Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:29 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Jurati absenti platiti cu 20 milioane de lei

ro

13 Aug, 2003 00:00 830 Marime text

Presedintele Festivalului Mamaia, Petrica Munteanu, acuzat ca isi insuseste bani nemunciti

"Cine a bagat in buzunar banii si cine a taiat facturile pentru piesele inscrise in concurs la sectiunea creatie?", arunca manusa Gheorghe Halet, presedintele Comisiei de cultura a CJ * Acesta sustine ca, pana la ora limita pentru inscrieri la creatie, la biroul buget-finante al CJ fusesera depuse aproximativ 30 de piese, iar in concurs au intrat 72

Cunoscuta realizatoare de emisiuni radiofonice Liana Stanciu apare pe site-ul Festivalului Mamaia 2003, printre jurati, alaturi de Petrica Munteanu, Mihai Alexandru, Titus Andrei, Florenta Marinescu, Barbu Tripadus, Gheorghe Capatana, Dida Dragan si Ioan Gyuri Pascu. Insa acest fapt nu a impiedicat-o pe domnisoara sa absenteze nemotivat de la ambele preselectii atat de la sectiunea creatie, cat si de la interpretare. Acelasi lucru s-a intamplat la preselectia de la creatie si cu interpreta Dida Dragan, care si-a motivat absenta printr-o deplasare urgenta in Germania. Culmea este ca cele doua vor ridica, in urmatoarele zile, suma de 20 de milioane de lei, pentru prestatia din cadrul preselectiilor. Cativa dintre consilierii judeteni au declarat ca nu li se pare deloc normal ca juratii sa fie retribuiti cu aceste sume, in conditiile in care nu si-au manifestat interesul cuvenit pentru buna desfasurare a acestui eveniment. Presedintele Comisiei de cultura din cadrul CJC, Gheorghe Halet, a precizat ca "este aberant ca presedintele juriului, Petrica Munteanu, sa se plateasca din bugetul festivalului pentru nimic. Este ca si cum eu m-as uita la soacra-mea cum face cozonac si ma dau destept ca-mi va iesi si mie reteta. Acelasi lucru face Munteanu. Numai ca n-o face pe banii lui, ci pe niste fonduri care ar fi putut fi folosite chiar pentru acest festival", considera presedintele comisiei de cultura.

Ritmuri moderne

Reprezentatul in juriu al Radio Romania, partener media al festivalului, Titus Andrei, ne-a oferit cateva amanunte despre preselectia de la creatie si cea desfasurata ieri la Bucuresti pentru sectiunea debutanti. Andrei a precizat ca la creatie au fost selectate de juriu 17 piese si trei rezerve. Vizitand site-ul festivalului, putem observa ca la creatie s-au calificat piese ale unor compozitori cvasinecunoscuti. Unii dintre acestia au optat pentru un "hatrick" daca putem extrapola terminologia. Ei compun, ei centreaza, ei dau cu capul. O parere avizata in acest sens este cea a lui Titus Andrei, care a precizat ca, in comparatie cu anii precedenti, cel putin la sectiunea interpretare, au primat compozitiile proprii. Andrei sustine insa ca acest aspect poate fi interpretat si ca o dovada de curaj, insa "tinerii nu prea stiu ce inseamna compozitia". La preselectia de la interpretare, ieri, au participat 60 de interpreti si grupuri si dintre acestia au fost cernuti 17 si trei rezerve. Titus Andrei spune ca anul acesta juriul a apreciat varietatea ritmurilor moderne, a remix-urilor unor succese pop-dance. In ceea ce priveste absenta numelor sonore de compozitori in juriul festivalului, Titus Andrei apreciaza ca acest fapt se datoreaza lipsei de comunicare dintre directorul festivalului, producatorul si Uniunea Compozitorilor. Personal, Andrei a fost mirat de lipsa de interes a Uniunii, insa apoi i s-a explicat ca UC nici macar nu a fost contactata in perspectiva organizarii Festivalului Mamaia.

Halet acuza

"Cine a bagat in buzunar banii si cine a taiat facturile pentru piesele inscrise in concurs la sectiunea creatie?", arunca manusa Gheorghe Halet. Acesta sustine ca, pana la ora limita pentru inscrieri la creatie, la biroul buget-finante al CJC fusesera depuse aproximativ 30 de piese. Data a fost prelungita pana in ziua preselectie, respectiv 8 august, ora 8.00, insa nici pana atunci nu figurau inscrise cele 72 de piese, participante la preselectie. Pentru fiecare piesa inscrisa s-a perceput o taxa de 700.000 lei.In aceste conditii, Halet cere socoteala organizatorilor, celor care au "taiat" acele chitante in afara sediului Consiliului Judetean. Directorul comisiei de cultura din cadrul CJC sustine ca va cere o lista exacta a pieselor inscrise cu chitantele aferente, in copie xerox si le va face publice. Vom reveni.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii