Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:17 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Inspectori fiscali, casieri la bariere

ro

22 May, 2009 03:01 1986 Marime text

bariere3.jpg50 de funcţionari publici din cadrul Serviciului Public de Impozite, Taxe şi alte Venituri ale Bugetului Local vor fi trimişi în Mamaia să încaseze în acest sezon taxa de barieră

Sub motivul blocării angajărilor în administraţia publică, în acest an, cei care vor încasa taxa la barierele din Mamaia nu vor fi alţii decât angajaţii Serviciului Impozite şi Taxe Locale, inspectori fiscali.
Pe adresa redacţiei cotidianului nostru a sosit, ieri, o scrisoare de nemulţumire, prin care anonimul ne aducea la cunoştinţă faptul că, în această vară, inspectorii fiscali din cadrul SPIT Constanţa vor fi „detaşaţi" la casieriile barierelor din staţiunea Mamaia pe durata acestui sezon estival.
Personajul nemulţumit ne aduce la cunoştinţă faptul că inspectorii fiscali sunt supuşi acestui abuz în fiecare vară, că „sunt trimişi la bariere ca nişte condamnaţi, fără a avea dreptul să spună nu". După cum explică anonimul scrisorii, se pare că cei care sunt trimişi în Mamaia pe durata sezonului estival „nu au altă opţiune". „Are funcţionarul public vreo legătură cu bariera? Cu ce drept îi obligă să stea în acele cuşti din staţiunea Mamaia, dacă obiectul lor de activitate nu are nimic de-a face cu taxa care este încasată de SPITVBL?", se întreabă nemulţumitul.

taxe_si_impozite.jpgCică e pe bază de voluntariat

În clarificarea acestui aspect am solicitat câteva lămuriri din partea directoarei Serviciului Impozite şi Taxe Locale, Carmen Trentea, care, aflată într-o şedinţă de audit, nu a putut răspunde solicitărilor pe moment. Directoarea ne-a comunicat însă, printr-o adresă trimisă, că de fapt s-a recurs la această variantă dat fiind faptul că, în acest an, posturile vacante în administraţie au fost blocate. „Motivul încasării taxei cu personalul propriu este OUG 34/11.04.2009, cu privire la rectificarea bugetară pe anul 2009 şi reglementarea unor măsuri financiar-fiscale prin care a fost suspendată ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante".
Chiar dacă expeditorul scrisorii era nemulţumit de modul în care li s-a impus angajaţilor să accepte detaşarea pentru patru luni, răspunsul venit de la directorul SPIT evidenţiază că în realitate criteriul care a stat la baza acestor detaşări este de fapt voluntariatul, iar ulterior opţiunea funcţionarului. „Listele au fost completate mai apoi cu alţi angajaţi din compartimentele SPITVBL, ţinându-se cont în special de atribuţiile de serviciu pe care le au, campaniile în care sunt implicaţi şi opţiunea angajatului pe care le au şi opţiunea angajatului". Din adresa primită reiese faptul că unii dintre funcţionari chiar au refuzat munca din timpul verii la barierele din Mamaia. „Lucrătorii care au avut motive întemeiate să refuze această activitate au fost înlocuiţi", se arată în răspunsul primit.  
Chiar dacă nu este prima dată când se vehiculează faptul că, vară de vară, angajaţii din cadrul Serviciului de Taxe ajung să lucreze pe durata sezonului în Mamaia, şefa SPITVBL susţine că „activitatea de încasare a taxei de acces în staţiunea Mamaia revine SPITVBL şi s-a realizat întotdeauna cu personal angajat sezonier, prin concurs, cu excepţia anului 2006".
Aşadar, cu sau fără voia funcţionarului public, cei 50 de inspectori fiscali îşi vor desfăşura activitatea în această vară departe de hârtiile, campaniile sau activităţile complexe pe care le desfăşoară în mod curent.

{mos_ri:inspectori fiscali}
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • ciupi 22 May, 2009 14:24 Aceasta taxa este o sursa de imbogatire ilicita a casierilor.Tu dai banii,ei nu dau biletul,iar daca-l ceri te injura printre dinti.Inmultiti 100 de bilete cu 3 lei si aflati cat este castigul mediu zilnic al unui casier.Cf.zicalei nu-i prost cine cera ci cine da.