Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:06 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fostii detinuti politici vor un lacas de cult la Canal IPS Teodosie; „Dupa sarbatori" (document)

ro

27 Mar, 2010 03:01 3600 Marime text
cap_4.jpgVestea că Arhiepiscopia Tomisului durează o mănăstire în judeţul Tulcea, drept în aria protejată Natura 2000, a încins spiritele la Constanţa. Un cititor ne-a atras atenţia că ÎPS Teodosie nu ar fi vrut să clădească un lăcaş de cult lângă monumentul dedicat deţinuţilor politici care au murit la Canal.

„Numai lângă Monumentul Memorial de la Poarta Albă, ridicat de Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din Constanţa, în memoria celor exterminaţi de comunişti, pe canal, în anii 1950 - 1953, mulţi fiind chiar preoţi, nu a vrut ÎPS să ridice un lăcaş monahal. Şi asta, după ce preşedintele filialei Constanţa a Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici făcuse toate diligenţele pentru obţinerea terenului, promisese concursul, inclusiv material, şi chiar avusese o discuţie cu ÎPS la faţa locului şi obţinuse acordul acestuia. De ce o fi îngropat ÎPS proiectul şi a adoptat legea tăcerii la demersurile AFDPR Constanţa, ştie numai domnia sa. Noi doar bănuim", spune cititorul nostru, în comentariul postat pe site.

Pentru a afla cum stau lucrurile, l-am contactat telefonic pe şeful AFDPR Constanţa, Paul Andreescu. Liderul foştilor deţinuţi politici din Constanţa ne-a confirmat cele relatate de către cititor.

Paul Andreescu: „Ne dorim construirea unui schit"

„Am avut o discuţie pentru construirea unui locaş de cult, a unui schit, cu ÎPS Teodosie, în urmă cu trei ani. Atunci s-a arătat încântat de idee. Am stabilit că vom face noi demersurile necesare, că vom vorbi cu Primăria Poarta Albă pentru a ne pune la dispoziţie suprafaţa necesară de teren, lângă monument. Am formulat în acest sens o adresă către administraţia locală din Poarta Albă, pe care am depus-o mai întâi la Arhiepiscopia Tomisului, pentru a vedea dacă sunt de acord cu cele scrise de noi în adresă", ne-a declarat Paul Andreescu. Preşedintele AFDPR Constanţa a adăugat însă, că totul a rămas la nivelul de discuţii. „Pentru că nu primisem niciun răspuns, am revenit la acea adresă, iar ulterior l-am împuternicit pe domnul Gheorghe Cuşa să poarte discuţiile cu Arhiepiscopia", a afirmat Paul Andreescu, adăugând că reprezentanţii AFDPR s-au mai întâlnit cu ÎPS Teodosie la un eveniment, dar că ar fi „evitat" subiectul.

„Ne dorim foarte mult să construim acest locaş de cult lângă Monumentul Memorial de la Poarta Albă, ridicat în amintirea celor răpuşi de regimul comunist la Canal", a subliniat şeful AFDPR Constanţa.

Arhiepiscopul Tomisului: „Sprijinim acest proiect"

L-am contactat şi pe Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, pentru a afla dacă proiectul pe care AFDPR vrea să îl realizeze în parteneriat cu Arhiepiscopia mai are vreo şansă. Înaltul prelat îşi aminteşte că foştii deţinuţi politici voiau să construiască un locaş de cult, dar nu un schit, ci o troiţă. „Sprijinim acest proiect. Da, ştiu, voiau să construiască acolo o troiţă parcă. Îi aştept pe reprezentanţii foştilor deţinuţi politici să discutăm despre el. Telefonul meu este deschis şi pot să mă caute să stăm de vorbă", ne-a declarat ÎPS Teodosie. Mai mult decât atât, Arhiepiscopul Tomisului a precizat că se va ocupa de acest proiect „imediat după sărbători". Rămâne de văzut dacă dialogul se va concretiza, şi în ce formă, şi dacă, discuţiile nu vor mai dura încă trei ani.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Constantin Crisan 30 Mar, 2010 18:18 Asezamintele monahale se cladesc, in epoca moderna, nu acolo unde este nevoie ci acolo unde se vrea. Mai precis, in locurile cu destinatie speciala, uneori lipsite de semnificatie spirituala, dar care au un numitor comun: sunt oaze de liniste,-sa zicem si spirituala, pentru proaspata nomenclatura (clerul superior, liderii partidelor politice, autoritati). Uitati-va ce se intampla la Dervent, buna oara! Un loc spiritual si religios dar si turistic, plin la fiecare sfarsit de saptamana de tot felul de politruci, deghizati, mai nou, in sprijinitori ai bisericii. Asa se doreste si in cazul de fata. Un asezamant monahal in zona rezervata inseamna un loc in plus unde se mai pot organiza, in liniste, cu discretie, paranghelii. Ca sa ne rugam Domnului avem, Slava Lui, avem locuri destule...
  • IPS 28 Mar, 2010 20:09 Ce dragut e Teodosie! Frumusel tare!