Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:22 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lista presedintelui PSD, Radu Mazare, a devenit provizorie

ro

18 Sep, 2004 00:00 698 Marime text

Surprize, surprize la imparteala Uniunii Nationale PSD+PUR

"Internet Caf=E9"-ul de pe 5 septembrie ar putea deveni istorie * Listele cu candidatii pentru Parlament vor fi modificate si de ridicarea pe pozitii eligibile a unor tineri si femei, care nu au avut rezultate bune la preliminare, dar care trebuie sa figureze pe liste, pentru respectarea criteriilor promise de Nastase * Consiliul de Integritate Morala a primit o sesizare in care se cere reevaluarea candidaturii lui Eduard Martin * Candidatura fiului prefectului nu este vazuta cu ochi buni nici de Nastase, dar mai ales de Ponta * Se anunta revenirea pe liste a victimelor preliminarelor * Daca umanistii nu vor avea, prin absurd, loc eligibil pe listele Uniunii, dupa alegeri vor primi un post in Executiv

Listele Uniunii Nationale PSD+PUR dau batai de cap conducerilor celor doua partide atat la nivel national, cat si pe plan local. Conform unor informatii din cadrul echipei care negociaza "aranjarea" umanistilor pe listele PSD, pozitiile vor fi discutate abia saptamana viitoare, cand se asteapta incetarea exodului membrilor PUR catre alte partide. Nu este si cazul organizatiei locale a PUR, de unde pana in prezent nici un membru nu a fost declarat "dezertor". Cine si-a inchipuit ca, o data cu alegerile preliminare din PSD, travaliul a luat sfarsit si apele s-au potolit, s-a inselat amarnic. Declaratiile conducerii PSD, care specificau faptul ca listele rezultate dupa "Internet Caf=E9-ul" desfasurat pe 5 septembrie (n.r.- vorba lui Basescu) vor ramane neschimbate, se dovedesc a fi apa de ploaie. Oricat de bine ar fi vazuta la nivel central echipa condusa de Radu Mazare, jocurile democratiei presupun ca minoritatea sa se supuna majoritatii. E drept ca nu o singura data presedintele PSD, Adrian Nastase, s-a declarat multumit de rezultatele filialei social-democrate locale, dar in acelasi timp a lasat sa se inteleaga ca, indiferent de pozitiile personale ale unor lideri, Uniunea Nationala PSD+PUR trebuie sa functioneze in toate localitatile, pentru ca miza castigarii alegerilor generale este cu mult mai mare pentru PSD decat ceea ce se vede dincolo de cortina. Asadar, pentru a castiga toamna electorala, Nastase este dispus sa faca orice compromis, chiar si pe acela care ar duce la rascularea unor lideri importanti, cum este si Radu Mazare.

Beizadeaua Martin, reclamat la Consiliul de Integritate Morala

Prin urmare, listele PSD vor fi modificate si de ridicarea pe pozitii eligibile in toata tara a cinci-sase tineri si a opt-noua femei, care nu au avut rezultate bune la preliminare, dar care trebuie sa figureze pe liste, pentru respectarea criteriilor promise de Nastase. Si cum jocul de-a alegerile interne a ajuns si la urechile presedintelui PSD, este firesc ca in final sa se faca retusuri serioase in ceea ce priveste listele parlamentare. Este demna de luat in seama si remarca facuta de presedintele Tineretului Social-Democrat, Victor Ponta, care declara ca este nemultumit ca in unele judete, tineretul legitimat, autentic, nu este reprezentat pe listele pentru cele doua Camere. Daca in alte localitati, tinerilor lui Ponta li s-au dat cate un locsor eligibil sau semieligibil, pe listele de la Constanta, formate in urma alegerilor preliminare, nu s-a regasit nici macar un membru al TSD. Au incercat mai-marii filialei sa-l mentina pe locul trei la Camera Deputatilor pe Eduard Martin, fiu de prefect, dar n-a mers. Ponta a declarat raspicat ca nu-l cunoaste pe acest personaj, care in loc sa traverseze etapele muncii de partid in conformitate cu varsta si experienta politica, s-a inscris direct in organizatia de seniori, crezand probabil ca personalitatea tatalui si averea din spatele familiei care-l recomanda sunt conditii suficiente pentru a lancezi, din toamna, intr-un scaun de deputat. Se vede treaba ca autoritatea impusa de conducerea locala a partidului a dat pe dinafara, din moment ce s-au gasit membri de partid care sa reclame, nu pe plan local, ci tocmai la Consiliul de Integritate Morala, beizadeaua PSD-ista. Asa se face ca, la un loc cu alte sesizari trimise din tara, la Consiliu s-a primit o sesizare in care se cere clar o reevaluare a candidaturii in cazul lui Eduard Martin. Potrivit unor surse din cadrul PSD, baiatul prefectului are cele mai mari sanse sa se trezeasca pe un loc neeligibil, asa cum ii sta bine unui incepator in ale politichiei.

Nedreptatitii ar putea fi reabilitati

Surprizele se vor tine lant pe listele Uniunii Nationale PSD+PUR dupa cum arata "astrele". Chiar daca parea imposibil in prima instanta, candidati situati sub grila de trecere la preliminare, dar bine sustinuti, si unii cu activitate parlamentara vor reveni pe prima scena a PSD. Evident, revenirea se va face in urma unor evaluari ale candidatilor, care s-au trezit pe pozitii eligibile pentru ca cineva a intocmit un fluturas pe care figurau si numele lor. Si cum membrii PSD au votat dupa fituici, a iesit din calculator cine a trebuit sa iasa. Deputatul Marian Motoc, apropiat al ministrului Mitrea, este unul dintre cei care vor reveni pe lista. La fel si deputatul Liana Naum, a carei activitate parlamentara a fost apreciata si de conducerea centrala a PSD. Surse din cadrul PSD la nivel central au declarat ca se fac eforturi ca cei doi parlamentari in exercitiu sa reintre pe listele de la Camera Deputatilor. Chiar daca, la nivel local, locomotiva functioneaza inca cu aburi, cele 10 procente din locurile de pe listele PSD lasate la dispozitia conducerii partidului vor fi modifica situatia, prin introducerea pe pozitii eligibile a unor persoane agreate de centru. In ceea ce priveste tineretul care ar putea fi reprezentat intr-un tarziu si pe listele locale, Ponta ar putea avea de facut recomandari serioase.Despre surprizele care vor aparea pe listele filialei locale a Uniunii judetene conducerea organizatiei nu are nici o cunostinta. Purtatorul de cuvant al organizatiei PSD Constanta, Aurelian Arghir, a declarat ca are cunostinta de faptul ca nemultumitii care au pierdut listele in urma alegerilor preliminare au fost la Bucuresti sa discute situatia lor, dar ca nu detine alte elemente. In ceea ce priveste intalnirea dintre reprezentantii PSD si PUR in vederea negocierii pozitiei PUR in cadrul Uniunii Nationale, Arghir a precizat ca, la acest moment, nu detine informatii exacte cu privire la data exacta a desfasurarii intalnirii.

Daca nu va fi Parlamentul, va fi Executivul

Cu rezervele de rigoare, in aceasta ruleta vor intra, desigur, si locurile pentru PUR. Presedintele filialei, Andrian Mihei, a declarat ca se va bate pentru ca si la Constanta partidul sau sa fie reprezentat pe listele Uniunii, pentru ca acest judet trebuie sa insemne ceva pentru Romania. Pretentia PUR ar merge chiar la obtinerea a doua locuri eligibile si la Camera, si la Senat. Si membri ai PSD sustin ca se vorbeste despre locul doi de la Senat, care ar fi cedat pana la urma PUR. S-a pus problema ca PSD este o organizatie suficient de mare ca sa poata primi si pe unul dintre cei 32 de candidati pe care-i va avea PUR. Pe aceasta pozitie, in urma alegerilor preliminare, s-a clasat Mihai Claudiu Tusac, care se bucura de sprijinul presedintelui executiv al PSD Constanta, Zamfir Iorgus. Circula informatii potrivit carora PUR s-ar multumi si cu un loc semieligibil la Camera sau Senat, cu posibilitatea ca, dupa alegeri, sa obtina un loc in Executivul care se va forma.Saptamana viitoare se va sti exact care este locul umanistilor in economia listelor Uniunii Nationale PSD+PUR de la Constanta.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii