Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:42 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Într-un singur an, Constanţa a devenit de nerecunoscut Cum au devenit indezirabili „intangibilii“ Mazăre şi Constantinescu

ro

22 Jun, 2015 00:00 5509 Marime text
Chiar dacă a avut mari probleme cu Justiţia, PSD Constanţa a fost, timp de mai bine de zece ani, una dintre cele mai importante redute politice. S-a creat mereu impresia că echipa Mazăre-Constantinescu este intangibilă, că Justiţia nu-i poate afecta pe fostul primar al municipiului Constanţa şi pe preşedintele Consiliului Judeţean. Asta deşi toate semnalele, toate indiciile duceau către un iminent sfârşit politic. Cu toate acestea, în urmă cu nici măcar un an, fostul social-democrat Radu Mazăre îi ataca extrem de dur pe magistraţi, apelând, ca şi în alte ocazii, la un limbaj licenţios.
 
Se poate spune despre Nicuşor Constantinescu şi Radu Mazăre că, de acum, sunt de domeniul trecutului în plan politic. Că nimeni şi nimic nu-i va resuscita din acest punct de vedere. Că problemele cu Justiţia, dar şi tensiunile politice pe care le-au generat au condus spre inevitabil: sfârşitul acestui tandem, poate chiar mai devreme decât era de aşteptat, cu un an înainte de proximele alegeri locale.
Despre finalul politic al celor doi au atras atenţia mai mulţi oameni politici. Probabil însă că, la momentul respectiv, scenariul părea uşor fantezist, Mazăre şi Constantinescu bucurându-se încă, la acele momente, de imaginea de intangibili.

„Nici Mazăre nu îşi doreşte o Justiţie independentă“

În iulie 2012, după suspendarea sa din funcţie, fostul preşedinte Traian Băsescu declara, într-un interviu acordat cotidianului ZIUA de Constanţa, că, deşi nu ştie dacă Radu Mazăre a fost unul dintre artizanii suspendării sale, „cu siguranţă el nu-şi doreşte o Justiţie independentă“. „Nu ştiu dacă Radu Mazăre a fost printre iniţiatori. Dar cu siguranţă nici el nu îşi doreşte o justiţie independentă. Cred că şi pentru el această lovitură de stat a picat bine. Pentru că şi el speră ca procurorii şi judecătorii să fie controlaţi de USL. Am spus că această generaţie din PSD e mai rea decât cea a lui Iliescu pentru că măcar cei dinaintea lor aveau respect pentru reguli şi instituţii. Iliescu ar fi făcut suspendarea cum scrie la carte. Nu şi-ar fi bătut joc de instituţiile statului“, explica fostul şef al statului.
De atunci şi până anul acesta, Radu Mazăre a continuat seria atacurilor aduse judecătorilor şi procurorilor, pe care, în ultimele luni, nu i-a mai numit „băsişti“, căci aşa-numitul atac al acestora asupra sa a continuat în plină „epocă“ Victor Ponta.

Nici Nicuşor Constantinescu nu s-a lăsat mai prejos. În urmă cu o săptămână, social-democratul suspendat de Victor Ponta din calitatea de membru al PSD îi înfiera pe magistraţi. Mai exact, Nicuşor Constantinescu se referea la ceea ce el a numit „binomul DNA-SRI, aripa Coldea“ şi susţinea că judecătorii ar fi şantajaţi să dea decizii chiar şi în absenţa probelor. Mai mult decât atât, părăsit de primari, de colegii de partid, Constantinescu îi ataca inclusiv pe procurorul Andrei Bodean şi pe ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc.

Amintim că preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Daniel Constantinescu, este în continuare sub control judiciar. Decizia este definitivă şi a fost luată în dosarul în care şeful CJC a fost deferit Justiţiei pentru presupusa subfinanţare a Centrului Militar Zonal Constanţa. Pe durata controlului judiciar, Constantinescu nu are voie, printre altele, să exercite funcţia de preşedinte al CJC.

Citeşte şi

„«Cântecul libedei». Suspendat de Ponta din PSD şi aflat sub control judiciar, Nicuşor Constantinescu atacă vehement Justiţia (document)“

„O să cadă şi Organizaţia Mazăre“

În septembrie 2013, Cătălin Predoiu, fostul ministru al Justiţiei, la acel moment prim-vicepreşedinte al PDL, declara, într-un interviu acordat cotidianului ZIUA de Constanţa, că, din punctul său de vedere, „o să cadă şi Organizaţia Mazăre, mai devreme sau mai târziu“. Întrebat cum comentează faptul că, la Constanţa, PDL-ul nu a reuşit să-şi impună, în ultimii ani, un candidat suficient de puternic şi, poate, suficient de motivat cât să-l „detroneze“ pe Radu Mazăre, Predoiu afirma: „Cum bine aţi spus, e nevoie de un om suficient de motivat. Şi eu cred că îl avem. O să cadă şi Organizaţia Mazăre, mai devreme sau mai târziu. Eu cred că mai devreme decât s-ar putea crede. Dar, repet, e nevoie să-şi ia cineva această misiune în serios, cineva hotărât şi sprijinit“. Organizaţia Mazăre a căzut din punct de vedere politic, social-democraţii constănţeni fiind, la momentul actual, într-o situaţie fără precedent, într-o criză cum nu şi-au imaginat vreodată. Cu Mazăre aflat în arest preventiv, demisionat din funcţia de primar, de lider al PSD Constanţa şi chiar din cea de membru de partid, organizaţia lasă impresia unei debusolări accentuate.

„În 2016, nu vor mai fi la fel de utili“

În primăvara anului trecut, sfârşitul tandemului Mazăre-Constantinescu părea încă foarte departe. Aproape improbabil. Consultantul politic Valeriu Turcan, fostul purtător de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale, acorda un interviu ziarului ZIUA de Constanţa, în care, întrebat cum anume crede că va arăta situaţia la alegerile locale din 2016, explica: „E încă foarte greu de spus. Erodarea e naturală pentru orice om politic. Dacă mai eşti şi anchetat, erodarea e şi mai accentuată. Dar atât Mazăre, cât şi Constantinescu sunt departe de pierderea puterii. Dacă ei devin cu adevărat indezirabili, pot fi înlocuiţi cu minimum de pierderi, din două motive. Unu, pentru că PSD-ul va avea tot timpul un bazin sub care nu va scădea niciodată la Constanţa, un 40% curat. Şi doi, pentru că în 2016 nu vor mai fi la fel de utili. Ancora pentru candidaţii PSD din toată ţara în 2016 va fi preşedintele ţării, iar prima şansă, deocamdată, pe ce sondaje sunt acum şi fără ca dreapta să se unească, ar avea-o un candidat al PSD“.
 
Iată deci că, doar într-un an, Constanţa nu mai e aceeaşi. Radu Mazăre se află, de câteva luni bune, în arest preventiv. A renunţat, în primăvara acestui an, la funcţia de lider al PSD Constanţa, pe care o ocupa de peste un deceniu şi, de asemenea, a demisionat chiar şi din funcţia de primar. Mai mult, a părăsit de tot PSD-ul, renunţând şi la funcţia de simplu membru şi, din arestul Poliţiei Capitalei, a declarat că va ieşi definitiv din viaţa politică. În pofida a tot şi a toate, el critică în continuare Justiţia.

Nicuşor Constantinescu este singur. Primarii nu mai sunt alături de el, colegii de partid s-au dezis de cel suspendat chiar şi din simpla calitate de membru al PSD.
Nimeni nu şi-ar fi imaginat, în urmă cu doar un an, că „intangibilii“ vor deveni, la propriu, trecut. Nimeni nu ar fi crezut că cei doi nu se vor reinventa şi de această dată.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii