Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:34 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Monseniorul Ghenţa se retrage la Câmpina

ro

21 Mar, 2011 02:58 4963 Marime text
Ghenta_Ghenta_Stefan.jpgDe la 1 martie, monseniorul Ştefan Ghenţa, parohul bisericii Sfântul Anton, s-a retras din fruntea bisericii catolice, la 50 de ani de când a fost uns preot. Ultimii 20 de ani i-a petrecut la Constanţa şi s-a retras din această parohie ajungând la vârsta pensionării. Monseniorul Ghenţa lasă în urma sa credincioşilor catolici constănţeni numeroase proiecte finalizate.

În urmă cu câteva zile, noul monsenior al bisericii Sfântul Anton, preotul Ieronim Iacob, cel care se află în fruntea bisericii de la 1 martie, ne-a vorbit cu foarte mare admiraţie despre Ştefan Ghenţa, dar şi despre viaţa sa mult mai liniştită pe care o va duce în alt loc, departe de Constanţa. „După tradiţia bisericii, lucrând atâţia ani, episcopul i-a dat posibilitatea să se retragă într-o parohie, la un preot cu care a colaborat. Acolo, în parohie, va continua activitatea, dar nu va mai aveam o muncă propriu-zisă administrativă. I s-a oferit posibilitatea să meargă oriunde, i s-a propus Sinaia, unde noi, biserica catolică, avem o casă de odihnă. Dacă va crede că se poate ocupa şi de partea spirituală, poate merge la Câmpina, unde este un vicar de-al dânsului cu care s-a înţeles bine cât a fost la Brăila. Acolo va continua să slujească", a spus preotul Ieronim Iacob.

Întrebat de ce nu a putut rămâne la Constanţa, noul slujitor al bisericii catolice ne-a spus că nu este recomandat acest lucru. „Oamenii se leagă şi prudenţa pastorală asta spune: că nu este recomandat acest lucru. Un preot paroh e bine să plece pentru ca noul paroh să poată începe o altă perioadă, să nu aibă reţineri", a mai adăugat preotul Iacob.

Contactat telefonic, monseniorul Ghenţa ne-a spus că încă se află în Constanţa şi va mai rămâne o scurtă perioadă, după care se va retrage la Câmpina. Acesta ne-a spus că nu a dorit să rămână la Sinaia şi că a ales Câmpina pentru că „este un loc mai bun pentru sănătate". „Mă bucur că las la Constanţa în urma mea atâtea lucruri frumoase, după atâţia ani în care m-am preocupat îndeaproape de credincioşi", a mai spus monseniorul Ghenţa.

Din 1991, de când s-a aflat în fruntea Parohiei Romano-Catolice Sfântul Anton de Padova, monseniorul Ştefan Ghenţa a finalizat construirea casei parohiale, care a fost gata în 1995, a casei Caritas pentru bolnavii săraci şi a bisericii Sfântul Padre Pio, situată pe bulevardul Alexandru Lăpuşneanu. Precizăm că ridicarea acesteia din urmă a început în 1998, dar s-a finalizat abia anul trecut. Aici a fost construită şi o casă parohială.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Contabilul 21 Mar, 2011 22:39 L-am cunoscut pe Monseniorul Ghenta, din calitatea mea de ziarist, in urma cu aproape 8 ani. De atunci si pana azi, am ramas cu o amintire placuta despre acest preot catolic, o fiinta blanda, spirituala si un indrumator. Este singurul preot care mi-a daruit doua carti de spirit: Evanghelia dupa Ioan si o biografie a printului si preotului Vladimir Ghika. Desi sunt ortodox si am fost de atatea ori la preotii nostri, in calitate de reporter, nu am primit niciodata de la ei vreun dar spiritual. Monseniorul Stefan Ghenta mi-a facut aceste daruri, care mi-au fost si imi sunt inca de folos. Mii de multumiri, din partea unui crestin de rit ortodox, Parinte Monsenior Ghenta!!!
  • niste credinciosi 21 Mar, 2011 08:39 Preotul Ghenta a slujit aici cu mult devotament timp de 20 de ani. Era totusi mai crestineste si mai uman ca, dupa o viata de munca intensa si pentru toate contributiile pe care le-a adus orasului si comunitatii de aici, sa i se dea posibilitatea sa ramana in Constanta, chiar daca nu mai putea fi paroh. Preotul Costica, care a slujit aici timp de 15 ani, a putut ramane in Constanta la pensionare, iar la moarte a fost inmormantat in curtea parohiei. Oamenii se leaga, intr-adevar. Este o legatura sufleteasca si spirituala care s-a creeat in timp si nu poate fi rupta. Parinte Ghenta, va multumim pentru tot ce ati facut pentru noi, va iubim mult si nu va vom uita niciodata, cu toate ca ati fost "smuls" de langa noi!