Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:32 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

În Parlament, opt ani ca deputat şi alţi 12 ca senator Haşotti, out de pe listele PNL?! Alţi doi deputaţi în vizor?!

ro

09 Aug, 2016 00:00 7512 Marime text


Mica revoluţie a început în interiorul Partidului Naţional Liberal. O propunere care se înscrie în linia de reformă a partidului este promovată în aceste zile de conducerea formaţiunii politice. În tot acest timp, în teritoriu sunt multe nemulţumiri generate atât de fuziune, cât şi de modul în care Alina Gorghiu şi Vasile Blaga aleg să conducă partidul. Peste aceste nemulţumiri se adaugă şi o eventuală eliminare din joc a unor parlamentari actuali, ceea ce ar putea genera, în toamnă, o scurgere masivă dinspre PNL spre ALDE sau PMP.
 
Tensiunea a fost amplificată de purtătorul de cuvânt al PNL, Adriana Săftoiu, care a declarat, în urmă cu o săptămână, că speră ca parlamentarii PNL care au trei sau patru mandate să facă un pas în spate, afirmând că în jurul datei de 15 august listele pentru alegerile parlamentare vor fi discutate în partid.
 
„Propunerile vor veni dinspre organizaţii şi, desigur, vor fi validate în Biroul Politic. Eu vreau să cred că aceste liste vor fi foarte bine gândite. Sper că vom avea colegi care vor înţelege că este un moment foarte bun să facă un pas în spate, în lateral. Ştiu că este destul de greu să renunţi la un moment dat la ideea că eşti parlamentar, mai ales după ce ai trei-patru mandate. Ar trebui să fie şi o alegere a unor colegi care se află deja la al patrulea mandat şi când spun lucrul acesta mă refer la faptul că, zic eu, timp de 20 de ani ai avut ocazia să arăţi ţării ce poţi să faci pentru ea“, a declarat purtătorul de cuvânt al PNL.
 
Propunerea Adrianei Săftoiu îl afectează din plin pe liberalul constănţean Puiu Haşotti, care se află în Parlamentul României de 20 de ani, opt ani ca deputat şi alţi 12 ca senator. Surse politice liberale locale susţin că senatorul aflat la al cincilea mandat nu s-ar mai afla nici printre opţiunile liderilor centrali ai partidului. Potrivit acestora, Haşotti nu ar fi singurul parlamentar constănţean care ar putea să nu primească girul forului naţional pentru o nouă candidatură. În vizorul centrului ar mai fi cel puţin alţi doi deputaţi liberali.

Ei vor să candideze la parlamentare

Nouă liberali şi-au exprimat dorinţa să candideze pentru Senat şi alţi 21 pentru Camera Deputaţilor. Pentru Senat şi-au anunţat intenţia de candidatură: Puiu Haşotti, Vergil Chiţac, Nicolae Ciucă, Nicolae Dudu, George Mândilă, Dumitru Moinescu, Fabian Iustin Roman, Gheorghe Zamani şi Ovidiu Cupşa.
Pentru Camera Deputaţilor şi-au depus CV-urile şi aspiră pentru desemnarea pe lista PNL: Mihai Tararache, Sorina Tuşa, Ioan Solomon, Ana Rodica Stăiculescu, George Niculescu, Radu Matei, Victor Manea, Cristian Zahariciuc, Mihai Lupu, Gheorghe Dragomir, Stere Hira, Nicolae Dudu, Marian Cruşoveanu, Eugen Bola, Robert Boroianu, Cătălin Anghel, Felicia Ovanesian, Mihaela Andrei, George Mândilă şi Dan Zepa-Antonoaea.

Parlamentari PNL, criterii de eligibilitate

Actualii parlamentari PNL care vor să participe la alegerile parlamentare din anul 2016 trebuie să îndeplinească toate criteriile şi normele de natură profesională, politică şi de integritate stabilite de PNL, potrivit unor rezoluţii adoptate de liberali încă din luna martie:
  • îndeplinirea criteriilor de integritate adoptate de PNL. Nu vor putea candida la alegerile locale, parlamentare şi europarlamentare cei care intră sub incidenţa lustraţiei (să nu fi fost membri sau colaboratori ai fostei Securităţi şi să nu fi fost dovediţi ofiţeri sub acoperire, să nu fi deţinut funcţii retribuite în aparatul de conducere al Partidului Comunist Român, la orice nivel), traseiştii (cei care şi-au schimbat apartenenţa politică astfel încât să fi candidat pentru al treilea partid politic, altfel decât prin fuziuni), persoanele care şi-au angajat în funcţii, în cadrul instituţiilor publice pe care le-au condus sau le conduc, soţul/soţia, rude sau afini de gradul I, persoanele care au avut afaceri cu instituţia pentru care candidează sau cu instituţii din subordinea acesteia, precum şi cele care au comis fals în declaraţia de avere sau interese, dovedit prin decizie judecătorească, care au datorii la bugetul local mai vechi de un an, care au hotărâri judecătoreşti definitive pentru incompatibilitate şi conflict de interese, care au manifestat atitudini discriminatorii, prin declaraţii sau atitudini rasiste, şovine, xenofobe sau discriminatorii constatate prin hotărâri definitive, precum şi cei care au obţinut titluri şi diplome prin plagiat, stabilit prin decizie definitivă a instanţei;
  • evaluarea activităţii de parlamentar - experienţă, competenţe parlamentare, participare activă în exercitarea mandatului de parlamentar;
  • competenţă profesională pe un domeniu de activitate (vechime în activitate, prestigiu profesional dobândit prin studii şi diplome de calificare superioară, funcţii administrative sau politice ocupate);
  • calităţi de comunicator al politicilor PNL reliefate în mass-media centrală şi/sau locală;
  • sprijinirea campaniei pentru alegerile locale din 2016;
  • participarea la dezbateri publice la nivel central şi local pentru promovarea unor politici publice ale PNL;
  • îndeplinirea criteriului de gen şi de persoane care nu au mai făcut politică;
  • ataşament faţă de politica şi doctrina liberală. 

Aleşii locali să demisioneze dacă vor la parlamentare!

Voci din cadrul organizaţiilor municipală şi judeţeană ale PNL Constanţa spun că cei care vor să candideze la parlamentare şi sunt deja aleşi locali şi judeţeni ar fi trebuit să-şi depună şi mandatele de consilieri, în momentul în care şi-au depus CV-ul în cadru intern pentru alegerile de la toamnă.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Ioana 11 Aug, 2016 13:27 Ha;oti nu a facut nimic pentru Constanta,nici o pierdere.