Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:18 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nicolae Matei "Intr-o situatie extrema, voi dizolva Consiliul Local"

ro

02 Aug, 2008 00:00 1042 Marime text
1217603767.jpg

Primarul orasului Navodari sustine ca, daca e nevoie, va forta legea "pana paraie", ca sa poata face treaba

Aflat la primul mandat de sef al administratiei navodarene, Nicolae Matei cere consilierilor sa se comporte ca si cum ar fi primari, prin promovarea unor proiecte importante. Totodata, el isi doreste o noua organigrama a Primariei, care sa cuprinda trei consilieri personali si un city manager.

- Ce proiecte manageriale aveti in vedere sa implementati in perioada urmatoare?


- La scurt timp dupa instalarea in functia de primar am identificat resursele materiale si umane disponibile si am analizat contractele in derulare - asfaltare, iluminat public, pietruire. Inceputul e greu. Chiar sunt nemultumit de mine. Mi se pare ca nu sunt eficient, asa cum mi-as dori. Pornind de la resursele existente, voi demara proiectele prevazute in platforma mea electorala. Am inceput cu scaderea pretului la gunoi si am demarat investitii in retele de alimentare cu apa potabila. Sper ca, in septembrie, in zona strazii Linistei, spre Sibioara, sa fie rezolvata. In colaborare cu RAJA, am reusit sa imbunatatim presiunea apei la cateva blocuri. Primordiale sunt proiectele administrative si cele sociale. In septembrie vom da rechizite scolare in valoare de 100 lei/copil elevilor din clasele I-XII. Deocamdata, am doua mari nerealizari. Desi ministrul Transporturilor a venit trei ori la Navodari pentru domnul Tucan, nu am reusit sa introduc, inca, acea linie 23, prin care sa descongestionam transportul in comun dintre Navodari si Constanta. Dar nu am abandonat proiectul.
Un alt aspect pe care-l am in vedere se refera la asigurarea asistentei medicale in cadrul Centrului Medical de Permanenta. O ordonanta a Ministerului Sanatatii interzice consiliilor locale sa plateasca medicii, iar acestia si-au intrerupt activitatea in acel centru. Cu doar 50 milioane de lei vechi pe luna, destinati Centrului de Permanenta, e dificil. Am discutat cu conducerea unei policlinici private si vom putea asigura asistenta medicala de urgenta. Facem demersuri pentru a obtine o salvare, care sa intervina pe raza orasului nostru. Vom continua proiectele urgente, iar investitiile se vor face judicios.

- Cum colaborati cu angajatii din Primaria Navodari?


- Sunt compartimente sau angajati care sunt sufocati de lucrari, dar sunt si altii care nu prea stiu de ce vin la munca. E cert ca ne confruntam si cu o lipsa de specialisti in cadrul primariei, inclusiv din cauza proastei salarizari. Anticipam ce voi gasi la Primarie si nu vreau sa ma plang. Vom incerca sa identificam resurse si sa implementam proiectele si investitiile importante pentru comunitate.

- Preconizati anumite schimbari in organigrama institutiei sau eventuale angajari?


- Trebuie sa imbunatatesc organizarea, iar o dispozitie de primar a fost deja data. Oricum, e nevoie de o noua organigrama aprobata de Consiliul Local, precum si o noua organizare a aparatului propriu al primarului. Anumite schimbari am facut. Prin dispozitii de primar am schimbat atributii in cadrul institutiei, dar imi doresc altceva. Vreau sa angajez trei consilieri personali si un city manager. Cei trei consilieri se vor ocupa de partea relatiei cu publicul, elaborare proiecte si accesare de programe, iar fiecare program va avea un responsabil, care il va urmari de la inceput si dupa finalizare, intrucat foarte multe investitii terminate nu au fost date, prin inventariere, in domeniul public si privat al orasului. Iar dupa predare, trebuie sa asiguram intretinerea printr-un manager specializat. Dar, pentru asta am nevoie de aprobarea Consiliului Local si, pentru orice angajare, trebuie sa asteptam 45 de zile pentru primirea avizului de la Agentia Nationala a Functionarilor Publici. Anunturi de angajare deja am dat.

- Ce ne puteti spune despre activitatea Consiliului Local Navodari?


- Inceputul nu e tocmai fericit. In CL au intrat trei partide: PSD - opt mandate, PD-L cu sase si PNL cu cinci. Pe de-o parte, inteleg ca sunt frustrati perdantii alegerilor pentru mandatul de primar si, chiar de la infiintarea noului CL, si-au canalizat resursele pentru a-mi bloca activitatea. Le inteleg frustrarea pentru ca si eu am trecut printr-o perioada asemanatoare in 2004, dar n-am votat impotriva proiectelor ce vizau dezvoltarea orasului.

- Cum apreciati relatia dumneavoastra cu legislativul local?


- Nu asa cum mi-as dori eu. Dar, am speranta ca lucrurile se vor aseza si voi colabora cu legislativul local. E nevoie de putin timp pentru ca lucrurile sa se aseze si sa ne vedem, fiecare, de locul acordat de cetateni.

- Cum vedeti colaborarea pe viitor si ce intentionati sa faceti pentru a detensiona situatia?


- De la inceput le-am intins mana pentru a colabora. Nu sunt atotstiutor. Daca au proiecte, sa vina, le promovam. O sa lucrez cu ei. Vreau sa se comporte, chiar din postura de consilier local, ca si cand ar fi ei primari ai orasului. Eu garantez ca le sustin proiectele si le voi promova. Sunt convins ca si ei au proiecte bune pentru Navodari. Eu raman deschis si consilierilor PNL si celor de la PD-L. De altfel, eu am dialog cu ei. Si cu Tucan, si cu Calapod vorbesc. Cred ca au nevoie de a-si limpezi situatia. Daca nu, exista si varianta dizolvarii Consiliului Local, desi ar fi o situatie extrema, la care nu doresc sa se ajunga. Populatia trebuie sa vada o schimbare prin noul primar Matei. Daca e nevoie, voi forta legea pana paraie, ca sa fac treaba. Asa cum am facut in cazul introducerii canalizarii, unde, pe propria raspundere, am bagat proiectul in Consiliul Director al Companiei Romane de Investitie, ca sa dam drumul. Vreau sa fiu eu primul primar din Romania care face puscarie pentru ca a bagat canalizare la Navodari.
Revenind, mesajul meu este ca va fi mai bine.

Scris de: {autor}Mihaela CIORBARU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii