Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:15 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Festivalul „Dor de cant romanesc" Cumpana 2009 si-a desemnat castigatorii (galerie foto)

ro

25 May, 2009 03:02 6496 Marime text

Cumpana.jpgCentrul comunei Cumpăna a răsunat ieri de muzică şi voie bună

La Casa de Cultură a localităţii a avut loc, începând cu ora 13.00, Gala Laureaţilor Festivalului Naţional de Folclor pentru Tinerii Interpreţi „Dor de cânt românesc" 2009.
Ajuns la a VI-a ediţie, evenimentul a fost organizat de Primăria şi Consiliul Local Cumpăna. Amfitrioana manifestării a fost, ca de fiecare dată, primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju.
Festivalul-concurs a avut nu mai puţin de 64 de concurenţi din diferite coluţuri ale ţării. Cei mai buni dintre ei au fost premiaţi ieri, în cadrul unei gale la care au participat personalităţi ale scenei româneşti, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor judeţene. Printre cei care au onorat invitaţia autorităţii locale din Cumpăna s-au numărat inspectorul general şcolar Petrică Miu, subprefectul Mircea Iustian, consulul general al Chinei, Wang Tieshan, directorul Direcţiei de Sport a Judeţului, Elena Frâncu, consilieri judeţeni şi reprezentanţi ai Organizaţiei creştin-umanitare World Vision - Echipa zonală Constanţa.    

Juriu de profesionişti

Cei care au hotărât cine au fost cei mai buni interpreţi din cei 64 de participanţi au fost: prof. dr. Grigore Leşe - preşedintele juriului, interpretul Gavril Prunoiu - profesor în cadrul Liceului „Dinu Lipati", realizatorul de emisiuni radio Eugenia Florea, interpretul Traian Jurchela, directorul Muzeului de Artă Constanţa, Mariana Magiru, muzicianul Cristian Tănase şi preşedintele Comisiei de Cultură Cumpăna, Elena Obertaş.
În urma notelor acordate de juriu, la grupa de vârstă 6-10 ani, au fost desemnaţi câştigători concurenţii Ştefan Glăvănescu din Filipeşti, judeţul Bacău - premiul III, Valentin Bertea - Fălticeni, judeţul Suceava - premiul II şi Eusebiu Gafiţa - Filipeşti, Suceava - premiul I.
La grupa de vârstă 10-14 ani, au obţinut menţiuni: Andreea Chisăliţă - Suceava, Teodora Maria Ciocănea - Miercurea Sibiului, judeţul Sibiu, Ana Dragu - Târgu Neamţ, judeţul Neamţ, Dumitru Alin Bălcescu - Tomşani, Prahova. Premiul III la această secţiune a fost adjudecat de Laura Mocăniţă din comuna Turcoaia, judeţul Tulcea, premiul al II-lea a revenit Laurei Catargiu din Păltinoasa, judeţul Suceava, iar premiul I a fost obţinut de Iuliana Andrada Iordache din comuna Bezdead, judeţul Dâmboviţa.
La grupa de vârstă 14-18 ani, au obţinut menţiuni: Teo Fudulea din Tulcea, Mădălina Barbonie Bobina din Rovinari, judeţul Gorj, şi Petrică Victor Lehaci din comuna Frasin, judeţul Suceava. La această categorie s-au acordat două premii III, concurenţii premiaţi fiind Mădălina Veronica Ursache din Vânători, judeţul Neamţ, care a interpretat piese folclorice la nai, şi Adriana Georgiana Sofica din Constanţa. Premiul II a fost obţinut de Emilia Alina Dorobanţu, din Curtişoara, judeţul Olt, iar premiul I a fost oferit Iulianei Bularca din satul Cheia, comuna Meociu, judeţul Braşov.

Elena Coardă - câştigătoarea Trofeului

Trofeul Festivalului „Dor de cânt românesc" 2009 a fost obţinut de Elena Coardă, din Baloşani, judeţul Gorj. Premiul i-a fost înmânat câştigătoarei de însuşi primarul comunei Cumpăna - Mariana Gâju.


Toţi cei 64 de concurenţi au primit premii de participare, iar cei care au obţinut premii au primit şi sume simbolice de bani. Astfel, câştigătoarea Trofeului „Dor de cânt românesc" a primit şi 1.000 lei, premiul I a fost recompensat cu 600 lei, premiul II - cu 450 lei, premiul III - cu 350 lei, iar menţiunile - cu 200 lei.
Festivalul de folclor de la Cumpăna a fost transmis în direct la un post de televiziune de specialitate, pe scena localităţii fiind prezente, cu acest prilej, nume de referinţă ale muzicii populare româneşti. Invitaţii au avut ocazia să îi vadă concertând pe Aneta Stan, Grigore Leşe şi Aromânii Fârşeroţi din Cogealac, Mariana Anghel, Ion Drăgan, Victoria Macovei, Gavril Prunoiu şi Grupul „Doruri Muscelene", Cristian Năstase şi Vasilica Tătaru, Cătălin Maximiuc, Elena Mimiş-Trancă, Maria Macovei şi Grupul „Dor de la Humor" din Gura Humorului, Traian Jurchela, Ionuţ Sidău, Maria Salaru şi Mihaela Diana Ceană - laureata ediţiei din 2008 a festivalului. De asemenea, pe scenă au urcat şi Ansamblurile „Româncuţa", „Muguraşii Cumpenei", ambele din Cumpăna, dar şi Ansamblul „Doruleţul", din comuna Ştefan cel Mare, judeţul Călăraşi. Acompaniamentul a fost asigurat de Taraful Casei de Cultură Cumpăna, sub bagheta dirijorului Nicolae Spătaru.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • CRISTINA ALBA 05 Sep, 2009 17:44 D-NA PRIMAR FELICITARI.MULTUMIRI PT ORGANIZAREA SI PRIMIREA PE CARE AM AVUT-O.D-MN LESE NU TREBUIA SA FIE IN JURIU .
  • fericiti si nu prea 31 May, 2009 07:49 S-a gandit cineva si la interpretii care au plecat atata drum numai sa ajunga la Constanta??S-a gandit cineva si la visele si sperantele lor?Macar atat meritau s fie si ei numiti in acest articol.Au muncit mult,nici nu va inchipuiti;si daca pana acum nu ati mai auzit,va spun eu:s-a trezit in cantat,s-a spalat in cantat,au plecat la concurs tot cantat.Oorganizare superba.Nota 20!Oricum luati in vedere fapul ca toti au o sansa...si toti merita mai mult.
  • cristina 29 May, 2009 12:15 Grigore lese a promovat in special vocile tip rapsozi pentru ca il caracterizeaza si pe cei cu nitica influienta,pacat,au fost concurenti mult mai valorosi decat ce s-a premiat, prin deciziile d-lui Lese a scazut valoarea concursului, mai mult sufera de o aroganta si grandomanie iesite din comun,eu nu l-as invita INVECI la un festival aceata a fost o opinie aproape comuna la Cumpana, organizarea fffff buna felicitari d-nei primar
  • FELICITARI 25 May, 2009 11:34 Superb! Mariana Gaju,este o femeie pe care rar o intilnesti!Foarte multi concurenti! Cred ca va trebui o preselectie inaintea concursului.
  • FELICITARI 25 May, 2009 11:23 Primiti din toata inima felicitarile noastre pentru modul in care ati organizat festivalul.Ne-am simtit minunat! Doamnei primar, Mariana Gaju, ii transmitem multa sanatate si putere de munca!Am ramas foarte placut impresionati de aceasta doamna! Felicitari tuturor!
  • felicitari 25 May, 2009 09:30 Felicitari pentru organizare concurenti buni si rai presedinte de juriu suferind de grandomanie rezumat_ O ACTIUNE REUSITA