Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:29 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liberalii, intre aniversare si congres

ro

02 Mar, 2009 01:23 1350 Marime text

pnl.jpg# Modificările ce pot surveni în Statutul PNL ar putea aduce o nouă formulă de conducere a partidului.

Membrii Delegaţiei Permanente a PNL Constanţa s-au reunit sâmbătă, la Mamaia, pentru a marca aniversarea (n.r. cu o săptămână întârziere) a 100 de ani de la înfiinţarea organizaţiei judeţene. Ei au luat o serie de decizii legate de apropiatul congres şi alegerile pentru Parlamentul European.

Cu toate că preşedintele filialei, deputatul Gheorghe Dragomir, afirma că purtătorul de cuvânt al PNL, Bogdan Olteanu, şi vicepreşedintele Ludovic Orban îşi confirmaseră participarea la eveniment, niciunul nu şi-a făcut apariţia. De altfel, cu excepţia unor ecusoane aniversare purtate de toţi, a celor 25 de diplome de excelenţă acordate unor liberali şi a sticlelor de şampanie care aşteptau să fie desfăcute, atmosfera nu prea era de sărbătoare. Preocuparea şi sobrietatea se puteau citi pe chipurile tuturor. Chiar dacă liberalii constănţeni se pot lăuda că sunt primii din judeţ şi din Dobrogea care şi-au înfiinţat o filială în urmă cu un secol - în 1911 având 143 de membri, iar acum, peste 16.000 de activişti -, alegerile parlamentare de anul trecut nu le-au adus satisfacţiile scontate.

Liber la vot

Trecând peste acest aspect, liberalii privesc încrezători spre viitor şi, deocamdată, atenţia lor se îndreaptă spre Congresul PNL din 20-21 martie şi euroalegerile din iunie. La congres, PNL Constanţa va fi reprezentat de o delegaţie formată din 42 de persoane - 34 desemnate de Delegaţia Permanentă şi opt membri de drept, votul fiecăruia fiind important în desemnarea viitoarei structuri de conducere a partidului.

Vicepreşedintele PNL, senatorul Puiu Haşotti, şi preşedintele organizaţiei judeţene, deputatul Gheorghe Dragomir, au reconfirmat că, pentru şefia partidului, îl vor susţine pe Călin Popescu Tăriceanu. Ambii au ţinut să sublinieze că ceilalţi delegaţi ai PNL Constanţa au libertatea de a vota candidatul pe care-l vor şi nu încearcă să-i influenţeze în vreun fel. Ei au declarat că-i apreciază, în egală măsură, şi pe ceilalţi doi aspiranţi la mandatul de preşedinte al PNL - Crin Antonescu şi Ludovic Orban, dar, „din păcate, nu pot vota decât o persoană".

Indecizie şi neclarităţi

Despre oamenii filialei judeţene Constanţa care ar putea ocupa o funcţie în structurile centrale de conducere ale PNL, Puiu Haşotti a declarat că nu s-a stabilit nimic. De asemenea, el a refuzat să confirme sau să infirme dacă va mai candida pentru a se menţine ca vicepreşedinte al PNL. Politicianul s-a rezumat doar la a spune:
„Acest lucru se va afla la momentul potrivit".
 Cât priveşte modalitatea în care vor fi aleşi, la congres,viitorii vicepreşedinţi ai PNL, Haşotti a specificat că statutul nu e definitivat încă, o discuţie urmând să aibă loc, astăzi, în Biroul Politic Naţional, iar decizia finală aparţinând Delegaţiei Permanente dinaintea Congresului extraordinar.
„Cred că vor fi 100 de candidaţi, primii 30 vor fi în Biroul Politic, iar primii 15 dintre ei vor fi vicepreşedinţi. Cred că aşa va fi, dar încă nu s-a definitivat statutul. S-ar putea să fie şi listă separată de vicepreşedinţi. Se va discuta în Delegaţia Permanentă ce va precede congresul", a menţionat vicepreşedintele PNL, Puiu Haşotti. În acest context, nu trebuie omis nici faptul că modificările ce vor surveni în statutul PNL ar putea reduce drastic numărul vicepreşedinţilor, nefiind exclus să reapară în discuţie propunerea privind înfiinţarea funcţiei de preşedinte executiv.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii