Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:50 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

În pragul sărbătorilor pascale Parlamentarii au prins „curaj” în faţa Bisericii Ortodoxe?!

ro

29 Apr, 2016 00:00 3390 Marime text

 
Două propuneri legislative iniţiate de deputatul de Constanţa Remus Cernea, care au făcut vâlvă atât printre politicieni, cât şi în rândul opinie publice, au şansa de a trece sub forma propusă de parlamentar.
 

„În această săptămână, am înregistrat două noi succese de etapă în Parlament: Camera Deputaților adoptă inițiativa legislativă pentru ca și preoții să poată fi verificați de către Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) dacă au colaborat sau nu cu Securitatea comunistă, iar Comisia pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale a acordat un aviz favorabil, cu majoritate de voturi, inițiativei legislative pentru ca banii utilizați în scopul construirii Catedralei Mântuirii Neamului să nu mai provină de la instituții publice (Guvern, primării etc.)”, a anunţat deputatul Remus Cernea.

 
Parlamentarul constănţean a ajuns la această concluzie deoarece proiectul de lege prin care CNSAS va putea verifica preoţii, dar şi şefii cultelor religioase pentru a se stabili dacă au colaborat sau nu cu fosta Securitate, şi asta fără a mai solicita acordul reprezentanţilor cultelor din care fac parte, după cum prevede acum legislaţia în vigoare, a ajuns pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor, dar nu şi la votul final. Şi asta pentru că ai noştri deputaţi deja şi-au luat - de la sine putere - vacanţă, astfel încât sărbătorile pascale să nu-i prindă nepregătiţi corespunzător. Iar cum Camera Deputaților este prima sesizată și avea termen până în data de 29 aprilie anul curent pentru a decide soarta propunerii legislative, respectiva inițiativă va fi adoptată tacit. În acest context, se poate spune că un prim pas a fost făcut, deşi decizia finală va aparţine senatorilor, Senatul fiind Cameră decizională.

Citeşte şi Test al întregii clase politice - CNSAS va verifica relaţia preoţilor şi şefilor cultelor religioase cu fosta Securitate? (documente)


 

Vom finanţa sau… nu Catedrala Mântuirii Neamului?

Senatorii nu s-au încumetat să se pună rău cu feţele bisericeşti şi au respins propunerea legislativă pentru modificarea articolului unic al Legii nr. 376 din 28 decembrie 2007 privind modificarea alin. (2) al art. 1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 19/2005 privind realizarea Ansamblului Arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului, iniţiată de deputatul constănţean Remus Cernea.
 
Proiectul a ajuns în atenţia deputaţilor şi, conform „traseului” firesc, trece prin furcile caudine ale mai multor comisii de specialitate din Camera Deputaţilor. La finalul „plimbării” prin comisii, propunerea legislativă va „primi” un raport din partea membrilor Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci, document ce ar putea cântări în momentul acordării votului în plenul Camerei Deputaţilor, vot ce va pecetlui soarta acesteia.
 
Până la acel raport, ce trebuie depus cel târziu la 19 mai, propunerea legislativă a primit primul aviz favorabil. Acesta a venit din partea membrilor Comisiei pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale, comisie al cărei preşedinte este un alt deputat ce poate fi considerat de Constanţa, reprezentantul UDTR Iusein Ibram.
 
„Îi felicit pe colegii de la Comisia pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale pentru înțelepciunea politică și pentru curajul de a acorda un aviz favorabil inițiativei legislative prin care se înlătură un privilegiu cu totul exagerat acordat bisericii majoritare, care a primit deja peste 40 de milioane de euro din bani publici numai pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului (fără a mai socoti și celelalte mii de biserici construite deja din bani publici ori aflate în diverse faze de construcție) și care ar urma să mai consume multe alte zeci sau chiar sute de milioane de euro pentru ridicare și întreținere, dacă legea pe care am propus-o nu ar fi adoptată de către Parlament”, a fost reacţia deputatului Cernea la aflarea veştii.

Citeşte şi Propunerea lui Remus Cernea pică?! - Senatorii nu au „îndrăznit“ stoparea finanţării Catedralei Mântuirii Neamului (documente)

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii