Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:58 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nu se fac angajari in 2010 la primarie si CJC

ro

27 Jan, 2010 01:51 3783 Marime text
angajari-sediuCJC.jpgPrin ordonanţa adoptată luni, executivul blochează în 2010 angajările în instituţiile publice, îngheaţă salariile, primele dar şi salariile de merit# La CJC însă, pe 10 februarie a.c. sunt programate, la două direcţii din cadrul autorităţii judeţene, concursuri pentru ocuparea posturilor vacante# Anunţul în cauză a fost publicat după ce s-a decis ca „prevederile OUG nr. 34/2009 să rămână în vigoare şi după 31.12.2009"

La începutul săptămânii însă, Executivul a adoptat o altă O.U.G. prin care blochează posturile, fiind aplicate şi anumite restricţii în ceea ce priveşte veniturile pe 2010, ca urmare a aplicării Legii unice de salarizare.

Chiar dacă în administraţia publică de la malul mării, cei doi şefi de la municipiu şi judeţ au precizat în nenumărate rânduri că au deficit de personal şi nu îşi pot îndeplini îndatoririle, luni s-a decis, printr-o Ordonanţă de Urgenţă, în actualele condiţii economice, îngheţarea angajărilor în companiile de stat şi reducerea semnificativă a angajărilor în tot sistemul public. Guvernanţii au hotărât să aplice această metodă tocmai pentru a nu fi nevoiţi să dea afară personalul bugetar.
Chiar şi cu această ordonanţă şi cu previziunile economice pentru 2010, deloc încurajatoare, autorităţile judeţene s-au încăpăţânat şi au postat în continuare anunţuri prin care spun că scot la concurs posturi în mai multe direcţii din Consiliul Judeţean Constanţa. Înainte de intrarea în vigoare a acestei ordonanţe la Direcţia Judeţeană a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor erau scoase la concurs un post de casier contabil şi unul de pompier. Tot la această Direcţie ar fi trebuit să se desfăşoare, pe 21 ianuarie, şi concursul pentru ocuparea postului de manager. În perioada 10 - 12 februarie ar fi trebuit să se organizeze concursuri pentru mai multe funcţii publice de execuţie. Astfel, la Direcţia Informatizare, Cooperare la Marea Neagră şi Managementul Calităţii erau scoase la concurs câte două posturi de consilier superior, inspector principal, inspector asistent şi inspector debutant. Pentru Direcţia Generală de Afaceri Europene erau puse la bătaie un post de inspector asistent şi două posturi - inspector debutant.

„Teoretic, toate concursurile sunt suspendate"

După anunţul postat pe site-ul Consiliului Judeţean Constanţa referitor la suspendarea tuturor concursurilor pentru ocuparea funcţiilor scoase la concurs, în urmă cu câteva zile a mai apărut încă un anunţ, pentru un concurs care ar putea avea loc pe 10 februarie 2010, la Direcţia Informatizare, Cooperare la Marea Neagră şi Managementul Calităţii dar şi la Direcţia Generală de Afaceri Europene. Astfel, pentru prima direcţie sunt scoase la concurs opt posturi, dintre care două de consilier superior, două de inspector principal, două de inspector asistent şi două de inspector debutant. La cea de-a doua direcţie se cer ocuparea a trei posturi, unul pentru inspector asistent iar celelalte două de inspector debutant.
Contactat telefonic purtătorul de cuvânt al CJC, Cristian Moldovan a declarat iniţial că nu ştie dacă se vor ţine aceste concursuri dar că se va interesa. Ulterior, ne-a declarat că nu poate face declaraţii dacă decizia de suspendare a concursurilor nu a fost publicată în Monitorul Oficial. „Teoretic, toate concursurile sunt suspendate", a conchis Moldovan.

Fără prime ori măriri de salarii

Ministrul Muncii, Mihai Şeitan a precizat că se merge pe această reducerea naturală a numărului angajaţilor de la stat, pentru a se încadra în ţintele de cheltuieli convenite cu FMI în 2010 şi 2011. O.U.G.-ul adoptat face referire la faptul că include unele măsuri de reîncadrare în funcţii a unor categorii de personal din sectorul bugetar şi stabilirea salariilor acestora, ca urmare a aplicării Legii unice de salarizare.
De precizat faptul că în 2010, toate veniturile vor rămâne la nivelul celor din 2009 iar reîncadrarea personalului din sectorul bugetar se va face corespunzător tranşelor de vechime în muncă şi pe funcţiile corespunzătoare categoriei, gradului şi treptei profesionale pe care le-au avut la finalul lunii decembrie 2009.
Cât priveşte salariile de merit, acestea vor continua să fie plătite şi în 2010, astfel încât să fie aplicate pentru perioada de un an pentru care au fost acordate. În funcţie de cum va decurge anul 2010, pentru 2011 se vor lua în discuţie reintroducerea sau nu a acestor salarii de merit.
Cât priveşte majorările de salarii, acestea nu se vor aplica decât pentru salariile care sunt mai mici de 705 lei pe lună. La fel şi salariile de merit pe 2010, prevăzute în contractele colective de muncă, dispar în acest an.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii