Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:28 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mazare „Tare ati vrea sa ma vedeti la puscarie!" (galerie foto)

ro

13 Aug, 2009 02:19 1817 Marime text
cap_3.jpg„În stilul clasic, procurorii DNA vin să verifice alte contracte. Sunt sătul până aici. Tot ce am făcut în Constanţa ca primar a fost verificat la ordin", a susţinut primarul Constanţei, ieri, după ce a ieşit la iveală că şi DNA s-a autosesizat în cazul contractelor de publicitate de 800.000 de euro

În concepţia edilului constănţean, autosesizările de acest gen la adresa lui sunt doar „un balon de presă pe care îl va folosi în campania electorală".

După cum ne-a obişnuit deja, imediat cum apar informaţii referitoare la cercetarea sa de către ANI sau DNA, ori a instituţiei în fruntea căreia se află, primarul Radu Mazăre, cu o viteză de reacţie care deja începe să-i placă, convoacă presa pentru a dezminţi ceea ce sursele judiciare susţin.

Radu Mazăre a ieşit ieri, din nou, la rampă, la două zile după ce a primit înştiinţarea de la DNA prin care i se aducea la cunoştinţă că instituţia s-a autosesizat în legătură cu contractelor de publicitate de 800.000 de euro plătite de Primăria Constanţa către SC Soti Cable Neptun. Informaţia referitoare la autosesizarea DNA a apărut abia ieri dimineaţă, pe fluxurile de ştiri. La doar o oră, primarul îşi anunţa ieşirea la rampă, chemând jurnaliştii din nou, pentru a-şi apăra pielea de „slugile  lui Băsescu".

Venit cu teancuri de dosare, Mazăre s-a plâns că este din nou victimă: „Nu este nimic nou ca să ne vedem aici, răspunzând la anchetele pe care le fac la ordin procurorii-slugoi ai lui Băsescu. De fiecare dată a trebuit să dau explicaţii ba despre contractul de asfaltare, ba despre cel de la spital. Canci. Ba despre Aqua Magic. Canci. A dat case consilierilor. Şi din canci în canci o ţin de zece ani de zile", a declarat Mazăre indignat de piedicile care i se pun.

Pentru a clarifica aspectele legate de ceea „ce susţin cei de Hotnews", Mazăre a declarat că de fapt primăria are contract cu agenţia de publicitate Soti Cable Neptun SRL şi, prin intermediul ei, cu toate televiziunile din oraş. Pentru a fi mai credibil, Mazăre a adus documentaţia tehnică a procedurii de licitaţie şi a explicat etapele prin care a trecut acest contract astfel încât să fie declarat perfect legal. Primarul a arătat chiar şi un înscris din partea Ministerului de Finanţe, care atestă că instituţia girează contractul, afirmând că procedurile de achiziţie au fost corect derulate. El prezentat chiar şi extrasul din Monitorul Oficial al României, unde a fost publicat anunţul pentru participare la licitaţie, precum şi un document care atestă publicarea anunţului de licitaţie în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP).

De fapt, Mazăre susţine că agenţia de presă realizează, pe bază de comandă, anunţuri pentru Primărie şi pentru regiile acesteia, informând cetăţenii în legătură cu  proiectele pe care instituţia le are. „Auzisem trăsnăi cu ştiri pozitive. Cei de la Hotnews, agenţia de ştiri care-l pupă pe Băsescu toată ziua, au spus eronat că eu comand ştiri pozitive. Nu există aşa ceva", s-a arătat indignat primarul, după ce la începutul lunii le-a transmis jurnaliştilor de la agenţia de presă un mesaj cam deocheat. „Suntem câţiva care facem şi cel puţin de zece ori mai mulţi care anchetează", s-a plâns primarul.

mazare_dna_5.jpgSoti Cable Neptun, singura ofertă

Precedentul contract care avea acelaşi obiect a fost câştigat, surprinzător, de TV Neptun. „Eu am cedat acţiunile mele, în urmă cu şase ani, lui Strutinski, dacă nu mă înşel, ca să nu existe discuţii", s-a disculpat primarul.

Cât despre firmele care au venit cu oferte şi care au fost apreciate ca fiind mult mai bune decât cel al SC Soti Cable Neptun, Mazăre a declarat că societatea în cauză a fost singura care şi-a depus oferta. „Nicio altă agenţie de publicitate nu a participat la licitaţie, deşi anunţul a fost publicat în SEAP. A mai fost o firmă care a cumpărat caietul de sarcini", s-a lăudat edilul. Mai mult, acesta a relatat: „Chiar dacă era acţionat, tot nu era în conflict de interese. Conflictul de interese este atunci când se presupune că eu aş influenţa în vreun fel procedura".

Cât despre notificarea pe care a primit-o de la DNA la începutul acestei săptămâni, prin care i se cere să transmită Direcţiei toate actele necesare în sensul verificării legalităţii contractului, edilul susţine că le va trimite în termenul legal: „Mi-au zis să le trimit hârtiile cu TV Neptun-ul. Eu sunt ales ca să-mi fac meseria de primar pentru cetăţenii Constanţei, nu stau la dispoziţia lui Băsescu". Văzut că este încolţit din toate părţile, iar scaunul îi este ameninţat, edilul nu a putut însă să se abţină de la a transmite jurnaliştilor şi celor vizaţi că nu îl vom vedea după gratii. În ultima vreme, pare că subiectul „puşcărie" a devenit o obsesie pentru edilul tomitan, din moment ce nu există întâlnire cu mass-media la care să provoace o discuţie în această direcţie: „Văd că vă râde faţa. Tare aţi vrea să mă vedeţi la puşcărie, dar nu o să se întâmple asta! Eu o să fac în continuare ceea ce trebuie să fac".

Istoricul Mazăre - DNA

Acesta nu este nici pe departe primul conflict pe care Radu Mazăre îl are cu Direcţia Naţională Anticorupţie. Pe 28 octombrie 2008, primarul, alături de alte 36 de persoane, a fost trimis în judecată, pentru abuz în serviciu, fals intelectual şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni. Concret, este vorba despre retrocedările în baza Legii 10/2001, prin care, potrivit DNA, s-ar fi produs un prejudiciu de aproximativ 114 milioane de euro. Procesul se judecă la Curtea de Apel Bucureşti,unde, până în prezent, a suferit mai multe amânări, din diverse motive. Următoarea înfăţişare a fost stabilită pentru data de 16 septembrie. Un alt proces al primarului cu DNA s-a desfăşurat la Constanţa, fiind vorba despre dosarul în care Mazăre a dat în judecată instituţia în baza Legii 544/2001, pentru refuzul DNA de a-i comunica informaţii cu privire la specialiştii Ion Cătălin Cucoară şi Gheorghe Macovei. Cucoară şi Macovei sunt cei doi specialişti care au întocmit o constatare tehnico-ştiinţifică în dosarul retrocedărilor de la Constanţa, constatarea fiind apreciată, potrivit plângerii lui Mazăre, „ca având valoarea unui raport de expertiză, în esenţă acesta reprezentând baza probatorie a acuzării". „Pentru că această constatare reprezintă fundamentul acuzării, am fost nevoit să aflu dacă aceşti specialişti îndeplinesc condiţiile legale pentru a efectua astfel de constatări şi a conferi autoritatea profesională a acestor lucrări", a afirmat primarul în plângerea sa. Deşi Tribunalul Constanţa i-a respins cererea, iar Mazăre a pierdut, iniţial, procesul cu DNA, în vara anului trecut, Curtea de Apel Constanţa a decis în favoarea sa. Instanţa a obligat DNA să-i comunice informaţiile solicitate şi a hotărât ca Direcţia să-i plătească daune primarului, în valoare de 5.000 de lei, pentru prejudiciul suferit.

{mos_ri:Mazare,DNA}
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • jon 13 Aug, 2009 11:00 sa sti ca este o idee buna,sa te vedem la POARTA-ALBA inbracat in zebra