Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:46 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bilanţ cu „victime“ În trei ani de guvernare Ponta, administraţia Mazăre a pierdut Portul Constanţa

ro

08 May, 2015 00:00 2357 Marime text
Guvernul Ponta a marcat, ieri, trei ani de la instalare. Trei ani de guvernare şi trei remanieri. Trei ani de guvernare şi 12 miniştri urmăriţi penal, un incompatibil şi un plagiator. Cu toate acestea, Victor Ponta consideră că merită nota 8 pentru modul în care a guvernat. Asta deşi a promis, cu nici o lună înainte de preluarea guvernării, „cel mai cinstit guvern“. Amintim că membrii actualului Executiv au fost acuzaţi de mită, fraude electorale, plagiate, abuzuri. Ce a însemnat însă, pentru judeţul Constanţa, guvernarea sub „bagheta“ lui Victor Ponta? Dacă s-ar trage linie, cum ar ieşi Constanţa: pe plus, aşa cum spera, sau pe minus?
 
Odată cu instalarea în funcţia de premier a social-democratului Victor Ponta şi a preluării guvernării de către defunctul USL, în judeţul Constanţa s-au înregistrat o serie de mişcări în instituţiile publice deconcentrate şi în companiile naţionale. Au fost puşi/impuşi în funcţiile de conducere oamenii PSD, respectiv PNL, fie prin numiri directe, semnate de la Centru, fie în urma promovării unor concursuri mai mult sau mai puţin formale. Cert este faptul că, aşa cum s-a întâmplat şi în guvernările anterioare, competenţa nu a fost primul criteriu în numirea de noi directori.
Să facem însă o trecere în revistă a celor care, în cei trei ani de guvernare „pontistă“, s-au perindat pe la conducerea celor mai importante, celor mai râvnite instituţii din judeţul Constanţa.

Oameni la vârf

Sevil Shhaideh, director al Direcţiei Generale de Proiecte din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa, a fost numită, prin decizia 584, publicată în Monitorul Oficial, în ianuarie 2013, în funcţia de secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei, condus de vicepremierul Liviu Dragnea, preşedintele executiv al PSD. Shhaideh ocupă şi astăzi această funcţie în ministerul condus de Dragnea.
Un alt constănţean din administraţia Mazăre intens susţinut la Centru a fost Valentin Răducu Preda. Pe 16 ianuarie 2013, era numit, pentru a treia oară, în funcţia de secretar de stat la Transporturi. Asta deşi cu nici măcar o lună în urmă, el fusese eliberat din această funcţie. Ascensiunea profesională a celui alintat de Radu Mazăre „Valerică“ s-a oprit însă brusc. Preda a fost deferit Justiţiei de procurorii DNA alături de mai multe persoane, printre acestea aflându-se Dan Emil Manolachi, fost angajat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi al Poliţiei Judeţului Constanţa, dar şi Geanina Lavinia Cazan, fost şef al Cabinetului secretarului de stat Răducu Preda şi director comercial al Companiei Naţionale Administraţia Canalelor Navigabile SA. Preda este acuzat de divulgarea secretului care periclitează securitatea naţională, de trafic de influenţă, de complicitate la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.
Şi la conducerea Autorităţii Naţionale pentru Turism s-au aflat şi se află în continuare constănţeni. Răzvan Filipescu a fost preşedintele ANT, funcţie din care a demisionat în august 2013. Funcţia de vicepreşedinte este asigurată, şi la ora actuală, de constănţeanca Mirela Matichescu.

Directori, directoraşi...

Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile (CN ACN) este asigurată, şi acum, de consilierul local PSD Daniel Georgescu, dar funcţia sa este râvnită de mai multe persoane: Valeriu Ionescu, director general al Portului Constanţa, mai sus amintitul Răzvan Filipescu, fostul preşedinte al ANT, Valentin Zeicu, fostul director al ACN şi Dumitru Nancu, directorul general al RADIONAV.
Mai multe informaţii despre acest subiect puteţi afla citind materialul „Bătălie la Administraţia Canalelor Navigabile. Directorul Portului Constanţa şi fostul director al ACN se luptă să-i ia locul lui Daniel Georgescu“
Un alt director numit în actuala guvernare este Dragoş Poteleanu, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate. Deşi este membru al PNL Constanţa, Poteleanu nu a fost schimbat din funcţie după destrămarea USL. „Reţeta“ a fost aplicată şi în cazul lui Ovidiu Cupşa, directorul CERONAV care, aşa cum timpul a demonstrat-o, pare a fi un protejat al PSD, de vreme ce a rămas la conducerea acestei instituţii.
Uitat de actuala guvernare în funcţie este şi liberalul Bogdan Huţucă, fost prefect al judeţului Constanţa. Acesta este şi acum directorul Direcţiei Legislaţie Cod Fiscal din cadrul Ministerului Finanţelor Publice. Din aceeaşi categorie face parte directorul Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Constanţa, liberalul Claudiu Teliceanu. El se află şi acum la conducerea DJST.
Nu trebuie uitat inspectorul şcolar general Răducu Popescu. Social-democratul asigură conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Constanţa de la începutul guvernării Ponta dar, recent, a demisionat din funcţia de consilier în Consiliul Local Municipal Constanţa.

Bye, bye, Portul Constanţa!

În pofida numirilor în funcţii-cheie, pentru judeţul Constanţa, Guvernul Ponta este perceput drept cel care a permis ca administraţia Mazăre să piardă pachetul de 20% din acţiunile Portului Constanţa, pachet pe care municipalitatea îl administra începând din 2008. Amintim că, pe data de 16 octombrie, judecătorii Curţii Constituţionale au admis o excepţie de neconstituţionalitate a Legii 216/2008, prin care un pachet de 20% din acţiunile deţinute de stat la Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa a fost transferat, cu titlu gratuit, de la Ministerul Transporturilor la Consiliul Local Municipal Constanţa.
„Nu pot decât să felicit ACL-ul. Adică PDL-ul, PNL-ul, să-l felicit pe senatorul de aici, de Constanţa (n.r. Gigi Chiru), care a atacat, să-l felicit pe Iohannis. Au câştigat, au repurtat o mare victorie împotriva Constanţei. Îi felicit“, a fost atunci reacţia lui Radu Mazăre. Primarul acum suspendat al municipiului Constanţa nu a menţionat nimic de Victor Ponta, premierul care, cu doar cinci luni în urmă, îi promisese din nou că administraţia publică locală va reuşi să-şi majoreze pachetul de acţiuni administrat în Portul Constanţa.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii