Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:37 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Eu cu cine votez? Primăria Constanţa nu mai are lipici la candidaţi. Vezi cine intră în cursă!

ro

04 Apr, 2012 02:19 3717 Marime text
candidati_primarie_Radu_Mazare1.jpgAlegerile locale din această vară nu par să reprezinte, la Constanţa, o miză prea tentantă. Asta pentru că, spre deosebire de scrutinul precedent, sunt foarte puţini cei care au anunţat că vor intra în cursa pentru Primăria Constanţa. Pe de altă parte, dacă ne aducem aminte că nici constănţenii nu au ieşit la vot în iunie 2008, am putea deja să luăm în calcul o prezenţă slabă şi la alegerile din 10 iunie 2012.

Aşa cum anticipam încă de la începutul acestui an, bursa candidaţilor la Primăria Constanţa este în cădere liberă. La scrutinul din iunie 2008 peste zece politicieni şi reprezentanţi ai societăţii civile s-au înghesuit pe buletinele de vot pentru mandatul de edil-şef al municipiului Constanţa. Ediţia 2012 a alegerilor locale nu mai prezintă însă interes pentru prea mulţi aspiranţi la funcţia de primar.

candidati_primarie_gigi_chiru.jpgAstfel, la momentul acesta, vorbim despre doar cinci candidaturi. Cinci candidaturi, dar doar patru nume anunţate oficial.

2 în 1

Actualul primar al municipiului Constanţa, social-democratul Radu Mazăre, candidează pentru al patrulea mandat la conducerea administraţiei publice locale. Primar încă din anul 2000, Mazăre este şi liderul Organizaţiei Judeţene a PSD Constanţa.

În pofida faptului că, la un moment dat, ulterior alegerilor din 2008, se vehicula că următorul candidat al PSD Constanţa la Primărie va fi Nicolae Nemirschi, fostul viceprimar al municipiului, pe buletinul de vot la scrutinul din iunie va figura tot numele lui Mazăre. El va fi susţinut şi de liberalii constănţeni, dar şi de conservatori, dat fiind faptul că cele trei formaţiuni politice formează Uniunea Social Democrată. La alegerile din 2008, PNL Constanţa a mers pe mâna lui Victor Manea, actual consilier în Consiliul Local Municipal Constanţa. Deşi liberalii i-au făcut campanie lui Manea pe toate fronturile - în mass-media, în stradă, iar din acest punct de vedere amintim campania „Cartierul meu" - liberalul a obţinut un scor de doar 11,22%. El a rămas în mentalul colectiv mai ales ca „Elefantul", graţie unei lansări mai mult sau mai puţin inspirate, la care a fost adus un elefant.

Primarul constănţenilor

Autointitulat primarul constănţenilor, Christian Gigi Chiru candidează pentru prima dată la mandatul de edil-şef al municipiului Constanţa. Chiru a candidat, în noiembrie 2008, pentru un mandat de deputat în Colegiul 6, iar ulterior a fost şeful Inspectoratului de Stat în Construcţii. În luna martie, el a inaugurat aşa-numita Primărie a Constănţenilor, situată în zona peninsulară, mai exact pe bulevardul Tomis nr. 30. La acest sediu, constănţenii îşi pot expune problemele de care se lovesc, iar acestea sunt, în măsura posibilităţilor, rezolvate.

PRM Constanţa, o anexă a PSD

PRM şi-a anunţat, în cursul săptămânii trecute, candidatul la Primăria Constanţa. Deşi acest partid aproape că nu mai există la Constanţa, el va merge totuşi în scrutinul din 10 iunie pe mâna unui aspirant la fotoliul de primar. Este vorba despre psihologul Cristina Dincu. Aceasta nu are notorietate în plan politic, în ciuda faptului că este un psiholog foarte apreciat. Despre PRM Constanţa se spune însă că este mai degrabă o pseudoanexă a PSD-ului de la malul mării.

PP-DD şi partidul „luceafărului huilei"

Din partea PP-DD va candida, la Primăria Constanţa, fostul primar al oraşului Murfatlar, Marian Vasiliev, care deţine în prezent funcţia de prim-vicepreşedinte al PP-DD Constanţa.

Nici Partidul Social Democrat Muncitoresc, lansat la Constanţa de „luceafărul huilei", Miron Cozma, nu se lasă mai prejos. Deşi nu a nominalizat, Miron Cozma a anunţat, în contextul conferinţei de lansare a partidului său, că formaţiunea politică intenţionează să-şi desemneze un candidat pentru conducerea administraţiei locale constănţene.

Iată, aşadar, că mandatul de primar al Constanţei nu mai atrage ca un magnet aspiranţii la funcţie. Dacă am vorbi despre o „piaţă" a primăriilor din România, am putea spune că Primăria Constanţa nu mai are căutare, nu mai e în trend. Nu mai este, deci, curtată.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Maria 04 Apr, 2012 23:09 Dar la Mulfatlar ce cauta Arghir omul lui Mazare si Nicusor Constantinescu? In orasul meu natal nu va fi ales un om al acestui clan, niciodata, niciodata. Acest oras oameni de valoare nu trebuie sa vina acest Arghir. Unde s-a nascut, unde a invatat, ce-l recomanda ca primar in orasul meu natal care are oameni de valoare.