parlamentare, se ridică la 126.293 lei. Pe primele trei trepte ale podiumului deputaţilor „risipitori" au urcat: Maria Stavrositu (PD-L), cu 12.465 lei, Gheorghe Dragomir (PNL), cu 11.401 lei, şi Zanfir Iorguş (PD-L), cu 10.753 lei. La polul opus s-au aflat deputatul UDTR Ibram Iusein, cu 9.265 lei, Mihai Lupu (PNL), cu 9.508 lei, şi Manuela Mitrea (PSD), cu 9.970 lei.

În aceste sume au fost incluse cheltuielile cu materialele de întreţinere, plata chiriilor şi utilităţilor, precum şi a salariilor personalului angajat în cadrul cabinetelor parlamentare. Referitor la plata personalului, am remarcat că cel mai mărinimos deputat a fost Maria Stavrositu (n.r. care a avut cele mai mici cheltuieli cu materialele de întreţinere - 1.811 lei), acordând salarii în valoare totală de 10.544 lei celor ce o ajută. De partea cealaltă a baricadei s-a situat deputatul Ibram Iusein, al cărui personal a fost plătit, în mai, cu 4.408 lei. În ceea ce priveşte cheltuielile cu materialele de întreţinere, lider este Mihai Lupu (cu 4.985 lei), urmat de Matei Brătianu (PSD), cu 4.908 lei, şi Cristina Dumitrache (PSD), cu 4.862 lei.

cheltuieli_camera_deputatil.jpgManuela Mitrea, cel mai econom deputat

Rămânem tot în luna mai şi am calculat cheltuielile deputaţilor de Constanţa - în care se includ indemnizaţia netă, diurnele de deplasare în Bucureşti, teritoriu şi străinătate (n.r. unde este cazul), cazarea în Capitală, ţară sau străinătate, transportul în ţară şi străinătate şi contravaloarea convorbirilor în telefonia mobilă. „Premiant" la această rubrică este deputatul liberal Mihai Lupu, pentru care, din bugetul de stat, s-au decontat 28.605 lei, cei drept el beneficiind şi de o deplasare în străinătate. Medalia de argint poate fi acordată democrat-liberalei Maria Stavrositu (18.679 lei), şi ea cu o deplasare peste hotare, iar bronzul ar reveni liberalului Gheorghe Dragomir (18.089 lei).

Top III al deputaţilor economi este format din: social-democrata Manuela Mitrea (cu 6.317 lei) şi democrat-liberalii Zanfir Iorguş (cu 9.166 lei) şi  Constantin Chirilă (cu 12.098 lei). Singurul aspect comun depistat la deputaţii de Constanţa a vizat factura convorbirilor pe mobil: toţi  au decontat câte 66 de lei.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii