Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:00 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

info-sud-est.ro Revenirea baronilor. Grațiere și amnistie în radiografia corupției la Constanța

ro

24 Jan, 2017 10:53 7767 Marime text
Distins centru al corupției, unde, în ultimele două decenii, flagelul furtului și al abuzului a măcinat toate segmentele importante ale societății, județul Constanța trece, de trei ani, printr-un salutar proces de igienizare. În memoria locală, simbolul descătușării Constanței de sub fosta conducere a rămas ancorat în 15 ianuarie 2014, ziua ridicării lui Nicușor Constantinescu de către procurorii DNA Constanța direct din curtea Consiliului Județean.

A urmat apoi reținerea lui Radu Mazăre, fostul primar al Constanței, și a omului de afaceri Sorin Strutinsky, prietenii și partenerii de afaceri ai lui Nicușor Constantinescu. Ambele episoade au șocat opinia publică locală pentru care arestarea lui Radu Mazăre și Sorin Strutinsky a însemnat, în mentalul constănțenilor, că nimeni nu mai poate fi considerat de neatins în fața legii.

Procurorii DNA au continuat curățenia în mediul academic, în administrația publică, în spitale, în instituții deconcentrate, în arhiepiscopie și în port. Au urmat apoi primele condamnări, unele dintre ele, astăzi, definitive. Tot Constanța a înregistrat și o serie de condamnări record în primă instanță: Nicușor Constantinescu – 15 ani, Dănuț Căpățână (fost manager al Spitalului Județean Constanța) – 13,4 ani, Avraham Morgenstern (afacerist apropiat de Radu Mazăre și care a derulat contracte de zeci de milioane de euro cu Primăria Constanța) – 12 ani. Pentru al treilea an consecutiv, rapoartele de activitate situează parchetele și DNA Constanța în topul celor mai dinamice și performante structuri din țară.

Însă astăzi, la trei ani de la accelerarea procesului de curățare a Constanței, pârghiile sistemului judiciar și anticorpii încă fragili la corupție se zguduie sub monstruoasele ordonanțe de urgență, primele orori servite de guvernul condus de facto de Liviu Dragnea.

Dacă ordonanțele de urgență vor fi adoptate în actuala formă, Nicușor Constantinescu iese din închisoare și nu își va mai ispăși condamnarea definitivă de 5 ani cu executare. Alte trei din cele cinci dosare aflate în judecată vor fi închise. Niciun alt dosar nu va mai putea fi deschis dacă au trecut mai mult de trei ani de la săvârșirea presupuselor fapte. Pe de altă parte, toate dosarele lui Radu Mazăre se vor fi închis. Altfel spus, Nicușor Constantinescu și Radu Mazăre, la fel ca restul baronilor din țară, curățați fără cusur prin voința lui Liviu Dragnea, se vor putea întoarce în fața electoratului și, cel mai probabil, vor câștiga. Electoratul baronilor s-a conservat impecabil în scurta lor lipsă și asemenea și oamenii-cheie ai acestora plasați strategic în instituțiile importante.

Radiografia corupției la ConstanțaÎncepând cu anul 2014, procurorii DNA Constanța au trimis în judecată sute de persoane din administrația publică, din rândul magistraților, din instituții deconcentrate, universități, din Barou, Arhiepiscopie și Portul Constanța. Aproape toți foștii șefi de instituții sunt, astăzi, judecați pentru fapte de corupție.

Nicușor Constantinescu are șapte dosare penale:
Procurorii DNA Constanța l-au trimis în judecată pe Nicușor Constantinescu în cinci dosare:
1. Subfinanțarea Centrului Militar Zonal (condamnare definitivă: 5 ani cu executare);
2. Dosarul fundațiilor Thalia și Fantasio;
3. Dosarul prejudiciului de peste 30 de milioane de lei în dauna Consiliului Județean Constanța și de peste 1 milion de lei în dauna statului român (condammare în primă instanță: 15 ani cu executare);
4. Dosarul elicopterului SMURD prăbușit în Siutghiol;
5. Dosarul ”Geotop” – procurorii îl acuză pe Constantinescu de abuz în serviciu și sunt cercetate ilegalități în contractarea și plata serviciilor pentru efectuarea unor lucrări de cadastru aferente drumurilor din județ.

Procurorii DNA București l-au trimis în judecată pe fostul președinte al CJC în două dosare penale:
1. Alături de fostul director general al Regiei Autonome Județene de Drumuri și Poduri Constanța (condamnare în prima instanță: 6 ani cu executare)
2. Din anul 2008, fostul baron al județului Constanța împarte dosarul retrocedărilor cu prietenul său Radu Mazăre, fostul primar al Constanței, și cu alți 35 de inculpați.
Radu Mazăre este trimis în judecată în patru dosare penale:
1. Dosarul Retrocedărilor, alături de 37 de inculpați – dosar cu un prejudiciu de 114 milioane de euro, tergiversat în instanță de aproape un deceniu;
2. Un alt dosar deschis pe numele fostului edil are ca obiect vânzarea subevaluată a unor terenuri din centrul stațiunii Mamaia. Prejudiciul stabilit în urma tranzacțiilor este de 2,9 milioane de euro;
3. În cel de-al treilea dosar, Mazăre este acuzat că a luat mită de la omul de afaceri care a construit Campusul Social „Henri Coandă”;
4. În cel de-al patrulea dosar penal, Radu Mazăre este judecat pentru luare de mită, abuz în serviciu și conflict de interese, alături de fostul deputat Eduard Martin și afaceristul Sorin Strutinsky.
Sorin Strutinsky este trimis în judecată în două dosare penale:
1. În primul dosar este trimis în judecată pentru patru infracțiuni de trafic de influență, dintre care una în formă continuată; instigare la săvârșirea a două infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată; instigare la săvârșirea a două infracțiuni de spălare a banilor, în formă continuată;
2. În cel de-al doilea dosar, Sorin Strutinsky este judecat pentru complicitate la luare de mită, alături de Radu Mazăre și fostul deputat Eduard Martin.

Universități

Dănuț Epure, rectorul Universității ”Ovidius” din Constanța, a fost condamnat definitiv la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită.
Gheorghe Țarălungă, profesor în cadrul Facultății de Farmacie, Universitatea ”Ovidius”, a fost arestat și, ulterior, trimis în judecată pentru 11 infracțiuni de luare de mită.
Gabriela Lilios, profesor în cadrul Facultății de Farmacie, Universitatea ”Ovidius”, a fost trimisă în judecată pentru instigare la mărturie mincinoasă și instigare la favorizarea făptuitorului (în dosarul lui Gheorghe Țarălungă).
Iulian Antonescu și Camelia Ciobanu, profesori ai Academiei Navale ”Mircea cel Bătrân” au fost puși sub control judiciar și sunt acuzați de procurorii militari din cadrul DNA de mai multe infracțiuni de luare de mită.
Emilian Anatoli Costache, lector la Universitatea Maritimă Constanţa, a fost trimis în judecată pentru luare de mită, în formă continuată, şi trafic de influenţă.

Materialul complet poate fi citit pe info-sud-est.ro.

Autor Andreea Pavel

Sursa text + sursă poză: info-sud-est.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii