Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:50 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Oameni „de casă" sau tehnocraţi? Cui revine mandatul de prefect al Constanţei în „concubinajul" PSD - PNL?

ro

07 May, 2012 02:19 2531 Marime text
Prefectura_sediu_Prefectura.jpgDupă demisia lui Claudiu Palaz din funcţia de prefect, dar mai ales după căderea Guvernului Ungureanu, mandatul de reprezentant al Guvernului în teritoriu la Constanţa a început să fie „vânat". În această ordine de idei, social-democraţii şi liberalii constănţeni au demarat negocierea mandatului de prefect. Impropriu spus „negociere", şi asta pentru că, se pare, lucrurile vor fi tranşate de la Centru.

Ocupat cu programul de guvernare, noul premier desemnat, Victor Ponta, l-a însărcinat pe Liviu Dragnea, secretarul general al PSD, să poarte discuţiile cu partenerii de alianţă pentru împărţirea fotoliilor de prefecţi. Există astfel posibilitatea ca socoteala din târg să nu se potrivească celei de acasă, iar noul prefect să fie o persoană agreată la Centru şi mai puţin în teritoriu. În plus, potrivit presei naţionale, Victor Ponta ar fi atenţionat că selectarea prefecţilor va fi făcută de el personal, dar nu pe principiul de putere al organizaţiei, ci în funcţie de cât au contribuit aspiranţii la funcţie la creionarea programului de guvernare.

Pe de altă parte, surse din USL citate de presa centrală susţin că în cadrul alianţei s-ar fi convenit ca împărţirea mandatelor de prefecţi să se facă după următorul principiu: partidul care are candidat pentru conducerea consiliului judeţean să cedeze fotoliul de prefect celuilalt partid. La Constanţa, candidatul pentru şefia CJC este social-democrat (n.r. Nicuşor Constantinescu) şi, pe cale de consecinţă, noul prefect ar trebui să vină din rândul liberalilor.

Dragomir vs. Huţucă

Atâta doar că PNL Constanţa se defineşte destul de anemic în raport cu PSD-ul. Vorbim totuşi despre un judeţ aproape în întregime roşu, în care PSD-ul dictează. Rămâne deci de văzut dacă liberalii conduşi de deputatul George Dragomir vor reuşi să-şi impună prefectul. Pentru că, se pare, PSD-ul intenţionează să „acapareze" tot ce înseamnă funcţie de decizie în judeţ, astfel ca harta Constanţei să fie eminamente roşie. În sensul acesta, numele vehiculat pentru şefia Prefecturii Constanţa ar fi cel al lui Cristinel Dragomir, actual vicepreşedinte al CJC şi secretar executiv al PSD Constanţa.

În ceea ce priveşte PNL-ul, unul dintre numele vehiculate a fost cel al fostului director al CNAPMC Constanţa, Constantin Matei, care însă ar fi declinat propunerea. Un alt nume vehiculat la bursa zvonurilor, dar destul de bine cotat, este cel al lui Bogdan Huţucă, şeful Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Constanţa. Menţionăm că Bogdan Huţucă a fost contactat prin intermediul unui mesaj telefonic pe acest subiect, dar nu a răspuns.

De reţinut este că asumarea mandatului de prefect în perioada alegerilor locale şi generale nu este deloc o plăcere, unele dintre numele vehiculate în interiorul PNL şi al PSD fugind de această responsabilitate.

În cazul în care Guvernul Ponta va fi învestit în cursul zilei de astăzi, discuţiile despre împărţirea prefecţilor ar putea avea loc chiar în această seară.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii