Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:46 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lovituri de imagine cu doar un an înainte de alegeri Cum au îngenuncheat marile partide politice din Constanţa

ro

06 Jul, 2015 00:00 3783 Marime text
Un deputat trimis în judecată, un senator condamnat în prima instanţă, un preşedinte de consiliu judeţean suspendat pentru câteva luni din funcţie şi un primar arestat preventiv timp de trei luni. Bonus: un viceprimar mazilit din punct de vedere politic de propriul partid. Acestea sunt loviturile de imagine pe care marile partide din Constanţa le suferă cu doar un an înaintea alegerile locale, lovituri care însă vin chiar din interiorul formaţiunilor politice, de la propriii membri.
 
Primăvara lui 2015 i-a adus senatorului Gigi Chiru, lider al fostului PDL Constanţa, o condamnare. Parlamentarul a fost condamnat cu suspendare într-un dosar de mită electorală, dar decizia instanţei nu este definitivă. Urmare a acestei condamnări, senatorul Chiru şi-a anunţat, la finalul lunii martie, suspendarea din toate funcţiile de partid. Amintim că, după fuziunea dintre PDL şi PNL în noul şi marele PNL, Gigi Chiru devenise copreşedintele Organizaţiei Judeţene a PNL Constanţa. „Am decis să mă suspend temporar din toate funcţiile deţinute în PNL, pentru că nu doresc ca situaţia mea juridică să afecteze activitatea şi imaginea organizaţiei în care am investit muncă şi suflet“, mărturisea Chiru. Copreşedintele autosuspendat al PNL Constanţa îşi asigura colegii, dar şi pe constănţeni, de faptul că nu se va opri din ceea ce el numeşte lupta pentru municipiul Constanţa. „Îi asigur că voi fi în continuare activ şi consecvent, ca până acum. Mandatul de parlamentar şi votul de încredere al constănţenilor mă obligă să le apăr interesele în Parlamentul României, să merg mai departe, să lupt pentru oraşul nostru, pentru ca, în final, Constanţa să nu mai fie o corabie în derivă“, a precizat parlamentarul de Constanţa. Funcţia sa a fost preluată de Sorina Tuşa, consilier în Consiliul Local Municipal Constanţa, provenită din vechiul PDL.

Demisie de Ziua Păcălelii

Ca şi cum condamnarea senatorului Gigi Chiru nu ar fi fost suficientă, PNL Constanţa mai primeşte o lovitură. Deputatul Dănuţ Culeţu, fost prefect al judeţului Constanţa şi, de asemenea, fost preşedinte al partidului Forţa Civică (FC) Constanţa, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa. Acesta este acuzat de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. Din cauza trimiterii sale în judecată, Dănuţ Culeţu, membru PNL, decide să-şi dea demisia din funcţia de deputat şi o face chiar de Ziua Păcălelii, 1 Aprilie. Cum şi-a motivat liberalul gestul? „Nu vreau să fiu o țintă pentru adversarii politici și autorități, mai mult sau mai puțin formale, și nici o povară pentru Partidul Național Liberal, al cărui membru sunt din anul 1990. În acest sens, am decis să îmi depun demisia din Parlamentul României, la fel cum am decis să dau curs noilor prevederi ale statului PNL și să mă autosuspend din funcțiile deținute în acest partid“. Dănuţ Culeţu era deputat în Colegiul uninominal nr. 9, colegiu care mai are un deputat, în persoana independentului Remus Cernea, fapt pentru care, fiind un colegiu dublu, nu au mai fost organizate alegeri parţiale.
Iată aşadar că, din punct de vedere al imaginii, PNL Constanţa are un deficit: doi parlamentari cu probleme cu Justiţia, singura diferenţă dintre cei doi fiind aceea că, în vreme ce Dănuţ Culeţu a decis să demisioneze din Parlament imediat după trimitea sa în judecată, senatorul Gigi Chiru nu a renunţat la mandatul parlamentar ulterior condamnării în prima instanţă.

PSD Constanţa, în cel mai delicat „moment de graţie“

De departe însă, partidul cu cea mai „şifonată“ imagine din Constanţa este, la momentul actual, PSD. Social-democraţii constănţeni şi-au pierdut, practic, „icoanele“: Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu, încă preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa. Pe 22 mai, după 15 ani de mandat, Radu Mazăre, aflat în arest preventiv, a demisionat din funcţia de primar al municipiului Constanţa. „Vreau să mulţumesc sutelor de mii de oameni care m-au votat pe perioada celor 15 ani cât am fost primar. Constanţa şi constănţenii au fost sufletul meu şi datoria mea în tot acest timp. Chiar dacă uneori am fost prea verbal sau nonconformist, toată priceperea şi energia mea mi-am dedicat-o comunităţii. Pentru greşelile făcute îmi cer iertare în faţa tuturor. Dorinţa mea de a face bine oraşului şi locuitorilor săi nu justifică însă nedreptăţile, stresul şi chinul la care sunt supus de atâta vreme. Drept pentru care demisionez din funcţia de primar al municipiului Constanţa. Colegilor şi prietenilor le sunt dator cu mult respect şi consideraţie. Începând de astăzi nu-mi mai doresc o viaţă publică politică“, mărturisea Radu Mazăre în textul demisiei.

Anterior, el demisionase din funcţia de preşedinte al Organizaţiei Judeţene a PSD Constanţa, organizaţie pe care o conducea de 12 ani. Ulterior, a renunţat şi la funcţia de simplu membru al PSD.

Amintim că, pe data de 9 aprilie, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată a lui Radu Mazăre, pentru patru infracţiuni de abuz în serviciu. În cauză a mai fost deferită Justiţiei Sorina-Gina Hortolomei-Moscu, reprezentant al societăţilor comerciale SC Mehmetoglu SRL, SC Bulevard SA și SC Millenium Global Development SA, pentru două infracţiuni de spălare a banilor, precum şi SC Mehmetoglu SRL, pentru două infracţiuni de spălare a banilor, dar şi SC Bulevard SA și SC Millenium Global Development SA, pentru spălarea banilor.

Într-un alt dosar, Mazăre este cercetat de DNA Bucureşti, pentru luare de mită (trei infracţiuni), abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, dar şi pentru conflict de interese (două infracţiuni). În acelaşi dosar, omul de afaceri Sorin Gabriel Strutinsky este suspectat de trei infracţiuni de complicitate la luare de mită.

În dosarul denumit generic al Campusului Social „Henri Coandă“, Radu Mazăre este acuzat de luare de mită şi de fals în declaraţii, afaceristul israelian Avraham Morgenstern este bănuit de dare de mită, iar Alexandru Mazăre, senator al României, este suspectat de complicitate la luare de mită şi fals în declaraţii.

Fostul primar al municipiului Constanţa este judecat şi în celebrul Dosar al Retrocedărilor din Constanţa, unde procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a 37 de inculpaţi în legătură cu presupusa restituire şi atribuire aparent nelegală a unor întinse suprafeţe de teren intravilan din municipiul Constanţa, Mamaia, plajă şi faleză. Procurorii mai susţin că, prin aceste fapte, ar fi fost cauzat un prejudiciu în valoare de aproximativ 114 milioane de euro (dintre care 77,77 de milioane de euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane de euro, prejudiciu în dauna municipiului Constanţa).

Un preşedinte fără putere

În ceea ce îl priveşte pe Nicuşor Constantinescu, acesta a redevenit preşedinte plin al Consiliului Judeţean Constanţa în luna mai a acestui an, când, după ce măsura arestării la domiciliu a fost înlocuită cu cea a controlului judiciar, ordinul de suspendare a sa din funcţie nu a mai produs efecte. Cu toate acestea, în perioada controlului judiciar, Constantinescu nu are voie să exercite funcţia de preşedinte al CJC.
Nicuşor Constantinescu are însă probleme şi în plan politic. Este suspendat, încă din luna aprilie a acestui an, din funcţia de preşedinte executiv al PSD Constanţa. Mai mult, această funcţie este deja ocupată de altcineva: Decebal Făgădău, primar interimar al Constanţei şi lider al Organizaţiei Municipale a PSD Constanţa.

Bye, bye, Gabi Stan!

Nu în ultimul rând, viceprimarul Gabi Stan, cel care s-a făcut nevăzut în ultima vreme atât la şedinţele Consiliului Local Municipal Constanţa, cât şi la evenimentele de partid, a fost marginalizat total de propriii săi colegi de partid. Astăzi, după ce alegerile de la municipiu şi de la judeţ s-au încheiat în PSD Constanţa, Gabi Stan nu e nicăieri. Social-democratul nu mai deţine nicio funcţie în PSD Constanţa.

Citeşte şi 

Pus pe banca de rezerve de colegii de partid. Viceprimarul Gabi Stan, marginalizat de PSD Constanţa
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • chivu andrei 06 Jul, 2015 10:37 daca mai multi oameni de buna credinta nu vor avea curajul sa se implice in administratie si politica, lucrurile nu se vor schimba curand la noi. Prin prisma experientei de un an de zile de voluntariat exclusiv, cu amaraciune va impartasesc ca suntem o societate de mamaligi. Numai eu stiu la cate usi de profesori si alti intelectuali am batut pentru a sustine proiecte pentru oras si ii doare in cot. Noi 20-3o de protestatari tipam in fata mall ului impotriva extinderii si alte cateva sute intrau la cumparaturi. Daca aveam societate aveam si conducere ;)