Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:31 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Făgădău, încolţit din toate părţile. Senatorul Chiţac solicită un control la Primăria Constanţa privind modalitatea de stabilire a taxelor locale

ro

05 Dec, 2017 00:00 3653 Marime text
Primăria Constanţa a publicat pe site-ul propriu proiectul de hotărâre privind stabilirea taxelor şi impozitelor locale pentru 2018, dar a şi organizat, săptămâna trecută, o dezbatere publică pe această temă. În ciuda vocilor care susţin că pentru anul viitor mai multe taxe şi impozite se majorează nejustificat, administraţia locală pare decisă să nu renunţe la forma actuală a proiectului.
 
După consilieri locali şi asociaţii profesionale, IMM-uri şi ONG-uri, şi senatorul independent Vergil Chiţac face comentarii cu privire la proiectul ce stabileşte taxele şi impozitele pentru anul 2018. „Uitându-mă pe cifre, am văzut că se doreşte majorarea până la maximizare a tuturor taxelor şi impozitelor. Spre exemplu, se intenţionează o creştere cu 25% a valorii impozabile a clădirilor rezidenţiale şi o creştere cu 520% a valorii impozabile a clădirilor nerezidenţiale. Las la o parte faptul că nu avem ataşată expunerea de motive şi nota de fundamentare din care să reiasă câţi bani se vor aduna în plus la bugetul local şi ce se va face cu ei; însă altceva e bizar: analizând execuţia bugetară pe ultimii ani, vedem că Primăria nu a reuşit să cheltuiască banii, rămânând cu excedente după cum urmează: 2014 (65 mil. lei), 2015 (52 mil. lei), 2016 (193 mil. lei), 2017 (235 mil. lei). Şi atunci, de ce să împovărezi persoanele fizice şi juridice cu taxe mai mari când nu eşti în stare să cheltuieşti banii pe care îi colectezi de la un an la altul? E foarte greu de înţeles şi de acceptat. Cât priveşte răspunsul la întrebarea conexă şi firească, de ce nu s-au cheltuit 235 mil. lei în 2016, când primarul ne scria în campania electorală că are cel mai mare buget din istoria Constanţei (evident, o minciună!), cu altă ocazie, şi mai elaborat... frică, incompetenţă?“, a scris, parlamentarul pe blogul său.
 
Chiţac anunţă că a primit la cabinetul parlamentar o delegaţie reprezentând 13 asociaţii profesionale şi ONG-uri, care au adresat un memoriu primarului municipiului Constanţa pe marginea proiectului privind stabilirea impozitelor şi taxelor pentru anul 2018.
 
„Din analiza modului în care s-a procedat, începând cu iniţierea hotărârii, rezultă încălcarea premeditată a Legii 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, din două perspective. Prin nepublicarea odată cu proiectul a Notei de fundamentare şi a Expunerii de motive, primarul a dovedit o vădită lipsă de transparenţă, contrar art. 7, alin. 2 din legea mai sus menţionată. În al doilea rând, autorii memoriului reclamă că, în ciuda faptului că primarul ştia de demersurile domniilor lor începând din anul 2016, nu a considerat necesar să se conformeze dispoziţiilor cuprinse în art. 7, alin. 3 din aceeaşi lege potrivit cărora «anunţul referitor la elaborarea unui proiect de act normativ cu relevanţă asupra mediului de afaceri se transmite de către iniţiator asociaţiilor de afaceri, pe domenii specifice de activitate, în termenul prevăzut la alin. 2»“, mai susţine senatorul.
 
Acesta a formulat şi o interpelare pe subiectul taxelor, adresată vicepremierului Paul Stănescu, de la care solicită un răspuns în scris.
 
„Domnule viceprim-ministru, faţă de consideraţiunile prezentate, existând certitudinea că această hotărâre, dacă va fi adoptată, va fi desfiinţată în justiţie fiind declarată ilegală, vă solicit să dispuneţi de îndată un control la Primăria Municipiului Constanţa privind modalitatea de stabilire a taxelor locale aşa cum se desfăşoară începând din data de 9.11.2017 odată cu publicarea proiectului“, notează Chiţac în interpelarea sa.
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii