Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:34 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Finanţarea partidelor politice, modificată PSD a abrogat prevederea legată de confiscarea banilor folosiţi în campaniile electorale cu încălcarea legii. PNL şi USR protestează!

ro

05 Oct, 2017 00:00 2374 Marime text
Camera Deputaţilor a adoptat, ieri, cu 176 voturi „pentru“, 96 „împotrivă“ şi şapte abţineri, modificări la Legea 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale. 

Deputaţii au aprobat raportul Comisiei juridice care include mai multe amendamente propuse de PSD, printre care şi abrogarea prevederii referitoare la confiscarea contribuţiilor pentru campania electorală ce nu respectă legea. Deputaţii au decis şi stabilirea unui prag minim pentru sumele alocate partidelor politice, nu numai a unuia maxim, cum prevede legea în vigoare. 

„Suma alocată anual partidelor politice de la bugetul de stat este de cel puţin 0,01% şi cel mult 0,04% din Produsul Intern Brut“, stipulează textul adoptat de deputaţi. 

Partidele politice au obligaţia de a publica în Monitorul Oficial, până la data de 30 aprilie a anului următor, cuantumul total al veniturilor din cotizaţii, ale întregului partid, obţinute în anul fiscal precedent, precum şi lista membrilor de partid care au plătit în anul fiscal precedent cotizaţii a căror valoare însumată depăşeşte 10 salarii minime brute pe ţară, mai prevede textul adoptat. 

Anual, până la data de 30 aprilie, partidele politice au obligaţia de a depune la Autoritatea Electorală Permanentă un raport sintetic al veniturilor şi cheltuielilor realizate în anul precedent, au mai modificat deputaţii textul iniţial, care se referea la un raport detaliat. 

AEP are misiunea de a asigura organizarea şi desfăşurarea alegerilor şi a referendumurilor, precum şi îndrumarea şi ghidarea partidelor politice, a alianţelor politice, a alianţelor electorale, precum şi a candidaţilor independenţi în respectarea legilor şi a standardelor internaţionale în materie. În exercitarea rolului său de control, activitatea de prevenire şi îndrumare prevalează în faţa celui sancţionator. 

Prin amendamentele depuse de PSD se prevede, în schimb, aplicarea mai multor amenzi pentru cazurile în care donaţiile depăşesc pragul prevăzut de lege. 
Constituie contravenţii, dacă nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât să fie considerate infracţiuni, şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 de lei la 25.000 de lei, printre altele, primirea într-un an fiscal de către partidul politic din partea unui membru a unor cotizaţii a căror valoare însumată depăşeşte limita de 48 de salarii de bază minime brute pe ţară; încălcarea de către partidul politic a obligaţiei de a asigura publicarea cuantumului total al veniturilor din cotizaţii obţinute în anul fiscal precedent în Monitorul Oficial al României, primirea într-un an fiscal de către partidul politic sau alianţa politică a unor donaţii a căror valoare însumată depăşeşte 0,025% din veniturile prevăzute în bugetul de stat pe anul respectiv; primirea într-un an fiscal de către partidul politic sau alianţa politică a unor donaţii de la o persoană fizică sau persoană juridică a căror valoare însumată depăşeşte 200 de salarii de bază minime brute pe ţară, respectiv 500 de salarii, la valoarea existentă la data de 1 ianuarie a anului respectiv. 

De asemenea, vor constitui contravenţii, dacă nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât să fie considerate infracţiuni, şi se sancţionează cu amendă de la 15.000 de lei la 50.000 de lei, printre altele, finanţarea de către partidul politic sau alianţa politică a activităţii curente din alte surse de venit decât cele permise de prezenta lege; restituirea de către partidul politic sau alianţa politică a unui împrumut după data expirării termenului de trei ani. 

Constituie contravenţie, dacă nu a fost săvârşită în astfel de condiţii încât să fie considerată infracţiune, şi se sancţionează cu amendă de la 100.000 de lei la 200.000 de lei neîndeplinirea de către partidul politic a sarcinii de a utiliza sumele primite ca donaţii pentru achiziţionarea clădirilor ce au destinaţia de sediu al partidului politic în termenul prevăzut de lege, mai prevede textul adoptat. 

Deputaţii PNL şi USR au criticat aceste prevederi şi au anunţat că vor ataca legea la Curtea Constituţională. Anterior, proiectul a fost adoptat de Senat, Camera Deputaţilor fiind for decizional.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii